Cevap: Eş Durumu Atamasında İdarenin ilginç mazereti?
Su an ne yapabiliriz bi fikrimiz yok?Sağlık bakanlıga verdiğimiz tayin dilekçesinde sadece eşimin memur olarak çalıştığına dair belge verdik.eşimin öğrenim durumu ve kadro derece,kıdem yıl hakkında bilgi sunmadık.ret yanıtı gelmesinden çok korkuyoruz.
iyi akşamlar sonucu burada yazarsanız çok sevinirim.inşallah sizin tayininizde çıkar bizde sizin izlediğiniz yolu izleyerek inşallah bizimde tayinimiz çıkar.hakkımızda hayırlısı neyse o olsun.
Arkadaşlar kararı veren mahkeme Aydın 1. İdare Mahkemesi, kararın içeriği elimde yok maalesef. Eşimin ataması 44 ay sonra yapıldı, ancak kaybettiğimiz zaman bizim evliliğimizi de yitirmemize neden oldu. Eşim ile 2 aydır ayrıyız ve boşanmamız için hukuki süreç te başladı. Bu nedenle kararı ilgilisi olan eşimde bıraktım.
Konu ile ilgili olarak Sağlık Bakanlığı Personel Daire Başkanlığı ile yaptığımız telefon görüşmesinden şunu söyleyebilirim ki, bakanlık atama ve nakil yönetmeliğinin eş durumu ataması başlıklı kısımlarını değiştirmek için çalışmalara başlamış bile. Şu kadarını söyleyebilirim ki, Sağlık Bakanlığı Atama Nakil Yönetmeliği esasen eşlerin her ikisinin de bakanlık personeli olması hallerinde işlevsel olup, eşlerin farklı bakanlıklarda çalışması durumunda hukuki boşluklarla dolu ve bu da uygulamada keyfiyete neden olmaktadır. Eğer farklı bakanlıkta çalışan eşin kurumu ile sağlık bakanlığı arasında protokol var ise sorun yok. Bu kurumlar Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Emniyet Genel Müdürlüğü ve Adalet Bakanlığı diye biliyorum. Ancak kurumunuz ile protokol yoksa ve farklı kurumda çalışan eşin kadro ve derecesi bizde olduğu gibi bakanlık personelinden düşükse işi buldunuz kolay gelsin. 15 Yıldır Maliye Bakanlığında çalışıyorum ve yönetmelikleri okuduğumda anlarım, ancak uygulayan personele yada müdürlerine kendi yönetmeliğini anlatmaktan gına geldiği gibi benim anlatmam da bir şey ifade etmiyor. Adamlar aleni şekilde kendi yönetmeliklerini yanlış uyguluyorlar. Devlet Personel Başkanlığının görüşü de daha önce ifade ettiğim gibi açık ve net. Zorunlu yer değiştirmeye tabi olmayan personel için ünvan, kıdem ve görev bakımından astlık üstlük vs aranmıyor diyor. Mahkeme de bu açık ifade doğrultusunda işlemi iptal etti.
Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir husus var, bakanlık eşimin dilekçelerine "eşinizden kıdemli olduğunuzdan dolayı atamanız yapılamadı" demektedir. DPB grüşü ile de bu anlayış çürütüldüğü için mahkemeni bir tereddütü olmadı kanısındayım. Zaten kıdem dediğimiz hizmet yılıysa benim yılım daha fazlaydı, sadece eşim derece olarak benden yüksekti çünkü öğrenimi fazlaydı. Dileyen arkadaşlar bana telefon ile ulaşabilir (530 5512468). İdare Mahkemesinde eşimin vekili olan avukat arkadaş ile görüşmelerini sağlayıp karardan temin etmelerini sağlayabilirim belki.
ret ret ret adamlar nuh diyo peygamber demiyorlar..
geçmiş olsun ama mücadeleye devam inşallah tayinlerimiz olur mağdurluğumuz biter.
