Cevap: Trafik cezası EDS itiraz
5326 Sayılı Kanun'un 17/4. maddesine göre; ''Genel Bütçeye gelir kaydedilmesi gereken idarî para cezalarına ilişkin kesinleşen kararlar, 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre tahsil edilmek üzere Maliye Bakanlığınca belirlenecek tahsil dairelerine gönderilir.'' denilmektedir. Ayrıca, aynı Kanun'un 17/6. maddesindeki; ''Kabahat dolayısıyla idari para cezası veren kamu görevlisi, ilgilinin rıza göstermesi halinde bunun tahsilatını derhal kendisi gerçekleştirir. İdari para cezasını kanun yoluna başvurmadan önce ödeyen kişiden bunun dörtte üçü tahsil edilir. Peşin ödeme, kişinin bu karara karşı kanun yoluna başvurma hakkını etkilemez.'' hükmü, kişinin kanun yoluna başvurmadan önce idari para cezasını ödeme yapmasının isteğine bağlı olduğu bildirilmiştir. Bu halde dahi, idari para cezasının 3/4'ünün peşin alınabileceği ifade edilmiştir. Her ne kadar, 5326 Sayılı Kanun'un 5/1-2.cümlesinde; ''Ancak, kabahatlar karşılığında öngörülen idari yaptırımlara ilişkin kararların yerine getirilmesi bakımından derhal uygulama kuralı geçerlidir.'' prensibi mevcut ise de ''derhal uygulama'' kuralı, 17. madde şartları ile birlikte değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Merhaba Arkadaslar ,
Size bir soru Trafik kanunun hangi maddesinde Eds sistemleri ile ceza kesilebildigi yaziyor ve ceza yaziliyorsa bu sistemlerin bir onay belgesi yokki ,dünyanin hicbir yerinde Türkiyedeki kullanilan cihazlar (Marka) kullanilmiyor cünkü hic bir ülke bunlara onay belgesi vermiyor .(Benzin istasyonunda 10 litre benzin aliyorsaniz biliyorsonuzki 10 litre aldiniz cünkü pompalar onayli) Ama bu hiz ölcüm sistemler gercekdende sizin hizinizi veya baskasininmi veya hizin dogru olup olmadigina dair bir kalibre belgesi yokken bu cezalari yinede Türkiyede ödemek zorundamiyiz yoksa itiraz ile bu sistemleri kapattira bilirmiyiz.
çok güzel bir noktaya değinmişsiniz... gerçektende neye dayanarak ölçüm yapıyorlar... kalibrasyonları yapılıyprmu doğruluk kesinlik derecesi nedir...
bu arada araç satılırken bi borç çıkmadı. araç satıldı. dilekçeme yanıtta gelmedi. aracın satışı sırasında çıkmayan borcun ilerde çıkma olasılığı tabiki var ama ödenmemesi durumunda ne olur...(dilekçeye yanıt alınamaması durumunda)
Alıntı:
killbill35 rumuzlu üyeden alıntı
Size bir soru Trafik kanunun hangi maddesinde Eds sistemleri ile ceza kesilebildigi yaziyor
HIZ SINIRLARINA UYMA VE HIZIN GEREKLİ ŞARTLARA UYGUNLUĞUNU SAĞLAMA
Madde 101 - Sürücüler aksine bir karar alınıp işaretlenmemişse bu Yönetmeliğin 100 üncü maddesinde belirtilen hız sınırlarını aşmamak zorundadırlar.
Araç sürülürken yapılan hız, radar ve benzeri teknik cihazlarla ölçülebileceği gibi kronometre veya değişik usullerle de ölçülerek tespit edilebilir.
Alıntı:
Ama bu hiz ölcüm sistemler gercekdende sizin hizinizi veya baskasininmi veya hizin dogru olup olmadigina dair bir kalibre belgesi yokken
Alıntı:
kronometre veya değişik usullerle
bu usüllerinde kalibrasyonu bulunmuyor.Bu sebepten dolayı kanunda şöyle bir madde'de bulunmaktadır sayın üye ''İdarenin yaptığı her eylem yargı denetimine açıktır.''
