Cevap: Aslı gibidir yerine renkli fotokopi olur mu?
Herhangı bır belgenın aslını goren bırı, o belgenın koPyasının aslı gıbı oldugunu onaylamak zorundamıdır, ya da buna yetkısı varmıdır?
Dedıgınız gıbı sn. Borsacı, yerse! Ya kurum yemezse ne yapılabılır? Aslı gıbıdır muhuru basılmıs aslının kopyası belgenın 2.kopyasını gecerlı kabul etmeyen kısı-kuruma karsı dava mı acılır?
Sahı sızın aslı gıbıdır ın kOpyası olayı nasıl sonuclandı? Kabul edıldı mı?
Herhangı bır belgenın aslını goren bırı, o belgenın koPyasının aslı gıbı oldugunu onaylamak zorundamıdır, ya da buna yetkısı varmıdır?
Dedıgınız gıbı sn. Borsacı, yerse! Ya kurum yemezse ne yapılabılır? Aslı gıbıdır muhuru basılmıs aslının kopyası belgenın 2.kopyasını gecerlı kabul etmeyen kısı-kuruma karsı dava mı acılır?
Sahı sızın aslı gıbıdır ın kOpyası olayı nasıl sonuclandı? Kabul edıldı mı?
Yedıler mı???
Sayın Erdoğan Kırcalı mesajı değiştirdim ama o kısmı yanlış okumuşsunuz ben orada aslı gibidirin ikincisinden bahsetmedim asıl belgeyi veriyorlar sonra fotokopisini götürünce oradan mezun olduğunuz halde oradaki memur "ben onaylamam" diyor, özellikle acil belge lazım olduğunda sizi mağdur ediyorlar. Yerse yemezse meselesi değil gerçek bir belgeden bahsediyorum. Son zamanlarda ise çoğu enstitüler geçici mezuniyet belgesi olarka direk kendileri siyah-beyaz ya da renkli fotokopi vermeye başladılar ama diğer ensitütüye götürdüğünüzde bunu kabul etmiyorlar. Hatta bendeki belge bire bir aslı olmasına rağmen hem damga hem mühür siyah renk diye kabul etmediler Allah aşkına böyle birşey olabilir mi? Memur bayan "ben mavi mürekkep arıyorum" diyor. Sonunda polis tutanağıyla kabul ettirdik belgeyi.
Bana göre en güzeli e-devlet üzerinden bir veritabanı oluşturulsun kim nereden mezun yetkili kurumlar görebilsin. YÖK bunu yapabilir mesela mezun olunan tüm öğrencilerin bilgileri ortak bir veritabaında toplanırsa bu kadar belgeye de gerek kalmaz.
Evrakı elden teslim etmek yerine sayı konu tarih belirtiğiniz bir üst yazı ile posta kanalından göndermenizi öneririm. Ardından bilgi edinme kapsamında sayı tarih konu bilgisini ekleyerek ilgi evrakın kuruma ulaşıp ulaşmadığı bilgisini talep edebileceğiniz kanaatindeyim.
Alıntı:
İsmail Arslan rumuzlu üyeden alıntı
Evrakı elden teslim etmek yerine sayı konu tarih belirtiğiniz bir üst yazı ile posta kanalından göndermenizi öneririm. Ardından bilgi edinme kapsamında sayı tarih konu bilgisini ekleyerek ilgi evrakın kuruma ulaşıp ulaşmadığı bilgisini talep edebileceğiniz kanaatindeyim.
Onun bile önünü kesmişler "postayla başvurular kesinlikle kabul edilemez" demişler. Yani burada başvuranları GERÇEKTEN HUKUKİ OLARAK mağdur eden bir uygulama mevcut. Benim anlamadığım A enstitüsü geçici mezuniyet belgesi diye pdf çıktısı veriyor B enstitüsü niye o belgeyi kabul etmiyor? Ya da bu konuyu açarkan başıma gelende olduğu gibi benim kurumumda yapılan "aslı gibidir" leri bile kabul etmemiş sadece noter onaylı isteriz demişlerdi. Bu tür şeyler başvuranların hukuki kayba uğramalarına sebep oluyor.