Benim de başımda benzer bir durum var arkadaşlar. Ben de Maliye Bakanlığında V.H.K.İ. olarak çalışmaktayım. Eşim Radyoloji Teknikeri. Ben 4 yıllık mezunumu eşim 2 yıllık, ben 6 yıllık memurum, eşim 2,5 yıllık. Herşey iyi hoş gözüküyor, eşim eş durumundan tayin için Sağlık Bakanlığına başvuruda bulunuyor biz de şartlar tutuyor diye gayet rahatız, maalesef red cevabı geliyor sebebi de şu;
"Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmeliğin 9.Maddesinde : " Farklı kurumlarda çalışıp da her ikisi de yer değiştirmeye tabi olan eşlerden unvan, kadro ve görev bakımından daha aşağıda bulunanın görev yeri yukarıda bulunana bağlı olarak değiştirilir." hükmü bulunmakta olup, eşinizin unvanı sizin unvanınızdan daha yukarıda olduğundan, eş durumu tayini yapılamamıştır."
Şimdi bu mazerete güler misiniz ağlar mısınız? Bir kere ben bahsettikleri yönetmeliğe tabi değilim. İkincisi hangi kanun, yönetmelik ya da tebliğde Teknikerin V.H.K.İ.'den unvan olarak üst olduğu yazar? Ben bulamadım bulan varsa bana da söylesin lütfen.
Eşim bi itiraz dilekçesi daha yazdı ondan da pek ümidim yok. Bu Sağlık Bakanlığının amacı nedir acaba çok merak ediyorum. Ben de İdare Mahkemesine başvurmayı düşünüyorum. Acaba başvuru süresi falan var mıdır. Red yazısının eşime tebliğinden itibaren mi işliyor süre bi de Bölge İdare Mahkemesinde ne kadar sürede sonuçlanır?
yasin kardeş öncelikle allah yardımcımız olsun, bende senin gibi eş durumu ile ilgili tayin istedim ve eşimin yanına gitmek için tayin dilekçesi verdim, bakanlıktan red cevabı geldi, eşim benden daha kıdemsiz olduğu için eşimin benim yanıma gelebileceği söylendi, appi nickli arkadaşı aradım size ''Devlet Personel Başkanlığının görüşü olan Zorunlu yer değiştirmeye tabi olmayan personel için ünvan, kıdem ve görev bakımından astlık üstlük vs aranmaması ile ilgili yazıyı ve dava kararını sizde mevcut olduğunu söyledi rica etsem bana faks çekebilirmisiniz, fax : 0412 2235369 cep no: 0 505 8137854 bu arada ismim mehmet sıddık güzel...
yasin kardeş öncelikle allah yardımcımız olsun, bende senin gibi eş durumu ile ilgili tayin istedim ve eşimin yanına gitmek için tayin dilekçesi verdim, bakanlıktan red cevabı geldi, eşim benden daha kıdemsiz olduğu için eşimin benim yanıma gelebileceği söylendi, appi nickli arkadaşı aradım size ''Devlet Personel Başkanlığının görüşü olan Zorunlu yer değiştirmeye tabi olmayan personel için ünvan, kıdem ve görev bakımından astlık üstlük vs aranmaması ile ilgili yazıyı ve dava kararının sizde mevcut olduğunu söyledi rica etsem bana faks çekebilirmisiniz, fax : 0412 2235369 cep no: 0 505 8137854 bu arada ismim mehmet sıddık güzel...
yasin kardeş öncelikle allah yardımcımız olsun, bende senin gibi eş durumu ile ilgili tayin istedim ve eşimin yanına gitmek için tayin dilekçesi verdim, bakanlıktan red cevabı geldi, eşim benden daha kıdemsiz olduğu için eşimin benim yanıma gelebileceği söylendi, appi nickli arkadaşı aradım size ''Devlet Personel Başkanlığının görüşü olan Zorunlu yer değiştirmeye tabi olmayan personel için ünvan, kıdem ve görev bakımından astlık üstlük vs aranmaması ile ilgili yazıyı ve dava kararını sizde mevcut olduğunu söyledi rica etsem bana faks çekebilirmisiniz, fax : 0412 2235369 cep no: 0 505 8137854 bu arada ismim mehmet sıddık güzel...
geçmiş olsun sende bizim gibi aynı kaderi yaşıyorsun inşallah sonumuz hayırlı olur.red cevabını tebliğden itibaren 2 ay içerisinde idare mahkemesine başvurman gerekiyor ,diğer soruna gelince evet tekniker vhki den üst diye biliyorum o yüzden size red vermişler.ama her ne kadar da olsa buna akıl veremiyor insan.