Cevap: Çekişmeli Boşanma davasında maddi durum incelemesi
Eşinizin davaya hiçbir şekilde katılmaması, şahit sunmaması eşinizin aleyhinedir. Çünkü siz şahitlerinizle iddialarınızı ispatlar ve eşiniz karşı iddialarla şahit çıkartmazsa haksız duruma düşecektir. Bu durumda boşanma kararı çıkar eşiniz şahit çıkartmazsa ve iddiaları redetmezse. Eşiniz davaya müdahil olmadığı için ve haklılığını ortaya koymadığı için kendisi kaybedecek. Tazminat bile alamayabilir bu durumda. Ancak yoksulluk nafakası olur belki.
Hakime haklılığınızı ispat etmek için ancak ve ancak şahitler ile ispatlayabilirsiniz.
Alıntı:
denizblk rumuzlu üyeden alıntı
Eşinizin davaya hiçbir şekilde katılmaması, şahit sunmaması eşinizin aleyhinedir. Çünkü siz şahitlerinizle iddialarınızı ispatlar ve eşiniz karşı iddialarla şahit çıkartmazsa haksız duruma düşecektir. Bu durumda boşanma kararı çıkar eşiniz şahit çıkartmazsa ve iddiaları redetmezse. Eşiniz davaya müdahil olmadığı için ve haklılığını ortaya koymadığı için kendisi kaybedecek. Tazminat bile alamayabilir bu durumda. Ancak yoksulluk nafakası olur belki.
Hakime haklılığınızı ispat etmek için ancak ve ancak şahitler ile ispatlayabilirsiniz.
Sayın deniz peki benim davamda 4, celse oldu eşim hiçbir duruşmaya gelmedi baranun verdiği avukat katıldı.Hakim bey neden gözden kaçırıyor bunu davasına sahip çıkmadığı için. Şahit olarakta 1 kişi gösterdi benim 10 kez çeşitli savcılıklarda davalı oldugum bacanağım hakime bunuda söyledim şahitliği geçerliği olmazın diye onu bile kaideye almadı Bkalım martta benim şahitlerim dinlencek hayırlısı olsun
Taraflar duruşmaya illaki katılmak zorunda değil. Yasal temsilcisi(avukatı) varsa hakkını savunacak birisi var demektir. Eşiniz şahit de çıkartmış. 1 tane bile olsa. Ancak konuyu açan üyemizin durumu farklı. Hiçbir şekilde şahit de sunmamış. Takip de etmiyor. Arada çok fark var.
Cevap: Çekişmeli boşanma davasında maddi durum incelemesi
Evet benim eşim mahkemelere hiç katılmadı avukat da tutmadı. Sadece son duruşmada davanın iptalini isteyen dilekçesi geldi. Hakim maddi durum incelemesine ve davanın ileri bir tarihe alınmasına karar verdi. Peki eşim ilerki duruşmaya kendisi veya avukatı katılırsa sonuç değişir mi? Sonuçta 1,5 senedir mahkemeyi ciddiye almadı. Bunlar gözönüne alınır değil mi?
Eğer ileriki duruşmaya maddi durum incelemesi sonucu dosyaya gelirse hakim davayı bitirecektir. Davaya eşiniz kendisi gelsede sonuç değişmez. Ama yanında şahit filan getirip dinletmek isterse ve hakimden şahitlerinin dinlenmesini talep ederse, hakim belki dinler belki dinlemez. Son duruşmaya hakim zaten bitirmek amaçlı girecektir. Mardin gibi bir ilde 1,5 yıl boşanma davası sürmesi gerçekten de uzun olmuş. Tabi bu eşinizin uzatmak istemesinden kaynaklı olmuş. Şahit getirse bile pek etkisi olacağını sanmıyorum. Tabi davanızda şahitleriniz hakime neler anlattı bilemiyorum. İddialarınızı ispat ettiniz mi etmediniz mi bilemiyorum. İspat etmişseniz hakim davayı boşanma kararı ile bitirecektir.
efendim , bende ilk münakaşan sonra eşim evi terk etti.3 aylık evliydik terk ettiğinde..ertesi gün gidip boşanma davası açmış.... şimdi ayrı kaldığımızın 5.ayındayız. 5 sene emek veripte evlilikle şekillendirdiğim ilişkimde darp bile edildim..mailler üzerinden eşimden resmen hakaret yedim...buna rağmen boşanmak istemiyorum diye ilk duruşmaya çıktım...tedbir nafakası istedi kız tarafı...hatta avukatıma telefon açıp para istedi...sanki boşanmak istemeyen oymuşta , para verirseniz boşanırım dermiş gibi... hakim , maddi durum araştırması istedi...her ikimizde çalışıyoruz..SGK kayıtlarımız var ikimizinde...çocugumuzda yok... hem 150 bınlıra tazmınat hemde 1000 tl nafaka istiyor...hem 9 bin tl verin taleplerimi geri çekeyim diyor , hem karımı göremiyorum diye yolda karsılasıp darp ediliyorum hemde durusmalara cıkıp bosanmak ıstemıyorum diyorum...ben ne yapmalıyım şimdi peki....:)))))
Sayın denizblk; söylediklerinizle yüreğime su serptiniz. Dava memleketim olan Mardin'de başladı fakat eşimin ailesinin tehditleri ve yöresel baskıdan dolayı davayı yaklaşık 8 ay sonra ikamet ettiğim ve çalıştığım Aydın'a almak zorunda kaldım. Dava şu an orada devam ediyor. Eşim uzatmak için elinden geleni yapıyor tabi. Umarım sizin anlattığınız gibi olur. İlginiz için ayrıca teşekkür ediyorum. Allah hepimizin yar ve yardımcısı olsun
Davanızın neticesini de daha sonra yazarsanız tüm üyelerimize örnek olmuş olur.
Tabiki müjdeli haberi vereceğim inşallah....
Efendim; benim sormak istediğim bir konu daha var. Şayet hakim boşanmaya karar verirse karşı tarafın davayı temyiz etme hakkı var mıdır? Varsa bu durumda engellemek için benim yapabileceğim bir şey var mıdır? Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.