Güzel bir düzen kurulmuş desenize... Noterler ekmek paraları konusunda oldukça titizler görünüyor...
Alıntı:
İsmail Arslan rumuzlu üyeden alıntı
Güzel bir düzen kurulmuş desenize... Noterler ekmek paraları konusunda oldukça titizler görünüyor...
Maalesef öyle görünüyor. Neyseki şu an konuyu açtığım günkü gibi işsiz değilim ama başvuru sırasında gelenlere "noter onayı " dediklerinde yüzlerinin halini görünce bu durumun hala çok büyük bir adaletsizlik ve hukuksuzluk olduğunu düşünüyorum ama sanırım kurumlar bunu bir çeşit eleme yöntemi olarak kullanılıyorlar. Ben 9. başvurumda işe yerleşmiştim ve ilk ayda aldığım tüm maaşı noter onayları + yol paraları için aldığım borçlara vermiştim :)
Aslında sorununuzu çözmüşsünüz ama bilgi amaçlı paylaşmak isterim. Sizin konuyu açtığınız zamanlar daha yeni bir yönetmelik sayılabilirdi ama KAMU HİZMETLERİNİN SUNUMUNDA UYULACAK USUL VE ESASLARA İLİŞKİN YÖNETMELİK artık yavaş yavaş yerine oturmaya başladı. İlanlarında noter onayı bile deseler bu yönetmelik kapsamında evrakınızı almaması ve sonunda sizi mağdur etmesi başvuruyu almayan kişilerin başını ağrıtır bence.
Sadece yabancı dil olan belgelerde bunun yapılması taraftarıyım açıkçası.
Alıntı:
haletiruhiyem rumuzlu üyeden alıntı
Aslında sorununuzu çözmüşsünüz ama bilgi amaçlı paylaşmak isterim. Sizin konuyu açtığınız zamanlar daha yeni bir yönetmelik sayılabilirdi ama KAMU HİZMETLERİNİN SUNUMUNDA UYULACAK USUL VE ESASLARA İLİŞKİN YÖNETMELİK artık yavaş yavaş yerine oturmaya başladı. İlanlarında noter onayı bile deseler bu yönetmelik kapsamında evrakınızı almaması ve sonunda sizi mağdur etmesi başvuruyu almayan kişilerin başını ağrıtır bence.
Sadece yabancı dil olan belgelerde bunun yapılması taraftarıyım açıkçası.
Bilgi için teşekkürler, bunu araştıracağım :)
Çok zaman geçmiş, bazı konularda ilerleme var o nedenle tekrar mesaj yazma gereği duydum.
demek ki haklıymışız ki Türkiye değişti zamanla. Yıllar sonra aynı kuruma dün bu kez "doktora başvurusu" yaptım. Bu kez belgelerin renkli bile değil sadece siyah-beyaz fotokopilerini istediler. Hepsini ÖSYM ve e-devletten kontrol eden sistem kurmuşlar. Bir imza aldılar "bilgiler yanlışsa haklarımdan vazgeçerim" diye o kadar. Sonra başvurumu işleme koydular. Hatta belgenin birini notere onaylattım diye oradaki memur "sayın hocam buna hiç gerek yoktu artık işler eskisi gibi değil boşa para ödemeyin" dedi noter onaylı belgenin fotokopisini çekip onu aldı. Noter onaylı ve asıl belgeyi de bana verdi ve "aslı gibidir" e bile ihtiyaç olmadığını zaten bilgilerin kontrol edildiğini söyledi.
Demek ki sorun "yerse" meselesi değil uçuk noter ücretleri ve yoğun bürokrasiymiş. Neyseki önemli derecede azalmış geçtiğimiz yıllara göre sorun çözülmeye başlanmış kendi adıma çok sevindim ve eskiden belge toplamak için günler süren başcuru sadece 5 dakikaımı aldı :)