Cevap: Aile içi gayrimenkul bağışı mümkün mü?
Erdoğan Üstad yeterli şekilde izahatta bulunmuş. Bu konu açılmışken ek bir hatırlatma yapmak isterim. Bağışlama halinde veraset intikal vergisi beyannamesi vermeniz gerektiğini unutmayınız. Bu takdirde evin emlak vergisine esas değeri üzerinden ufak bir vergi ödeyeceksiniz.
Merhaba,
Babama ait iki gayrimenkul var.Bunları bana devretmek istiyor ve buyuk kardeşim de bunu kabul ediyor ama ben babamın bana satış yapmasını istemiyorum çünkü belediyedeki bedel oldukça düşük gözüküyor.Öğrendiğime göre aynı soy adına bağış yapılamıyormuş.Gayrimenkulün alımı 5 yıldan daha eski tarihte olduğu için ben babamın üzerinde kalmasını ve 5 yıl içinde satış yaparsam gelir vergisi ödememeyi istiyorum ama buyuk kardeşimin veya babamın fikir değiştirme ihtimaline karsı da kendimi güvenceye almak istiyorum.Bunun bir yolu var mıdır?
Sorduğunuz yol, babanızın ve abinizin caymasını önleyecek yolsa,
Yoktur.
Alıntı:
sercan karatekin rumuzlu üyeden alıntı
mrb yazdığınız bu soruya bende cvp arıyodum,buldum, sizi bilgilendirmek isterim ; aile içi gayrimenkul bağışı mümkündür, babanız bedelli veya bedelsiz bi şekilde evi üstünüze yapabilr eğer evli iseniz bu maldan eşiniz pay alamaz, çünkü bu edinilmiş mal değil (KİŞİSEL ) maldır araştırmalarım sonucu bu bilgiye ulaştım tamamı ile doğrudur....
Merhaba ben bu konuda bir yargıtay kararı bulamadım ,benim sorunum şöyle:2004 yılında sahibi olduğum 3 adet daireden birini hanımıma diğer 2 sini 2 oğluma aynı gün
tapuda satış göstererek devrettim, hanımımın ve cocuklarımın bir geliri yoktur.birisi lise talebesi digeri işsizdir..
şimdi oğlum hanımından boşandı ve boşanan hanım (ev kadını ve katkısı yok) evin yarısını istiyor,bu konuda mahkemeye (satış olarak devredilsede bedel alınmamıştır) diye şahit gösterdim.
bu konuda kişisel mal olduğunu nasıl ispat edebilirim, teşekürler.
- - - Updated - - -
Alıntı:
sercan karatekin rumuzlu üyeden alıntı
mrb yazdığınız bu soruya bende cvp arıyodum,buldum, sizi bilgilendirmek isterim ; aile içi gayrimenkul bağışı mümkündür, babanız bedelli veya bedelsiz bi şekilde evi üstünüze yapabilr eğer evli iseniz bu maldan eşiniz pay alamaz, çünkü bu edinilmiş mal değil (KİŞİSEL ) maldır araştırmalarım sonucu bu bilgiye ulaştım tamamı ile doğrudur....
Merhaba ben bu konuda bir yargıtay kararı bulamadım ,benim sorunum şöyle:2004 yılında sahibi olduğum 3 adet daireden birini hanımıma diğer 2 sini 2 oğluma aynı gün
tapuda satış göstererek devrettim, hanımımın ve cocuklarımın bir geliri yoktur.birisi lise talebesi digeri işsizdir..
şimdi oğlum hanımından boşandı ve boşanan hanım (ev kadını ve katkısı yok) evin yarısını istiyor,bu konuda mahkemeye (satış olarak devredilsede bedel alınmamıştır) diye şahit gösterdim.
bu konuda kişisel mal olduğunu nasıl ispat edebilirim, teşekürler.
Evlilik birliği içinde alınan mallar ortaktır. Ev hanımı olması katkısı olmadığı anlamına gelmez. Oğlunuzun eşinin dairenin yarısını talep etmesi gayet doğal. Bunun bağış olduğunu ispat etmeniz gerekir.