Cevap: Elektronik postalar ve ses kaydı alacak davasında delil kabul edilir mi?
Ben bahsettiğim bu alacak konusu ile ilgili, icra davası açıp da sonuçta her ihtimali düşünerek, tazminat ödemek zorunda kalmamak için,elimdeki (her ne kadar kesin delil olmasa da) elektronik postalarla acaba direkt alacak davası açsam bir çözüm olabilir mi? Bir avukata danıştım ve bana çok ümitsiz konuştu.E-postalarda miktar yazmıyor,ancak borcunu kabullendiği kısımlar var.Çok kararsız kaldım,o yüzden tekrar tekrar sormak zorunda kalıyorum.Teşekkürler
Borcun varlığını inkar etmesi durumunda e-mail de geçen beyanlara göre alacağınızın varlığını ispat edemezsiniz. Kati delil değildir. İtirazın kaldırılması davasında da dikkate alınmaz. HUMK'a göre cari olan senetle ispat kuralı karşısında, içeriği inkar edilen e-mail yazılı delil olarak kabul edilmez. E-mail yazılı delil olmadığı için de ispat yükü size aittir. Bu konuda çok basit bir örnek vereyim, birlikteliğiniz sırasında borçlunan e mail şifresini temin etmiş olabilir ve kendinize borcu ikrar eder mahiyette bir e-mail göndermiş olabilirsiniz.
Kötü niyet tazminatına gelince; İ.İ.K Madde 68, Ek fıkra: 6/6/1985 - 3222/6 md.; Değişik: 9/11/1988 - 3494/2 md.) (Değişik birinci cümle: 17/7/2003-4949/16 md.) İtirazın kaldırılması talebinin esasa ilişkin nedenlerle kabulü hâlinde borçlu, talebin aynı nedenlerle reddi hâlinde ise alacaklı, diğer tarafın talebi üzerine yüzde kırktan aşağı olmamak üzere tazminata mahkûm edilir. Hükmünü amirdir. Bu nedenle itirazın kaldırılması davasında, itirazın iptali davasından farklı olarak davanın reddi halinede alacaklının kötü niyetli olup olmadığına bakılmaksızın alacağın %40'ı oranında alacaklı tazminata mahkum edilir.
Bilgi için teşekkür ederim. Görünen o ki hiç şansım yok ve hiç bu yola başvurmamalıyım.Ancak danıştığım avukat bana alacak davası açarsam sonuçta sadece mahkeme masraflarını ödeyeceğimi,tazminatın sadece icra davası sonucunda olacağını söyledi doğru anladı isem. Saygılarımla
Benim belirtmek istediğim de oydu zaten. İcra mahkemesinde itirazın kaldırılması davası açılırsa kötü niyet araştırması yapılmaksızın tazminata hükmedilerken, genel yetkili mahkemede açılacak itirazın iptali davası neticesinde kötü niyetli olduğunuz ispatı halinde tazminata hükmedilebilir.