Cevap: Çocuğun çift soyadı kullanımı
4/Bsonuncuyaka kesinlikle katılıyorum, velayeti anneye veren mahkeme neden çocuğun soy ismini sabit tutar ki? çocuk hakları bu kadar irdelenirken bu nasıl atlanır. çocuğa senin annen ve baban ayrı diye okul hayatıyla beraber bastıra bastıra söylenen bu gerçek çocuğun psikolojisi açısından en acı sonucu getiriyor diye düşünüyorum. bir çözümü olamaz mı bunun?
Merhaba,
Çocuklarda; 2 soyadı kullanılması ülkemizde olmadığı gibi hiç bir ülkede de yoktur. Şu şekilde; soyadı demek kan bağı ve kütük anlamına geldiği için; Daha sonraki evliliklerde çocuk mağdur olmasın diye soyad değişmesi mantıklı görünsede tamamen mantık dışıdır. Çocuk ileride büyüdüğünde gerçek babasının soyadını kullanmadığını anladığında nasıl bir psikoloji içine girecektir? Bunu düşündüğünüzde daha net anlaşılır. Boşanmak ve bu tür durumlarda çocukların yanında bu şekilde mağdurluk evet zor birşeydir; Fakat her çocuk tek kan olduğu gibi tek soyadlıdır. Bu bu şekildedir ve değiştirilemezdir.
Şimdi; Bu şekilde değilde farklı bir açıdan bakarsak bu ülkede farklı işleyen maddeler vardır ve onları değiştirilmesi kesinlikle şarttır. Evet soyadı farklı yok kayıt yaptıramazsınız okula, yok hastanede kayıt yaptıramazsınız ve velisi olmak için soyadı eşitliği gerekmektedir vs. benzeri gibi!...
Aslında ülkemizde bunları değişmesi kesinlikle şarttır veya nüfus cüzdanına şu şekilde bir şeyde olabilir. Anne kızlık soyadı yerine eski soyadı bölümü konulabilir. Bu şekilde değişiklikler olursa daha kolay ve garantili çözüm olur diye düşünmekteyim.
Herkese teşekkürler!...
Saygılar,
merhaba sonunda kendimle ilgili bir konu buldum örnek verdiğiniz gibi bende ayrılğım eşimden 3 yaşında oğlum var ama baba olarak yeni evlendiğim eşimi biliyor ve gerçek babası çocuğu tanımıyor bile baba adını soy adını değiştirip yeni eşimin üzerine alma imkanımız armı hukukta yeri varmı evlatlık olark yada başka bi çaresi varmı büyüdüğünde çocuğun kafasının karışmasını engellemek istiyoruz