Sizin sorularınızı kimbilir kaç kişi soruyor tüm ülke genelinde fakat bende şunu naçizane nat-ı şahanenize sormak isterim bunların (hız cihazlarının) kalibre edilip edilmediği bilgisine nasıl sahip oldunuz.Şayet bu bilgi direk olarak EGM MEBS (Emniyet Genel Müdürlüğü Merkezi Elektronik Bilgi Sistemleri ) Başkanlığında görevli bir yetkiliden mi geliyor ? En yada tek yetkili kişiden böyle bir bilgi geliyor ise bunu mahkeme huzurunda söylermi ?
Alıntı:
zekiz rumuzlu üyeden alıntı
bu arada araç satılırken bi borç çıkmadı. araç satıldı. dilekçeme yanıtta gelmedi. aracın satışı sırasında çıkmayan borcun ilerde çıkma olasılığı tabiki var ama ödenmemesi durumunda ne olur...(dilekçeye yanıt alınamaması durumunda)
Sisteme yoğunluktan dolayı işlenmemiş olması ihtimali olmakla birlikte,aracı alan kişi yada kurum araç muayene sırasında bu ceza ile karşılaşmaları ve araç alındığı tarihte kendilerinde olmadığını görmeleri durumunda cezaya itiraz edecekler yazılı olarak ve noter satışından önceki sahibine ceza geri dönecektir.
Cezanın sisteme girmeme olasılığı var demek isterdim fakat artık el terminalleri ile mevcut cezayı kesen ekipler tarafından ceza anında yoğunluktan dolayı olmasa bile nöbet devir teslimi sırasına kadar bu cezaların el terminali ile sisteme girmesi durumu mevcut.Sonuçta ceza makbuzlarında bir seri ve sıra numarası var o kesilip ceza işlenmemiş olunca sıkıntı çeker cezai işlemi uygulayan ekip...
Sayin Trf.Bilirkişi EmrahÖztürk ,
Suan uygulanan Eds sistemlerin hicbirinin Kalibre belgesi yokdur , onun icin bu cihazlari yurt disinda göremezsiniz.
Emniyet icinde bile bir cok kisi bunu biliyor ama kimse sesini cikarmiyor cünkü bu isin icinde büyük paralar dönüyor .
Tbmm sayfasinda Kanun tasarisi bulunuyor Esas nr . 2/321 bu kanun cikmadi halde bu sistemlerin calismasi bile kanuna aykiri.
Size sorum mahkemede niye bunlari söylesin ve söylesede ne degisebilir ?
Alıntı:
Size sorum mahkemede niye bunlari söylesin ve söylesede ne degisebilir ?
Tahmin ediyorum ki en azından bu sistemin kullanımı durdurulur.Madem ki idare kanuna aykırı bir eylem içinde ve bu aşikar yetkiliye bile bu konuda ihtiyaç olacağını sanmıyorum.Konuya hakim ve hukuki bilgisi yeterli sıradan bir vatandaşın bu konuda dava açabilmesi mümkün olmakla birlikte konuyu hukukçu bir vatandaşın takip etmesi ve bu uygulamanın durdurulması olası gözükmektedir.
Size bir konuda danışmak istiyorum. Eğer zaman bulup ilgilenebilirseniz çok teşekkür ederim şimdiden.
Karayolları Trafik Kanunu'nun 73. maddesini 23.05.2011 tarihinde saat 18:35'te ihlal etmem gerekçesiyle tarafıma 06.06.2011 tarihinde tebliğ eden bir trafik cezası bulunmaktadır.
İlgili 73.madde şöyledir:
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Tedbirsiz ve saygısız araç sürme :
MADDE 73 - (Değişik : 17.10.1996 - 4199/27 md.) Karayolunda araçların kamunun rahat ve huzurunu bozacak veya kişilere zarar verecek şekilde saygısızca sürülmesi, araçlardan bir şey atılması veya dökülmesi,seyir halinde sürücülerin, cep ve araç telefonu ile benzer haberleşme cihazlarını kullanması yasaktır.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
23.05.2011 tarihinde saat 18:35'de bana ceza kesilen Ankara Beşevler Kavşağında ne yaptığımı çok iyi hatırladığım için yukardaki maddede belirtilen eylemleri yapmadığımı biliyorum ve bu cezayı bana kesen polisin haksız yere bana ceza kestiğini düşünüyorum. Beşevler kavşağı 4 kgys ve en az 1 mobese kamerası ile izlenmekte olan bir kavşaktır ve bu kayıtlar 1 ay boyunca tutulmaktadır. Bu kayıtlarla bu cezaya itiraz etmem ve cezayı iptal ettirmem mümkün müdür sizce?
