Benim hikayeme uyan bir tanım yok kanunda, bakkal hesabıyla yazılmış. neyse tşk.
Printable View
Benim hikayeme uyan bir tanım yok kanunda, bakkal hesabıyla yazılmış. neyse tşk.
Benimde benzer bir sorunum var. Yurtdışından havale ile kazancım geliyor daha öncede gelmişti aynı durumdayız. Geçmişe yönelik beyanname verilebiliyor mu? Bunun cezası nedir. Örneğin son 3 ay içerisinde 100bin tl para geldi ve bu vergilendirilmedi. Cezası ne düzeyde olur asgari bir gelir vergisi ödemek için yapabileceğimiz birşey var mı?
Vergi mükellefi değilim. Sıradan emekli bir vatandaşım yurtdışından hesabıma para geliyor, olay bundan ibaret. Gelir vergisi oranlarıda çok yüksek.
Enteresan doğrusu. Yıllık gelir vergisi beyannamesi verilmesi kural verilmemesi istisnadır. İkametgahınız Türkiye'de ise veya Türkiye'de altı aydan fazla süre oturuyorsanız dünyanın neresinde elde edilirse edilsin gelirleriniizin vergisini ülkemizde ödeyeceksiniz.
Aynı para Türkiye'de bulunan bir şahıs tarafından hesabınıza yatırıldığında ne yapmanız gerekiyor ise yurtdışından gönderildiğinde de aynı şeyi yapmanız gerek.
O para Türkiye'de bulunan bir kişiden geldiğinde korkmuyorsanız yurtdışından geldiği için korkmanızın sebebi ne olabilir ki?
Gelir vergisi kanunumuz kural olarak beyan esasını benimsemiştir.
Beyanname verilmemesi halinde ise re'sen tarhihyat (ödenecek verginin vergi dairesi tarafından belirlenen rakam üzerinden hesaplanması) için öncelikle vergi incelemesi yapılır. İnceleme ile görevli vergi inceleme elemanı bu parayı hangi gruba sokacak? Tabi ki sizi çağırıp size soracak.
Siz yurtdışındaki ticari faaliyet kazancımdır derseniz ve işbu faaliyetiniz süreklilik arzediyor ise vergi mükellefiyeti başlatmadığını ziçin önce mükelelfiyet kaydınız re'sen açılacak ve ticari kazancınız hesapalnıp ilave vergi cezaları kesilecek.
İnceleme başlamadan kendiniz müracaat eder pişmanlık beyannamesi verirseniz cezalardan kurtuluyor yalnızca vergi aslı ve faizi ödüyorsunuz.
Sayın Molyer'in geliri doğuran faaliyetin niteliğini sormasının ve bir mali müşavire danışın demesinin gerekçesi bu diye düşünüyorum.
Neyse geleneksel vergi affı yolda...
Saygılarımla.
Sadece gelir vergisini mi ödemem gerekiyor? Kdv den muafmıyız.
Benim ödemem google adsense den geliyor. İrlanda dan havale yapılıyor hesabıma. Yurtdışındaki sitelerime google reklam kodunu yerleştiriyorum google uygun gördüğü reklamları kod sayesinde sitelerimde yayınlıyor ay sonunda, Google benim sayemde kazandığı parayı hesaplıyor irlanda da vergilendiriyor (irlanda da kdv %0) daha sonra benim payıma düşeni gönderiyor. Böyle bir sistemde kdv ödemem gerekiyor mu? Google fatura istemiyor,yinede kesmelimiyiz, kesersek kdv ödeyecek miyiz? %0 kdv ile fatura kesebilirmiyiz google a. Yoksa kdv den muafım firma kurup sadece %20 kurumlar vergisimi ödemeliyim.
Bir arkadaşım aynı sorunu yaşıyor. Yurtdışından internet sitesinden aylık düzenli 2-3 bin dolar gelir elde ediyor. bu diğer arkadaş gibi adsense değil. Katalogdan reklam yaparak amerikadaki ürünleri yine amerikalalılara reklam ederek ürün sahibinden komisyon alıyor. Fakat bunun vergisini nasıl ödemesi gerektiğini bilmiyor. Yurtdışı gelirlerinin oranları ile ilgli olarak, hangi miktara kadar yüzde kaç vergi ödenmesi gerekiyor. Bu konuda bizi aydınlatacak birine ihtiyacımız var.
Sözün kısası yurtdışından hesaba yüksek miktardaki düzenli girişlerden bahsediyoruz. Bir firma hey ay yatırıyor parayı.