Cevap: Nafaka öder miyim?
Boşanma davası duruşmalarında davacı ve davalı yani siz ve eşiniz konuşmuyorsunuz. Sizin ya da eşinizin davada konuşma gibi bir durumu yok. Daha öncede boşanmışsınız, o sebeple boşanma davalarında neler olduğunu az-çok biliyor olmalısınız.
Tekrar ediyorum, polis şahit olamaz diye bir kanun yok. Engel yok. Herkes şahit olabilir. 1 kişi bile şahitlik etse kafi. Hatta şunu sormak istiyorum. O cam kırılma olayında komşular birşey görmedi mi, duymadı mı? Size şahitlik etmezler mi? Hiç bunları düşündünüz mü? 1 komşunuz şahitlik etse yeter. Zaten mahkemeye 10 tane şahit çıkartmaya gerek yok. Gören bilen 3-4 kişi şahitlik etsin, yeterli.
denizblk
kardeş öncedende boşanmışın az çok bilirsin demişinde,önceki boşanmamda kız tarafı avukat tuttu,ben tutmadım.kız da bende mahkemede bulunduk.kız da bende konuştuk ve duruşma 15 dakika sürdü boşandık ve ne nafaka ne tazminat istenmedi hemen bitti,hakim kızıda avukatınıda beni de ayrı ayrı 3-4 dakika dinledi ve bitti.her dava farklı.sanırım bu davada iki tarafında avukatı olduğundan ötürümü acaba,kız da ben de konuşma hakkımız olmazmı.üstelik belirtdiğim gibi kız tarafının talebi yoktu,avukatda tutmamışlardı,ben ise avukatıma hem onlarla muhatap olmamak için hem de işyerinden izin almak istemiyorum duruşmaya sadece siz katılsanız olurmu dedim,avukatım da bulunman şart dedi,sonra iki tarafında talebi yok diye duruşma günü erkene alındı,bende duruşma günü mahkemede bulundum ama son dakikada karşı tarafda avukat tutmuş ve nafayla tazminat talebinde bulunmuş,ilk duruşmamız 1.5 ay sonra olucak.o duruşmada iki tarafında avukatı olucak,ben ve kızın bulunması gerekirmi onu bilmem artık,avukatım söyler sanırım.
polis şahitlik etmez meselesine gelince,anlatmak istediğim şey, polisden şahit olmaz değil,polisler gelir şahitlik edermi onu bilmem,cam kırıldığı zaman aile fertleri hariç avukatım ve sadece bir akrabam vardı ama o da evli bir bayan ve eşi müsade etmez şahitliğe,komşulara gelincede,bir komşumuz vardı ama korktuğundan ötürü çelik kapısını açmadı zaten çok yaşlı yürüyemeyecek bir kadın,ama olaya şahit olmayıp da konuya çok yakın olan aile dostlarımız var,şahitlik yapacak.şahidim var.hemde enaz 3 tane.zaten gerek benim gerekse de şahitlerimin yalana ihtiyaçları yok çok şükür.Ben bu ülkenin hakiminede avukatınada savcısına hukuk sistemine de inanıyorum.doğru olan er de olsa geç de olsa kazanır,bu yaşıma kadar doğruluktan ödün vermedim,kazandınmı diyecek olursan ,hayır hep kaybettim ama vicdanım rahat.
acaba ne olucak bilemiyorum kardeş.yine tavsiyesi olan buyursun,saygılarımla.
Siz daha önce anlaşmalı boşanmışsınız. Anlaşmalı boşanma da evet hakim sizlere boşanmak isteyip istemediğinizi sorar. Sizde haliyle konuşursunuz. Ama sizin şu an ki davanız çekişmeli boşanma davası.
Mahkemede duruşma sırasında konuşmanın bir önemi yok zira söylediğiniz her şey duruşma tutanağına geçmiyor. Siz bir olayı anlatıyorsunuz, hakim aklında kaldığı kadarıyla katibe yazdırıyor. Ben kendi davalarımda, gerekmedikçe hiç konuşmadım. Söyleyeceklerimi yazılı dilekçe ile dosyaya eklettim.
Hakim, karar verirken dosyada ne yazıyorsa ona göre karar veriyor. Duruşmada söyleyip de tutanağa geçmeyen sözlerinizin hiçbir hükmü kalmıyor. Hakimin önünde yüzlerce dosya var, karar verirken sizi ve söylediklerinizi hatırlaması pek ihtimal dahilinde değil.
Size tavsiyem, söylemek istediğiniz önemli hususları, yazılı dilekçe ile mahkemeye verin. Söz uçar gider, yazı kalır. Ancak karşı taraf ifadesinde yanlış birşey söylerse, hakimden müsaade alarak itiraz edersiniz. Hakim de karşı tarafa sorar, doğrusunu öğrenir. Avukatınız olduğu için, siz avukatınıza söylersiniz, avukatınız gerekli müdaheleyi yapar.