İyi günler
Mustafa ÖZDEMİR
Alıntı:
mustaj rumuzlu üyeden alıntı
Size bir konuda danışmak istiyorum. Eğer zaman bulup ilgilenebilirseniz çok teşekkür ederim şimdiden.
Karayolları Trafik Kanunu'nun 73. maddesini 23.05.2011 tarihinde saat 18:35'te ihlal etmem gerekçesiyle tarafıma 06.06.2011 tarihinde tebliğ eden bir trafik cezası bulunmaktadır.
Cezanın aradan geçen süre olması dolayısıyla plakaya kesildiğini göstermektedir.
23.05.2011'de kesilen ceza 30.05.2011 tarihine kadar tarafınıza tebliğ edilmeliydi.Fakat görüldüğü üzere 06.06.2011 tarihinde tebliğ edilmiş.
Alıntı:
‘’Madde 10 - (Değişik madde: 22/04/2003 - 25087 s. R.G/Yön) Karayolları Trafik Kanununun 116. maddesi hükümleri gereğince, görevlilerce yetki sınırları içerisinde tescil plakasına göre düzenlenen tutanaklar;
a) Aracın kayıtlı olduğu kuruluştan arşiv kayıtlarına göre araç sahibi veya işleteni tespit edilerek (birden fazla ise ilk sıradaki) tutanağın boş kalan yerleri doldurularak ilgiliye 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümleri uyarınca tebliğ edilir ve tutanağın bir nüshası takip ve tahsil için ilgili mal sandığına gönderilir. Tebligat işlemine yedi iş günü içinde başlanır. Yapılan tebligatta bu şekilde uygulanan cezalar için, tebliğ tarihinden itibaren yedi gün içinde yetkili mahkemeye itiraz edebilecekleri belirtilir. İtiraz, ödemeyi ve ödeme ile ilgili süreyi durdurur. Ancak itiraz üzerine verilen kararlar kesindir.
b) Tescil plakasına göre tutanak düzenlenen araçlar, tutanağın düzenlendiği yerin dışında başka bir tescil kuruluşuna kayıtlı olup bilgisayar sorgulamasında adresi tespit edilemiyorsa adres tespiti için tutanağın iki nüshası ilgili tescil kuruluşuna yedi iş günü içerisinde gönderilir. Tescil kaydına göre araç sahibi veya işleteninin adresleri arşiv kayıtlarından tespit edilir ve 7201 Sayılı Tebligat Kanunu hükümleri uyarınca 7 iş günü içerisinde tebliğ işlemlerine başlanarak tebligat yapılır, tutanağın bir sureti de takip ve tahsili için ilgili mal sandığına gönderilir.’’
Kanımca kayda gerek yok.Zaten ceza usülüne uygun olarak tebliğ edilmemiştir.İtirazını bu yönde yaparak iptal ettirmeniz olası gözükmektedir.
afyon ankara karayolunda giderken önümdeki traktör karayolunda tek yönlü bölünmemiiş yol yolun üzerindeki evine girmek için sola dönünce traktörün arka tekerine çarptım hızım 70 civarındaydı traktör sürüücüsünün ehliyeti vizesi ve sigoortası yok bu yüzden anlaşmmak da istemedi ve olay karakola iintikal ettiolay şehirler arası yolda olduğu için idari olarak jandarmaya trafik olarak bölge trafiğe yani polise bağlıymış polis gelip raporu tuttu ama bana gööstermedi karşı tarafın sigortası olmadığından hasarımı temin etmem mümkün gözükmüyor 6 bin tllik hasarım var traktörde hasar yok kaskom yok ama sigortam ve diğer evraklarım tam şu andda ben hatalı sollamadan o da yanlış manevra ve dönüşten kusurlu gözüküyor asli kusur kimdedir ben sollamaya yapmayacaktım ama aniden dönünce sollayıp kurtarmak istedim ama traktöre çarptım sizce nasıl bir sonuç çıkar eğer hata bende olacaksa aracı yaptırmadan satacağım karşı atarftaysa mahkeme kanalıyla alabilrimiyim masraflarımı sizce ne yapmalıyım tavsiyelerinz neler