Cevap: Yaptığım İşin Vergisini Nasıl Verebilirim?
Doğrusunu isterseniz iş gıda olduğunda en başta belirttiğim gibi bir gıda üretim olayı var. Yani göz yumuluyor olabilir ama belli şartları sağlamadan üretim yapmak konusunu incelemek lazım. Sİzin salçalarınız ya da evde yapılıp pazarlarda direkt üreticisi tarafından satılan pekmez, tarhana, yoğurt, ekşi, peynir gibi ürünler var ve bunların gıda üretim izinleri doğal olarak yok. Bunlar kanun dışı olarak mı alınıp satılıyor yoksa gelir vergisi kanunundaki gelir vergisinden muaf esnaf gibi bu izinlerden muaf gıda üreticisi olabiliyor mu bilmiyorum.
Belki bu kanuna (gıda üretimi ile ilgili olanlar) uygun değildir, ama fabrika üretimleri yerine bunları tercih eden (katkı olmaması, doğal yollarla elde edilmesi ya da belki ucuz olması) insanlar var. Ben de aflatoksin (kanser yapan bir küf çeşidi) olmadığına kâni olduğum ürünler olursa, onları almayı tercih ediyorum.
Sonuç olarak olayı vergi yönünden değil, gıda yönünden incelemk gerek. Vergi ödemezseniz bu sadece mâli bir suçtur. Ama sattığınız zeytin ya da salçanın bir insanın sağlığına zarar vermesi durumunda bunun hukuki yönü bir yana, vicdani boyutunu ölçmek imkansız.
Siz ısrarla mali yönüne bakıyorsunuz ama, öncelikle diğer yönünü araştırın derim ben.
Cevap: Yaptığım İşin Vergisini Nasıl Verebilirim?
sizin yaptığınız iş ticari kazanca girer.zaten yetiştirici olmadığınız için çiftçi olamazsınız.siz ürünü işleyen konumundasınız. bu arada gelir verisi muafiyetindende yararlanamazsınız. çünkü yaptığınız iş pazar takibine girmekte ve aynı zamanda bunu satarkende büyük ihtimalle geilr vergisi veya kurumlar vergisi mükellefine bağlılık arz edecek şekilde satacaksınız.bu nedenle elde edeceğiniz ticari faaliyetten dolayı vergi mükellefi olmanız gerekiyor. diğer arkadaşın dediği gibi gıda üretimi ile ilgili tüzükleride atlamayaın gerekli yerlere başvurmanız gerekiyor.