Cevap: Danıştayın Verdiğ iKararın Uygulanmasını İdare Bekletebilir mi?
Danıştay 5. Dairesi'nin 1999/143 Esas, 2000/675 Kararı:
İYUK 52/4. maddesi uyarınca Danıştay Beşinci Dairesinin .... bozma kararı nedeniyle Ankara İdare Mahkemesinin ..... kararının yürürlüğünün de kendiliğinden durduğu açıktır. Bununla beraber, davanın reddi yolunda verilen kararların temyiz incelemeleri sonucunda bozulmaları halinde, sözkonusu bozma kararları uyarınca, davalı idarece işlem tesis edilmesi bir zorunluluk olmasına karşın....
Danıştay 1. Dairesininin 2009/62 Esas, 2009/322 Kararı:
Danıştay 2. Dairesi'nin ..... .... sayılı (bozma) kararının gereğinin yerine getirilmediği, bu durumda ilgililere isnat edilen eylemin, soruşturma yapılmasını gerektirecek nitelikte bulunduğu anlaşıldığından, itirazın kabulüyle, ... sayılı soruşturma izni verilmemesine ilişkin kararın kaldırılmasına...
Cevaplarınız için teşekür ederim.Birde şunu merak ediyorum.Danıştay kararlarına karşı karar düzeltme isteme süresi 15 gün değil mi? Yoksa ben mi yanlış biliyorum.Benim kendi davam benim lehime 2009'un mayıs ayında bozuldu.İdare karar düzeltme istemiş.Danıştay dava sorgulamada karar düzeltme için dosyanın danıştaya gelme tarihi ekim 2009 görülüyor.Bu nasıl oluyor? Acaba dosya idare mahkemesine gönderildikten sonra tekrar karar düzeltme talebiyle danıştaya mı gönderildi?:alala
Davalı idarece karar düzeltme istenmişse, dilekçenin size tebliğ edilmesi gerekir... İlgili dairenin kaleminden telefonla sorabilirsiniz...
İdare karar düzeltme istemiş dağil istedi olacaktı.Yazımda yanlış yapınca haliyle anlamda da farklılıklar oluyor.Ben sadece Danıştay dava sorgulamada karar düzeltme için dosyanın danıştaya gelme tarihi ile kararın çıkış tarihi arasında neden o kadar fark var onu merak etmiştim.Karar düzeltmeden sonra bir de idare mahkemenin yeniden karar vermesini bekliyecem.6 ayda o sürer.2011 de dava sonuçlanırsa şükredecem artık.
Karar düzeltme dilekçeleri ilk kararı veren İdare mahkemesine sunulduğundan davalı idarenin dilekçesini size tebliğ ederek cevabınızı alıyorlar ve gerekirse davalı idare cevabınıza cevap yazıyor derken bunlar 4-5 ay sürüyor. Bu işlemler bittikten sonra dosya karar düzeltme için Danıştay'a gönderiliyor. Orada da tekemmül, savcılık, tetkik hakiminin incelemesi ve inceleme sırası bekleme safhaları oluyor. Eğer dosyanız Ekim 2009'da Danıştay'a ulaşmışsa yakında karar verirler diye tahmin ediyorum. İdare Mahkemesinin ilk kararı lehinizeyse ve karar düzeltme de lehinize olursa karar kesinleşir. İdare Mahkemesinin karar vermesine gerek kalmaz. Onlar size ve davalı idareye sadece karar düzeltme kararını tebliğ ederler. Umarım fazla beklemek zorunda kalmazsınız.
Sayın Kantaroncu peki soruşturmanın sonucu ne olmuş? Takipsizlik mi yoksa dava mahkemedemiymiş?
Numarası verilen dosyada, itiraz eden Savcılık olmasına rağmen, soruşturma sonunda kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilmiş... Dosyanın son aşaması, Sincan Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüşülmeyi bekliyor...
Burada net olan şey, Danıştay'ın 52/4. madde hakkındaki düşüncesidir... Adli yargı farklı düşünebilir... Sonuçta yüksek mahkemeler konuyu görüşüp bir nokta koyarlar...
Bence de Danıştay'ın farklı düşündüğü bu konuya Danıştay ve Yargıtay bir çare bulmalıdır.
Danıştayın bozma kararını uygulamayan idare hakkında suç duyurusunda bulunmak yerine, Danıştay 5. Dairesi'nin 1999/143 Esas, 2000/675 Kararını gerekçe göstererek, danıştayın vermiş olduğu kararın uygulanmasını isteyen bir dilekçeyle idareye başvurup,dilekçeye verilen olumsuz cevabı idare mahkemesine versek olur mu acaba?