Cevap: Telefonu geri alabilir miyim, veya kapattırabilir miyim ?
Hediye kime verilmiş olursa olsun verilen kişinin mülkiyetine geçer. Hediyenin iadesi aile hukukunda sadece nişanın bozulması halinde düşünülebilir.
Soru sahibi hediye ettiği telefonu faturasının kendisi adına olmasından yararlanarak eski eşine sıkıntı yaratmak veya bir mesaj vermek yahut öç alma duygusunu bir nebze de olsa yatıştırmak amacı ile geri almak istemektedir. Gerçek durum değerlendirildiğinde hediye ettiği telefonu geri alması mümkün değildir.
Ancak ilk soruda hediye edildiği tam anlaşılamadığı için Sn. Sencer'in oldukça yerinde bir izahı olmuş bu ve diğer cevaplarının altına ben de imzamı atıyorum. Profesyonellik budur yoksa "bundan bişi çıkmaz" kabilinden yorumlar isabetli değildir.
anlaşıldı. teşekkür ederim... ayrıca biraz akla aykırı bir durum. bayan, yasalar karşısında bu kadar da önde olmamalı bence. istediği kadar karşı tarafı mağdur edebiliyor resmen. neyse...
Alıntı:
Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı
Profesyonellik budur yoksa "bundan bişi çıkmaz" kabilinden yorumlar isabetli değildir.
Benim yorumlarımı kasdetmediniz umarım üstadım.:)
Yok yok kendime dedim üstünüze alınmayın :)
Alıntı:
Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı
Soru sahibi hediye ettiği telefonu faturasının kendisi adına olmasından yararlanarak eski eşine sıkıntı yaratmak veya bir mesaj vermek yahut öç alma duygusunu bir nebze de olsa yatıştırmak amacı ile geri almak istemektedir.
Yakınanın yazdıklarına baktığımızda amacının tamamen dediğiniz gibi olduğu açıkça anlaşılıyor.
Ancak olaya bir de şu açıdan bakmak mümkün;
Telefon herhangi bir suçta kullanıldığında hangi hat takılı olursa olsun teknik olarak hat numarasının yanısıra IMEI numarasının tespitinin de mümkün olduğunu duymuştum.
Yakınanın telefonu geri almak istemesi kuşkusuz bu nedene dayanmıyor, ancak böyle bir durumda yapılabilecekler de vardır herhalde üstadım.
Soru başlığı altında kaydettiğim cevabın arkasında olduğumu tekrar etmekte fayda görüyorum. Ayrıca, Sayın Oğuz'un hakkımdaki hüsn-ü zan ve teveccühlerine teşekkür ediyorum. Verdiğim cevapta özellikle, soru sahibi kişilerin bölük-pörçük anlattıkları olaylara ilişkin yeterli ve kapsamlı bilgi sahibi olunmadığı için kesin yargılardan uzak durulmasını, forum sitesinin özellikle hukuki konulara münhasır yapısı münasebetiyle soru sahiplerinin edindikleri görüş, tefsir ve bilgilere istinaden karşılaştıkları adli meselelerde tavır ve davranış geliştirebilecekleri dikkate alınarak kanunun verdiği bir hakkı kullanma veya kullanmama noktasında tercihlerinin kesin hüküm ve yargı teşkil eden kanaat bildirimlerinden etkilenebileceği, bu tercihlerin ise soru sahibi açısından maddi veya manevi zararlara vâbeste olabileceğini dile getirmek istemiştim. Hukuk eğitimi görüp hukuki konulara alâkalı teknik bilgi sahibi tüm üyelerin de aynı hassasiyeti göstermeleri gerektiğini soru vesilesiyle de anlatmaya çalışmıştım.
