Cevap: 7 gün geçmeden değişim talep ettiğim ama garantiye gönderilip 1 ay sonra yine arızalı gelen ürün
Emrah Bey; Bir konu var ki, bir çok kişi tarafından yanlış biliniyor. Korkarım siz de bu yanlış bilen kişiler arasındasınız:
Telekom dahil operatörler telefon kaydı tutarlar. Ancak tutulan kayıt görüşmelerin içerikleri yani ses kayıtları değil, kim kimi ne zaman aradı gibi kayıtlardır. Burada kaydı tutulan bir çok şey var. Örneğin bir cep telefonundan aradı iseniz yaklaşık konumunuz, hangi baz istasyonu ile irtibatta olduğunuz, sinyal seviyeniz, ne zaman aradığınız, karşı tarafın ne zaman açtığı, görüşmenin ne zaman bittiği, konuşmanın yapıldığı telefon numarası dışında telefon cihazının IMEI numarası, aynı numaraya ait birden çok kart var ise, hangi kart olduğu bilgisi (IMSI kodu) ve burada saymayı unuttuğum veya benim de bilmediğim birçok parametre kayıt altına alınır. Ne kadar süre ile saklandığını bilmiyorum ama 6 aydan daha uzun bir süre saklandığını zannediyorum. Belki 6 ayı geçmiş kayıtlar arşive kaldırıldığından ulaşılması zorlaşacaktır ama tahminimce en az birkaç yıl boyunca (tahminim: 5 yıl) saklanır.
Bir telefonun ses kayıtlarının yapılması için savcılık kararı (yoksa hakim kararı mı burasından tam emin değilim) gerekiyor. Bu karar verildiğinde, ilgili birimler o telefon numarasına ait görüşmeleri ses olarak kaydederler. Bahsettiğiniz kaydedilme, canlı olarak dinlenmeme, istendiğinde çıkartma v.s. gibi olaylar savcılık tarafından dinlenmesi istenmiş telefonlar için vardır.
Gerçi bu dinlemelerin (dinlemeden kasıt ses kayıtlarının yapılmasıdır) keyfi olarak ya da hakim / savcı kararı olmaksızın yapılabildiği konusunda iddialar var ise de bu konunun dışında değerlendirilmelidir ve kesinlikle hukuksuzdur.
Ancak bazı call center'lar (sanırım tümü desek daha doğru) "güvenliğiniz için / hizmet kalitemizi artırmak amacıyla yapacağınız görüşme kayıt altına alınmaktadır" diye bir uyarı mesajını müteakip ses kaydına başlar. İşte bu, bizim delil olarak değerlendirebileceğimiz ses kaydıdır.
Ancak servis arandı ise ve buranın bir call center'ı yoksa daha doğrusu görüşmeler kaydedilmiyorsa, telekom'dan ya da mobil operatöründen elde edilebilecek tek veri, ne zaman arandığı ve ne kadar sürdüğü bilgisidir. Ne konuştuğu bilgisi ne yazık ki yoktur.
Kaldı ki ülkedeki tüm görüşmelerin ses kayıtlarını tutmak istesek, örneğin G.723.1 ile kodlayarak kaydetmek istersek yaklaşık 6 kbps bant genişliğini kaydetmemiz gerekir. BTK'nın 2010 yılı 4. çeyrek verilerine göre 4 aylık trafik yaklaşık 40 milyar dakika olduğu göz önüne alınırsa 40e+9*60*6 kbit yani günlük 120 milyar kilobit, yani günlük 11 terabyte net bilgi kaydetmek demektir. Cluster kayıpları göz önüne alınırsa yaklaşık olarak her gün 4,000 adet DVD ye kayıt alınması demektir. Bu iş için en azından yüzlerce kişiyi istihdam etmek gerekir.
Cevap: 7 gün geçmeden değişim talep ettiğim ama garantiye gönderilip 1 ay sonra yine arızalı gelen ürün
Alıntı:
hbdejavu rumuzlu üyeden alıntı
Biraz önce müşteri hizmetlerini aradım (hepsiburada.com) sorunumu dile getirdim.. Bana hiçbir şekilde yardımcı olamadılar ürününüzü bize gönderip onaylamanız gerekmektedir dendi..
Düşündüğüm gibi çok kötü bir hata yapmış, ürünü hepsiburada'ya değil, üreticiye / ithalatçıya göndermişsiniz.
