Cevap: Ekim 2008 den önceki hacizler için emekli maaşından hacziler kaldırılmıyor mu
Telefon şirketleri ile bir sözleşme imzalanarak hizmet alınıyor. Bu nedenle 10 yıllık zaman aşımı süresine tabidir.
Hizmet sözünü farklı yorumlayarak bunun bir hizmet olduğunu bu nedenle 5 yıllık zaman aşımına tabi olduğunu söyleyen yorumlar Bence zorlama bir yorum olur. Yasanın tanımladığı hizmetin bu olamayacağı muhtelif içtihatlarda vurgulanmıştır.
İcra da yapılan her işlem zaman aşımını esmez. İcranın devamına yönelik bir işlem olması gerekir. Bu işlemler konusunda da zaman zaman çeşitli iddia ve savunmalar yapılmaktadır. Konu şikayet olarak İcra Hukuk ta sonuçlanmaktadır.
Detaylarına girmeden yanıt vermeye çalıştım.
Cevap: Ekim 2008 den önceki hacizler için emekli maaşından hacziler kaldırılmıyor mu
Merhaba Sayın Phantom Of Law
Sorumu içtenlikle yanıtladığınız için çok tşk ederim.
Benim babam emekli sandığı emeklisiydi, arkadaşına kefil olmuştu. Bizde maaşı üzerinden icrayı kaldırdık. Şuana kadar evimize hiç icra gelmedi. Bende çalışıyorum. Annem ve babam ikiside emekli. Babamın üzerine hiç bir şey yok. Bu borç zamanla ne olur? 2006 yıllından beri orada. Sadece 1.000 TL kesildi maaşından. Sonra emekli sandığı emeklilerinin maaşlarındanda haciz kesintisi kalkar kanunundan sonra hemen kaldırmıştık. Aciz vesikasımı alırlar?
Bu konuda Talih Uyar ın sitesindeki yazılara tekrar göz attım. İcra dosyasında yapılan işlemlerin 10 yıllık zaman aşımını kesmeyeceğini, icraların 10 yıllık zamandan sonra zaman aşımına uğrayacağını yazıyor. Bu durumda şöyle bir sonuç ortaya çıkıyor ; İcralar 10 yıllık zaman aşımına tabidir, dosyada yapılan işlemler zaman aşımını kesmez ve 10 yıllık zaman aşımı sonrası yapılan işlemler ile ilgili itiraz veya dava yolu ile dosya düşer. Talih Uyar ın bu konularda bir doktrin olduğu unutulmamalıdır diye düşünüyorum.:ok
Sayın Av.Talih Uyar'ın bu konudaki gerekçesi nedir? Çünkü borçlar kanunu ve İİK. açıkça zamanaşımının kesileceği hükmüne haizdir.
-“Alacağın on yıllık zamanaşımına bağlı olduğu hallerde, dosyadaki son işlem tarihi ile yenileme arasında on yıllık sürenin geçmesiyle, alacağın zamanaşımına uğrayacağı-nı”
III-Kanunun öngördüğü zamanaşımı süresinin dolmasıyla takiple birlikte, takibin ko-nusunu teşkil eden borç da zamanaşımına uğramış olur. İşlemeye başlayan zamanaşımı, takip-lerle ilgili her işlem ile kesilir. Ancak, alacaklıya istediği bir belgenin verilmesi gibi, borçlu hakkında İcra ve İflas Kanunu bakımından hukuki neticeler doğurmayan işlemler, “takip mua-melesi” olmadığından zamanaşımını kesmez.
Zamanaşımının işlemesine engel olan ve zamanaşımını durduran (tatil eden) sebepler-le zamanaşımını kesen sebepler Borçlar Kanununun 131-136. maddelerinde belirtilmiştir.
Sayın Alexander Yukarıdaki ibareler sizin bahsettiğiniz Av Talih Uyar ın yazılarından alınmıştır.
Yani okuduğunu iyi anlamak ile ilgili bir sorununuz olduğu gerçeği dışında ortada yasa hükümlerine aykırı bir iddia yok.
Yani sizin anlamadan bu ifade yanlış demeniz den daha yanlış bir durum yok.
Lütfen bildiğiniz konularda yorum yapın derim.