İlave olarak şunu da ekleyeyim. Mahkemeye sunacağınız dilekçelerde; konuyu kısa, öz ve anlaşılır şekilde anlatmaya dikkat edin. Hakimler uzun yazılmış dilekçeleri pek sevmezler. Yazdığınız metni tekrar tekrar okuyup, hakimin kafasında oluşacak soruları da bulup, onlara da cevap verecek şekilde yazın dilekçenizi. Sizin birşeyi anlatmanızdan ziyade karşı tarafın ne anladığı önemlidir. Bu hususu göz ardı etmeyin.
denizblk
kardeş evet önceki davam anlaşmalıydı aslında henüz 1 aylık evliydim malumunuz 1 yıl dolmadığı için anlaşmalı olmadı ,ama biz kız tarafıyla aramızda anlaştık kız tarafı avukat tuttu ve iki tarafda boşanmak istediğin belirtdi ve toplamda 15 günde olay bitti ama belirtdiğiniz gibi bu dava çekişmeli davaya döndü.bakalım ne olucak.
hmirmak
verdiğiniz bilgiler için teşekür ederim,dediklerinizde çok haklısınız,özet şekilde durum dava dilekçesinde belirtmek lazım.dava açılırken avukatım benim söylediklerim ışığında dava dilekçesini yazdı ama görünürde anlaşmalı gibi olduğu için dilekçeyi fazla ağır tutmadık ve duruşmada erkene alındı ama son dakikada karşı taraf avukat tutup nafaka ve tazminat talebinde bulununca duruşma normal gününe alındı.hal böyle olunca dava dilekçesine ek hususlar belirtilecektir,daha ağır tutulacaktır.
siz yada başka bir arkadaşdan fark etmez,bir konuda daha bilgi almak istiyorum,
peki şahitler ne şekilde konuşmalı,mesela benim şahidime şöyle şöyle konuş demeliyimmi,anladığım kadarıyla şahit davanın seyri için önemli gibi görünüyor.mesela şahit olur 3 lafı bir araya getirmez ama şahit olur zehir gibi takır takır konuşur,bu da etki eder sanırım.neticede yüzde yüz haklıyım ama önemli olan bunu ıspat etmek,benim şahitlerimin yalan söylemeye ihtiyacu yok çok şükür,olanı söyleyecekler yani doğruyu ama şahitin de şahitlik tarzı önemli olurmu?
yardımlarınızı bekler saygılar sunarım.
Şahitlerinize neyi nasıl söylemesi gerektiğini anlatabilirsiniz. Şahitlere hakim de, karşı tarafta soru sorabilir. Papağan gibi aynı şeyleri tekrarlayan şahidin inandırıcılığı olmaz. Karşı taraf özellikle şahidi şaşırtmak için sorular sorabilir. Konuyu yaşayan ve bilen şahit her türlü soruya cevap verebilir ve inandırıcı olur. Çok sayıda şahit yerine, olayı düzgün bir şekilde anlatabilen 2 şahit yeterlidir.
hmirmak
haklısınız,2 şahit olsun temiz olsun,ben mahkemeye ıspatlı deliller sunma amacındayım.karşı tarafda mutlaka yalancı şahit ayarlayacak,bizlerde onlara soracağımız sorularla şaşırtmalıyız.normal şahit ayarlayamaz çünkü olayın görgü tanığı yoktu kız tarafından.o yüzden yalancı şahit ayarlayacaklar.benim ıspatlı delillerim var,ses kaydım ıspatlı delildir.,camın kırılmasında işlem yapılmadı ama polis geldi,polisin şahitliğini de talep ederim.kızın babası sabıkalı zaten,onunda ısptı kolay.evliliğimiz 15 günlükken kızın altınlarına el koydular ve 2 ay rehin aldılar,tüm akrabalarımız şahitti olaya,amaçlarının maddi çıkar olduğunu henüz evliliğimin 15.gününde ortaya koydular.bunlar sanırım lehime olucaktır,iki tane de sağlam şahit bulursam.
görüşleriniz nelerdir,saygılarımla.
Kızın babasının sabıkalı olmasının, sizin boşanma davanızda pek etkili olacağını düşünmüyorum. Ses kaydında neler var, neler konuşulmuş, bilmeden bir yorum yapmak doğru olmaz. Karşı tarafın avukatı, ses kaydı için özel hayatı ihlalini öne sürerek ses kaydının delil kabul edilmemesini talep edebilir. Ses kaydı evinizde ve ikiniz arasında ise bir problem olmaz. Bu konuyu avukatınız daha iyi değerlendirecektir. Şahitlerinizi, karşı tarafın şahitlerinin dinlenmesinden sonra dinletmeye çalışın. Böylece karşı tarafın şahitlerinin yalan beyanlarını şahitlerinizle çürütme şansına sahip olursunuz. Olaylar esnasında karşı tarafın görgü tanığının olmadığını belirtmişsiniz. Herhangi bir şekilde yalan şahitlik durumuna karşı, şahitleriniz olaylar esnasında orada kimlerin olduğunu da anlatsın.
Bu arada, davanız anlaşmalı boşanmadan çekişmeli boşanmaya dönüştüğünden, mahkemeye yeni bir dilekçe sunmanızda fayda var. Dilekçenizde, karşı taraf hakkında ağır ifadeler yerine, sakin ve kararlı bir dille kendinizi ifade etmenizin daha iyi olacağını düşünüyorum. Sonuçta amacınız, sorunlar yaşadığınız için boşanmak. Yani amacınız üzüm yemek olsun, bağcıyla uğraşmayın.
Benim boşanma davamda, ben sakin ve kararlı bir dille taleplerimi ifade ettim. Karşı tarafın verdiği hakaret dolu dilekçeyi görünce hakim bile gülmüştü. Tüm dilekçelerimde sakinliğimi korudum. Karşı taraf ise benim hakkımda neler iddia etti neler. Ama sonuçta kazanan ben oldum. Bu nedenle size sakin ve kararlı olmayı tavsiye ediyorum.