Evet, Hepsiburada haklı. Ürünü onlara göndermeliydiniz. Onlar size ne kadar uzak ise üreticiye de o kadar uzak. Siz hepsiburada ve üreticiyi aynı kişi gibi düşünüyorsunuz ama birbiri ile ilgileri yok.
Şimdi iki seçenek var. Ürünü beklersiniz, geri gelince hepsiburada'ya yollarsınız. Ama sanırım iade hakkını falan kaybedersiniz.
Şimdi siz ürünü gönderdiğinizi ispatlayacak servis fişi v.s. gibi bir belgeye de sahip değilsiniz. Kargo yolladığınız fiş var sadece. Hepsiburadanın maili bir anlam ifade etmiyor. Çünkü malı onlara yollamadınız. Kendilerine gelmemiş bir maldan mesul olamazlar doğal olarak.
Malı yolladığınız servis ile görüşmelerinizi ispatlayacak bir şey var mı? Örneğin ses kaydı var mı serviste? Ya da onlarla mailleştiniz mi? Ses kaydı varsa onlara da iade istediğinizi söylediğinize ne kadar eminsiniz? Nasılsa hepsiburadaya söyledim diye onlara söylememiş olabilir misiniz?
Alıntı:
senoleker rumuzlu üyeden alıntı
Emrah Bey; Bir konu var ki, bir çok kişi tarafından yanlış biliniyor. Korkarım siz de bu yanlış bilen kişiler arasındasınız:
Üstad bilirkişiliğim sadece Trafik üzerine değil aynı zamanda Telekominikasyon üzerine.Yani aynı zamanda Telekominiskayon Bilirkişisiyim.Tartışmanın anlamsız olacağını düşünüyorum fakat yanlış bilgi ile yapılmıyor bazı işler...
https://www.hukuki.net/member.php?161...mrah%D6zt%FCrk profil bigi
Şenol bey ben hem hb.com la hemde ithalatçı firmayla telefonda görüştüm ithalatçı firmaya yönlendiren de kendileriydi zaten ? Ben sonuçta müşteriyim her yeri tek tek bilgilendirmek zorunda değilim.. Sitede bekleyen bildirim olarak, ürünüm kargodayken, bana ulaştığında veya garantideyken orda hepsi bana belirtiliyor. Mesajla da kendilerine illetim.. Bana cevap verirken ithalatçı firmayla iletişime geçip bilgiyi iletebilirlerdi ? Gelen mailde kendilerine bir şey gönderilmediğini ürünün kendilerine gönderilmesi gerektiğini de söyleyebilirlerdi.. ki dediğim gibi onlar bana yönlendirdi.. o yüzden iki firmayı birbirinden bağımsız düşünmeniz biraz garip.. Ben iade istemedim yenisiyle değişim talep ettim ve bunu hem hb.com a hem ithalatçı firmaya telefonda ilettim.. 1 buçuk aydır kamera bekliyorum.. ve bunun sorumlusu kesinlikle ben değilim..
Arkadaşlar ben 2 kez daha aradım hepsiburada.com u her seferinde bana makinenin firmasının ( Olympus ) e-posta adresini veya numarasını veriyolar.. Bir arkadaş Hepsiburada.com a iletmelisin falan diyodu ? Anlamıştır heralde...! Hala Beklemekteyim bu arada Makine bozuk bi şekilde elimde duruyor..! 14 mesaja rağmen kesin bir cevap alamadım..
Ben demiştim. Çünkü:
Daha evvel benzer bir şekilde aldığım ürün aldıktan 1,5 sene sonra arızalandı. Üretici firmayı hiç aramadım. Hepsiburada'nın iade prosedürünü işlettim ve ürünü hepsiburada'ya gönderdim. 30 iş gününde ürün sevisten gelmedi, ben de para iadesini talep ettim, para iadesini alışveriş çeki olarak mı nakit olarak mı istersin dediler, alışveriş çeki dedim, olay kapandı.
Gönderdiğiniz maile baktığımda bir çelişki var. Onu netleştirelim mi en önce?
Mailde ürünü hepsiburada'ya gönderdiğiniz yazıyor. Ama siz ithalatçıya gönderdiğiniz söylediniz yanılmıyorsam.
