Cevap: İşe iade davası temyizdeki dosya
Merhaba arkadaşlar bende aynı şekilde mağdurum iş kanuna göre maksimum 2 ay mahkeme sürer 1 ay içinde ayrgıtay karar verir deniyor.Yargıtayda bunu iş yoğunluğundan bahsederek suistimal ediyorda ediyor.Ben haziran 2009 yılında raporlu olduğum bir tarihte ,raporumun ilk gününde evde istirahat halinde iken gönderilen noter tastikli fesih belgesi ile 12 yıl çalışmış olduğum işten çıkarıldım.Rapor sürem ihbar sürem olan 56 günü geçmediği için iş verenin raporlu iken yaptığı bu davranışının suç olduğunu öğrendim.Hemen sakarya mahkemesinde dava açtım kanunda dava 2 ay sürer dediği halde ,raporlu iken işten çıkartıldığım net deliler ile sabit iken hakim bey neye dayanarak bilmiyorum, benim davamı tam 6 ay sürdürdü.Neticede yapılan fesih işlemi geçersiz olduğundan, zaten kazanıcağımı adı gibi bildiği davamı 6 ay sonunda karara bağlıyarak feshin geçersizliğine hükmederek mahkemeyi kazandığımı işe iade edilmem gerektiğine hükmetti. Yani normal sürenin 3 katı gibibir zamanda.Bu büyük bir haksızlık bu kısımda iş yoğunluğu söz konusu bile değil tamamen iş verenin mahkemeye tesiri söz konusu olduğu net şekilde görünüyor.İş veren Davayı Kasım 2010 sonunda temhize gönderdi o gün bugün temhizde tam 16 aydır sonuçlanmasını bekliyorum.2011 şubat ayı başlarında yargıtayla görüşmemde telefona bakan görevl imemur "Dosyanız karara bağlanmak üzere hakimin önüne tevdi edildi şu an hakimin önünde dosyanız bakılıyor 20 gün sonra yani 2011 mart ayı başında sakarya mahkemesinden sonucu öğrenirsiniz bir daha burayı aramayın" dediler.Denileni yaptım sürenin bitmesini bekledim süre bitti dosya gelmedi tekrar ayrgıtayı aradım bana 2 0 gün sonra dosyanızı sakarya mahkemesinden alırsınız demiştiniz fakat dosyamın daha sonuçlanmadığını öğrendim sebebi nedir dediğimde "Hakim istifa etti adaylığa baş vurdu bu yüzden dosyaları geri iade etti sadece sizin değil hiç bir iş iade dosyasına bakılmıyor yeni daireler kuruluyor dosyalar oraya gönderilecek bu da 3 -4 sürer, 3-4 ay sonra tekrar arayın sorun" denildi.Tabiki bu sefer ben daha üst bir yetkilinin telefonuna ulaştım durumun ne olduğunu sordum oda "15 nisan 2011 tarihinde yeni dairelerin açılacağını dosyalara bakılacağını" söyledi.Nisan ayının başında bu sefer bir kişinin telefonuna daha ulaştım oda aynen şunu dedi"Dosya numaramı sordu bende söyledim 2010 /1057 dedim oda "bey efendi şu an dosyalara bakıyoruz 2010 /1000 üzeri rakamlardayız dosyanıza bakılacak zate sıra size gelmek üzere" dedi.Gecengünlerde adalet bakanı şu açıklamayı yaptı yargıtayda bir günde 9. hukuk dairesinin baktığı dosya sayısı 206 taneymiş ben yargıtayı arayalı ve bana u cevabı vereli tam 13 gün olucak görevli memurun dediğine göre 2010 /1000 li rakamlardaymışlar Adalet bakanının açıklamasına bakarsak o günden bu güne 10 gün x 206 dosya = 2060 dosya bakılmış olması gerekiyor.İlginçtirki yargıtayı tekrar aramamda halan sıranın bana gelemedigini 10 gündür 50 dosyaya bakamadıklarını söylediler.Burda anlattıklarım kesinlikle doğrudur ben bu açıklamalar karşısında şaşırdım kaldım ,sürekli tutarsız açıklamalar yapılıyor bir yaptıkları açıklama diğerini tutmuyor.Kısacası yargıtayın iş yoğunluğu benim gözümde inandırıcılığını kaybetmiştir.Hem süratliolarak görülemesi gereken davalardan olan işe iade davaları keyfi şekilde bir hakim istifa etti diye başka bir dairenin açılması beklenerek sallanıyor acaba yargıtayda neler oluyor Ben artık Türkiyede bir adaletin olduğuna inanmıyorum.bunun en büyük sebebi ise Adalet sisteminin ta kendisidir ,geciken adalet adalet değildir.
Bende uzun süredir kendi dosyamı takip ediyorum. Yani yaklaşık 1 yıl oldu temyize gideli ve sonunda dayanamadım kendi dosya numaramdan geriye doğru tarama yaptığımda 9. hukuk dairesinin 1 yıldır hiçbir dosyayı incelemediği sonucu çıktı. Tabi dosya sorgulama sitesinde güncelleme yapılıyorsa. Siz gene telefonla bir yerlere ulaşmışsınız ben onuda yapamadım. Avukatıma sorduğumda ise bana "yargıtaydaki dosyalarla ilgili biz de sizin kadar yetkiliyiz" cevabını aldım.
Aşağıda dosyalar arasındaki uçurumu görüyorsunuz.
http://www.rafinericiler.com/ekran1.png
http://www.rafinericiler.com/ekran2.png
Yukarda iki dosya arasında bulunan hiçbir dosya incelenmemiş görünüyor.
hepsinin farkındayım bende çok araştırdım... hatta bakarsan 2011 de görülmüş davaların dosyalarını inceliyorlar anlamadığım konu öncekiler bitmeden yenilere nasıl geçebiliyorlar... yargıtayıda aradım çok yoğun dediler... 22. hukuk dairesine aktarılcak sizin dosyalarınız dediler vs vs.. bi de yüzüme kapattı telefonu hanımefendi..
En önce gelen dosyanın en önce incelenmesi adalete uygun olan değil mi?
Görevi adalet dağıtmak olan bir kurumun böyle bir adaletsizlik yapması mümkün değil.
Bakkalların bile otomasyona geçtiği bir zamanda tarihe göre sıraya konamaması da mümkün değil.
O halde bizim bilmediğimiz başka kriterler olmalı sıraya konma işleminde. Ya da siz yanlış bakıyorsunuz.