Sayın Hukukhayranı,
İlginiz ve verdiğiniz link için teşekkür ederim ancak sorumun cevabını ordada bulamadım. Derin bir konu bu galiba çok derin... Baksanıza kimseden çıt çıkmıyor..
Herkese saygılar,:'(
Printable View
Sayın Hukukhayranı,
İlginiz ve verdiğiniz link için teşekkür ederim ancak sorumun cevabını ordada bulamadım. Derin bir konu bu galiba çok derin... Baksanıza kimseden çıt çıkmıyor..
Herkese saygılar,:'(
Anlamadığım ilk suçtan alınan ceza (2 YIL 15 GÜN) nasıl oluyor da 3 aydan az bir ceza olabiliyor?
Mahkemeler genelde hükmün açıklanmasının geri bırakılmasından yararlanan ve 5 yıl içerisinde tekrar suç işleyen birisi hakkında kararı açıklarken geri bırakılan hükmün de açıklanması kararı veriyor. Bunda maalesef pek sonradan işlenen suçun sınırına bakmıyorlar. Ki bu da ilgili maddenin açığından kaynaklanmaktadır. Zira ilgili madde de "Geri bırakılan hükmün geçerlilik süresi dolmadan suç işleyen ve 2 yıldan fazla ceza alan kişiler için geri bırakılan hüküm açıklanır." gibi net bir tümceye yer verilseydi, bu çelişkiler olmazdı diye düşünüyorum.
Saygılarımla
Bir karışıklık oldu galiba.. Sorumu açık bir şekilde tekrar ediyorum. Bence açıklığa kavuşturulması gereken önemli bir hukuk sorusu bu yüzden konuya vakıf arkadaşların yorumlarını bekliyorum.
Yasa hükmü açık ;
TCK nın “Hapis Cezasının Ertelenmesi” başlıklı 51.maddesinde, “İşlediği suçtan dolayı iki yıl veya daha az süreyle hapis cezasına mahkûm edilen kişinin cezası ertelenebilir.” Hükmü yer almaktadır. Aynı maddenin 1/a.maddesinde de “Ancak, erteleme kararının verilebilmesi için kişinin; daha önce kasıtlı bir suçtan dolayı üç aydan fazla hapis cezasına mahkûm edilmemiş olması” gerektiği belirtilmiştir.
1. suçtan 3 ay hapis ve sonrası duruşmalardaki iyi hal gözütülerek neticeden 2 ay 15 gün hapis cezası veriliyor ve ceza hagb na çevrilerek 5 yıl denetimli serbestlik uygulanıyor.
Kişi denetimli serbestlik süresi içersinde ( 5 yıl olan ) 2. bir suç daha işliyor ve bu suçun cezası 2 yılın altında.
Şimdi ;
1. suçtan alınan 2 ay 15 gün hapis ve ertelenen ceza yukarıda verdiğim kanun maddesine göre 3 aydan az olduğuna göre, 2. suçtan 2 yıl ve altı ceza alınırsa ;
a. ) 1. suçtan alınan ve ertelenen hapis cezasının akıbeti ne olacaktır.? Çünkü 3 ay olan yasal sınırın altında kalmaktadır.!
b. ) 2. işlenen ve 2 yıl altı olan hüküme hagb, erteleme veya apc mi uygulanabilirmi yoksa 1. suçtan alınan ceza dikkate alınarak ( Sicilde gözükeceği için ) direkt hapis cezasımı verilir.
Umarım şimdi anlatabilmişimdir.
Saygılar,
Günceldir.. Lütfen bir cevap..
alkollü olarak trafik kazasına karıştım ve 2 ay 15 gün ceza aldım. Bu ceza 3 yıl ertelendi. bu süre içinde 2. kez alköllü olarak trafik kazası yaptım.İlk aldığım 2 ay 15 ceza infaz edilirmi?. 2. olaydan nasıl bir ceza alabilirim. Bu konuda ceza almamak için ne yapabirim? Yoksa yapılabilecek bir şey yokmu. Yani ilk cezadan hakimin taktir edeceği bir cezayı ve 2. suçdan alacağım cezayı birlikte çekecekmiyim.Eğer bu cezaya hükmedilirse hapse girdikten sonra denetimli serbestlikten yada ertelemeden faydalanabilirmiyim.Tekerrür durumu oluşurmu?
merhaba arkadaşlar sizlere bende bir soru sormak istiyorum şimdi ben birisini şikayet ettim o kişinin sicilinde 4 yıl önce hükmün geri bırakılması die karar gördüm adli sicil kaydında şuanki dava asliye cezada sorum acaba ceza alırken bu siciline bakılırmı yoksa onun bir hükmü yokmudur beni bu konuda aydınlatırsanız çok sevinirim şimdiden teşekkürler