Şimdi toparlayalım:
Siz ürünü en başta hepsiburada'ya gönderdiniz. İthalatçıya göndermediniz (hatam varsa düzeltin) Hatta size buraya örneğini yolladığınız maili gönderdiler. Ancak buna rağmen size ürünü geri gönderdiler. Ürünü geri gönderebilmeleri için ürünün zaten arızasız olması gerek. Ürünün arızasız olduğu iddiası ile mi geri gönderdiler?
Efendim bakınız ben önce hepsiburadayı aradım onlar beni servise yönlendirdi.. sonra evinizden alınacak ürün dendi gönderdim.. ürün arızalı gitti dediğim sorunlarla gitti baştaki mesajlarda yazmıştım.. lens değişimi ve beyin değişimi daha yapıldı diye bi raporla geri geldi ürün yani arızasız değildi.. Dün yine aradım ve kızgın bir dille anlattım bana temsilci şunu dedi site üzerinden arıza formunu doldurun sonuna da bu mağduriyetinizden bahsedin sonrada ürünü bize gönderin arkadaşlar gerekeni yapacaklardır dedi Formu doldurdum aynen dediği gibi de sonuna yazdım mağduriyetimi.. bugün de mail geldi 1 cümle olarak; Değişim/ İade süreniz Dolmuştur.. ?... Şimdi ben ne yapayım arkadaşlar sabır falan öyle birşey kalmadı bıktım her gün her gün aramaktan.. Bugün telefonum borcundan kapandı.. !
Ben HB'ye hiç bir zaman telefon etmedim. Telefonla yapılan görüşmelerin yazılı olarak yapılanlardan daha kötü olduğunu düşünüyorum. Bir kere şunu biliyorum; HB kendi sistemindeki kayıtları kendi lehine olacak şekilde değiştirmiyor. Böyle ucuz bir sahtekarlık yapmaz.
Gelelim diğer konuya: Ben TÜKETİCİ HAKEM HEYETİNE bir dilekçe gönderdim. Burada "gizli ayıplı" bir malın değişim talebi vardı. Bilirsiniz, Gizli ayıpta zaman aşımı 2 yıl falandır en azından. Burada 2 ay falan olmuş. Ama memur hemen "30 günü geçmiş, bunu kabul edemem" gibi bir şeyler dedi. Dİkkat edin; bu THH memuru :)
Yani HB görevlisinin bunu demesine çok kulak asmamak lazım.
Burada sizin hatanız ne olabilir diye bakınca şunu görüyorum: Malı servise verdiniz ya; geri geldiğinde almak sanırım hata idi. Çünkü siz mal istemiyordunuz ki. Para istiyordunuz.
Ayrıca servise verdikten sonra; buraya yolladığınız maille cevap olarak (sistemden, hotmailden değil) "malı servise yolladım, paramı ne zaman ödeyeceksiniz" gibi bir şey yazıp yazışmayı devam ettirebilirdiniz. Neyse, bunlar geçmiş. Şimdi ne yapmak lazım?
Buradaki mail her şeyimiz. Sisteme girin, bu maile cevap olarak : "Paramı geri istemiştim, halen ödemediniz. paramı ödeyin" mealinde bir şeyler yazın. "süre geçti" gibi bir cevap gelirse "hayır efendim, alış tarihim bu, para isteme tarihim bu. arada 7 gün var. 7 günde süre mi geçer" gibi cevaplayabilirsiniz. Gelişmeler neyi gösterecek, ona göre devam edilebilir kanaatimce.
Ama sizin bildirim tarihiniz malı aldıktan sonraki 1 ay içinde ise, (şimdi maile tekrar bakamıyorum; sanırım öyle idi) evet; uzun sürecek ama kanaatimce paranızı geri alacaksınız.
Benim kırkbeş liralık iadede yanılmıyorsam 4 ay boyunca yazışmıştım, sonunda ne hakem heyetine ne de mahkemeye gerek olmadan aramızda çözdük ve parayı ödediler.
Slm. bu konuyla ilgili değil fakat benimde daha birgünlük bilgisayarımın değiştirilmesi yapılmadı.
