-
Hukuki Net'in baştan yapması, değinimesi, gereken bir konuya yıllar sonra da olsa bir arkadaşımız açıklık getirmeye çalışıyor bu çok güzel bişey. "Hukukçu Olmak ve Hukuku bilmek". Konu aslında çok yönlü boyutlandırılabilir. Burada benim anladığım kadarıyla şu anlatılmaya çalışılıyor; Hukuk Fakültesi mezunu olan herkes hukukçudur.(Üniveriste ayrımı yapmaksızın, Türk ya da Yabancı hukuk fakülteleri)Birincisi hukuk fakültesi mezunu olan herkes hukukçudur. hukuk mezunu olmayanlar ise hukuku bilebilirler ancak hukukçu değildirler bu nedenle de hukuk mezunlarının ulaştığı bilgi beceri ve hukuk mantığını yakalayamadıklarından onların hukuksal yorum yapmaları ya da hukuki problemlere cevap verip çözüm aramaları çok yanlıştır.
Forumun ana konusu bu olmakla beraber benim burada değinmek istediğim belki yeni bir anket konusu olabilecek konu daha var bende burada ona değinmek istiyorum. Biz Hukuk Mezunları o hale gelmişiz ki hukuk mezunu olanları benimseriz onların görüşlerini sindirir, kabullenir ya da farklı bir görüştür olabilir, bu da bir yorumdur der, saygı duyarız, hukuk mezunu olmayanların görüşlerini ise mantıklı bulsak dahi onun görüşünü ondan daha ileri gidemeyeceği düşüncesiyle hiçbir şekilde kaynak olarak kullanmayız ille de bir hukukçu görüşü arar onu kaynak olarak kullanırız.
Peki, durum böyle olmaklar beraber Hukuk Mezunu olan herkes gerçekten hukukçu mudur?
-
Gördüğüm ve anladığım kadarıyla konu biraz rayından çıktı gidiyor ama güzel olan düzey bozulmuyor k i bu bence çok önemli..
Tanıdığım tüm hukukçularda sevdiğim sevmediğim hakimi savcısı avukatında ben temel bir enteresanlık görüyorum.
Kanun koyucu doğru olarak değerlemdirerek bir kanun çıkarıyor ve kanun yasalaştıktan sonra yürürlüğe giriyor buraya kadar normal hukuku bilenlerle hukukçu olanlar arasındaki kavga bundan sonra başlıyor. Hukukçular kanunu sanki allahın bir kelamı gibi görüp yorum yapmaktan veya ' bu hatalı bir kanun demekten ' kaçınarak o kanuna işte böyle diyip kestirip atma yönündeler. Bence sorun burada başlıyor. Kanunun öyle olduğunu bizde biliyoruz ama doğru mudur ? Uygulama böylemi olmalıdır ? sorusunun yanıtı hukuku bilenlerde ' kanun böyle diyor böyle uygulanır doğrudur' dan öteye gidemiyor. Yada düşündüklerini söylemekten imtina ediyorlar.. orası hakkında tam emin değilim.
Örneğin bir genç kıza tecavüz davası olsun burada kanun koyucu ' kızları koruyoruz maskesi altında tamamen kızları aşağılayan ve erkekleri koruyan bir madde eklemiş ' demişki eğer kız ( kanuni yaşlar tutuyor ise ) tecavüzcüsü ile evlenirse ve ... yıl boşanmazlarsa tecavüzcü ceza almaz... Tartışma konusu bu ise tüm hukukçular bu kanunu söyleyip evet doğrudur diyip başkada bir fikir asla kabul etmiyorlar. Ama benim gibi hukukçu olmayan tipler ise bu kanunu sakat bulabiliyor ( yukarıda ' ' içinde yazdım) bende diyorum ki bu kanun sakattır çünkü kadınları aşağılıyor canı sıklılan zengin veya kendince güzel bir kızı gözüne kestirir tecavüz eder sonrada evlenmek ister böyle kanun olur mu? Türkiyenin sosyal yapısı zaten kızları baskı altına alıyor tecavüze edilen kız nedense kötü yola düşmüştür tecavüz edenin suçu yoktur gibi garip bir mantık var bu kanunda bunu kullanarak tecavüzcüyle evlen dayatmasından başka bir şey değil kanun kız evlenmek istese bile ... yıldan aşağı olmayacak şekilde hapis olmalıydı bence de bunu hukukçularla kavga çıksın...
Belki hukukçular içten içe haklı olunduğunu kabul etselerde kanunu savunmaktan da geri kalmazlar doğru yanlış kanunumuzu koruyalım derdine düşüyorlar gibi geliyor bana ... sorunda budur aslında aynı geminin içerisindeyiz gemi batsa hep birlikte batacağız umarım herkes bir gün bunu görür...
-
Sanıyorum önce temel bir bakış açısını ortaya koymakta fayda var: Mükemmel diye birşey yoktur.
Elbette kanunlar da mükemmel değildir. Olmayacaktır. Ne var ki, hukuk, toplumsal yapıdaki gelişime, değişime ayak uydurmak durumundadır. Salt hukukçuların değil, toplumun tüm kesimlerinin, hukukun topluma ayak uyduramadığı, geride kaldığı durumlarda, itici ve hatta zorlayıcı güç olarak üzerine düşeni yapması gerekir.
Hukukçular kanuna sarılır mı? Evet, haklısınız, sarılır. Hatalar içerse de mevcut bir kanun, kanunsuzluğa yeğdir. Doğru tutum ise, hukukçunun, bir yandan kanuna sarılırken, öte yandan sözünü ettiğim itici gücünü kullanmasıdır.