Soruya gelecek olursak; soru sahibi üye eşine bir telefon aldığını ifade etmiş ; ancak bu telefonu kendisine hediye olarak verip vermediğini, telefonun zilyetliğini eşine devredip devretmediğini ifade etmemişti. Üstelik, üyenin sorusundan eşinin kendi adına faturalı olan cep telefonunu rızası dışında aldığını, yani eşinin cep telefonunu hırsızladığı iddiasını ortaya koymuştu. Konu başlığındaki üyenin beyanları bütünlüğü içinde değerlendirildiğinde hırsızlık iddiasında bulunduğu anlaşılabilir. Üyenin anlattığı olaydan hareketle bir kısım üyeler ise soru sahibi anlatmadığı halde, bir kehanette bulunarak soru sahibinin bu cep telefonunu eşine hediye olarak verdiğini beyan ettiler. Şimdi siz birisine hediye almayı düşünebilirsiniz. Hediyeyi alabilirsiniz de. Ancak bu hediyeyi muhataba vermeden fikriniz değişebilir; hediye niyetiyle aldığınız bir şeyi vermekten vazgeçebilirsiniz. Başta kendisine hediye edilmek üzere telefon alınmış kişi de kendisine hediye takdim edilmediğinden hediye alındığını bilemeyebilir. Şimdi, burada bir sübut öngörüsünde bulunmak isterim. Bir kişi, hediye etme niyeti ile bir mal alır ve bu malı hediye etmeden fikrini değiştirirse bu mal faydalanmak veya başkalarına yarar temin etmek kastıyla rıza dışında kim tarafından alınırsa alınsın hırsızlık suçunun sabit olacağını düşünüyorum. Eğer kişinin rızası dışında bu malı alan kişi aralarında ayrılık kararı verilmemiş eşlerden birinin zararına işlenmesi durumunda şahsi cezasızlık sebebi sözkonusu olacağını, aralarında ayrılık kararı verilmiş eşlerden birinin zararına işlenmesi halinde ise şikayet üzerine cezanın indirilerek verileceğini de evvelki cevabımda olduğu üzere tekrar ediyorum. İlerleyen mesaj kayıtlarında soru sahibinin beyanlarından hediye olarak aldığı telefonu eşine verdiği anlaşılıyor. Şu halde bu bilgiye istinaden elbette hırsızlık suçunun kanuni unsurlarından bahsedilemez. Şayet, bu şahıs kendisinden eşinin hediye aldığı bir telefonun rızası dışında alındığını ve eşinden şikayetçi olduğunu söylemesi halinde soruşturma makamının bu şahsa hediye etme niyetiyle aldığı bu telefonun zilyetliğini eşine devredip devretmediğini, yoksa telefonu aldıktan sonra hediyeyi vermeden eşi tarafından alınıp alınmadığını, hediye telefonu aldıktan sonra hediye etmekten vazgeçip vazgeçmediğini soracağını tahmin ediyorum. Şikayetçi şahsın beyanlarına göre de gâlib ihtimal koğuşturmaya yer olmadığına kararı verilecek; ama muhakkak ki bir soruşturma yapılacak idi. Ancak soruşturma sonucu ortaya çıkacak olayın tam mahiyetiyle anlaşılması ardından ya kamu davası açılacağını ya da takipsizlik kararı verileceğini bilmek gerekir. Aksi halde kendimizi yargı mercileri yerine koyarak ve bir takım eksik bilgilerden hareketle hükümlerde bulunmak bizi zaman zaman yanıltabilecektir. ''Efendim, bana böyle söylemişti de ben de böyle demiştim ! '' demek kanaatimce bir savunma ve mazeret teşkil etmez. Olayın mahiyeti farklı olduğu halde soru sahibi onu aktaramayabilir; anlattığı şeyler gerçek olayın niteliği ile bağdaşmayabilir ve daha pek çok değişken ve aklımıza getiremeyeceğimiz faktörler nedeniyle vardığımızı zannettiğimiz kesin hükümde hata edebiliriz. Hatamız, soru sahibinin adli süreçte diğer hatalarına da sebep olabilir. Böylece iyi niyetli davranışımız, yanlış sonuçların doğmasında pay sahibi olabilir. Hâsılı beyanın etkileyiciliğine inanırım; beyan sahibinin de sorumluluğunu kabul ederim.
Alıntı:
Ekrem Sencer rumuzlu üyeden alıntı
soru sahibi üye eşine bir telefon aldığını ifade etmiş ; ancak bu telefonu kendisine hediye olarak verip vermediğini, telefonun zilyetliğini eşine devredip devretmediğini ifade etmemişti.
Çok açık ifade etmişsiniz. Her ne kadar isabet etti ise de, soru sahibinin ifade etmediği bir durumu yani telefonun hediye olarak verildiğini soru sahibinin ilk mesajından çıkarmak mümkün değil. Ancak benim cevabıma verdiği cevaptan sonra bu anlaşılabiliyor.
Dolayısı ile benim cevabım ve ondan öncekiler (sizinki hariç) cevaplayanların kişisel zanlarına (hediye olarak verildiği zannına) dayanmakta.
Dikkatinizden dolayı kutlarım.