14.04.2011 tarihinde saat 19:30 İST / Maltepe Carrefour Bimeks mağzasından ACER dizüstü bilgisayar aldım. bilgisayarda nokta tuşunun bir kere basılmasından sonra bilgisayarın nokta işaretini koyduğunu farkettim. nokta tuşu fiziksel olarak eski haline dönüyor fakat işlevsel olarak devam ediyordu. bilgisayarı kapattım ve ertesi gün Bimeks mağzasını aradım. bana ürünün değiştirileceğini söylediler, evi aradığımda ürünün kutularının atıldığını söylediler.tekrar bimeks bayisini aradım. bu sefer değiştirilemeyeceğini söyledi. daha sonra ACER teknik hattını aradım buradaki arkadaşlarda aynı şekilde cevap verdiler.ben bu konuda ACER hakkında ister istemez art niyet arıyorum. eğer kutusu olduğunda değiştirilecekse bu ürünü benden alıp kutusuna sarıp bir başkasına satacak. ben 1400 TL ye pc alıyorum arızalı çıkıyor,aradan 24 saat geçmeden bildiriyorum ve değiştirilemeyeceğini söylüyorlar. Tüketici hakkım olarak hiçbiryerde "AYIP MAL"ın kutusuyla yok ambalajı ile yada köpüğü ile birlikte verilmesi gerekmektedir ibaresi yoktur. Yani kutu bukadar önemli bir faktörse bunu tüketici hakları bizlere mutlaka bildirirdi. Şuanda elimde ürünle ilgili bütün evraklar var sadece kutusu yok.
Ne yapmam gerekir hukuki hakkım nedir yoksa karşı taraf haklımıdır. kutusu gerçekten hukuki olarak gereklimi yoksa bu iş verenin ( kendi yararı için ) oluşturmuş olduğu bir kanunmudur.
Yardımlarınızı bekliyorum Teşekkürler.........
Alıntı:
muhiddinalbayrak rumuzlu üyeden alıntı
Slm. bu konuyla ilgili değil fakat benimde daha birgünlük bilgisayarımın değiştirilmesi yapılmadı.
14.04.2011 tarihinde saat 19:30 İST / Maltepe Carrefour Bimeks mağzasından ACER dizüstü bilgisayar aldım. bilgisayarda nokta tuşunun bir kere basılmasından sonra bilgisayarın nokta işaretini koyduğunu farkettim. nokta tuşu fiziksel olarak eski haline dönüyor fakat işlevsel olarak devam ediyordu. bilgisayarı kapattım ve ertesi gün Bimeks mağzasını aradım. bana ürünün değiştirileceğini söylediler, evi aradığımda ürünün kutularının atıldığını söylediler.tekrar bimeks bayisini aradım. bu sefer değiştirilemeyeceğini söyledi. daha sonra ACER teknik hattını aradım buradaki arkadaşlarda aynı şekilde cevap verdiler.ben bu konuda ACER hakkında ister istemez art niyet arıyorum. eğer kutusu olduğunda değiştirilecekse bu ürünü benden alıp kutusuna sarıp bir başkasına satacak. ben 1400 TL ye pc alıyorum arızalı çıkıyor,aradan 24 saat geçmeden bildiriyorum ve değiştirilemeyeceğini söylüyorlar. Tüketici hakkım olarak hiçbiryerde "AYIP MAL"ın kutusuyla yok ambalajı ile yada köpüğü ile birlikte verilmesi gerekmektedir ibaresi yoktur. Yani kutu bukadar önemli bir faktörse bunu tüketici hakları bizlere mutlaka bildirirdi. Şuanda elimde ürünle ilgili bütün evraklar var sadece kutusu yok.
Ne yapmam gerekir hukuki hakkım nedir yoksa karşı taraf haklımıdır. kutusu gerçekten hukuki olarak gereklimi yoksa bu iş verenin ( kendi yararı için ) oluşturmuş olduğu bir kanunmudur.
Yardımlarınızı bekliyorum Teşekkürler.........
Ürünü ne olursa olsun 7 gün içerisinde faturası ile birlikte değiştirebilirsiniz.İster arızalı olsun ister arızası olmasın bunun adı üründen memnun kalmamaktır.Kutulu olup olmayacağı kanusunda şirketlerin özel hükümleri kanunun üzerinde değildir.Şayet değişimini yapmıyorlar ise ürünün bedeli Tüketi Hakem Heyetinin bakacağı bedelin üzerinde olduğundan direkt olarak Tüketi Mahkemesinde Hakkınızı arayabilirsiniz.
Yapmanız gerekenler hakkında kaymakamlık bünyesinde görev yapan hakem heyetinden birisine ricada bulunursanız izlemeniz gerekn prosedürü size anlatacaklardır.