Cevap: Mal Paylaşımı ve Veraset İlamı
Sayın giz_em
Ben arazi avukatlığı yapmaktayım ve elimde şu an sizin durumunuza benzer bir durum var
Öncelikle biraz bilgi aktarayım size
Muris(miras bırakan)in vefatıyla varis(mirasta pay hakkı olan)ler 3 ay içerisinde VERASET İLAMI için herhangi bir SULH HUKUK MAHKEMESİ ne Nüfus İdare'sinden alacakları Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği ile başvurmalıdır,nedeni de hakimin kimlerin varis olduğuna karar vermesidir.Veraset ilamı alındıktan sonra tapuların bağlı bulunduğu belediyeye gidilip EMLAK BEYANI nda bulunulmalıdır.Emlak beyanı için de veraset ilamının ve tüm varislerin isim-soyisim ve imzalarının olduğu bir kağıda veya kağıtlara ihtiyaç vardır.Emlak beyanından sonra sıra VERASET BEYANI vermeye gelir.Bu kez gerekli evraklarla ilgili veraset vergi dairesine gidilip veraset beyannamesi verilir,beyanname komisyondan geçer,vergi borçlarına bakılır,her varis kendi payına düşen miras hissesi oranında varsa vergilendirilmeye tabi tutulur.Bütün işlemler bittikten sonra İŞTİRAK HALİNDE MÜLKİYET sahibi olunur.Dileyen varis,tapu sicile başvurup kendi payını ayırtabilir.
Sonuç olarak;veraset ilamı olmadan tapuda adına tescil olamaz,olursa yolsuz tescil olur,tapu kaydının düzeltilmesi davası açılabilir.Ayrıca dayılarının veraset ilamı olmadan tapuyu adlarına çıkartabilmeleri için dedenin tapuya gidip icazet(onay) vermesi gerekmektedir.
Noterde yapılmış bir işlem ancak SATIŞ VAADİ SÖZLEŞMESİ dir.
Sizin dayılarınızla akrabalığınız olduğundan tapu dairesine gidip onların adına sorgulama yaptırmanız mümkün,ayrıca tapuyu ne zaman kendi üzerlerine geçirmişler bunu da öğrenebilirsiniz ama dediğim gibi yapılmış işlem sakat bir işlem,bu şlem tapu memurunun da başını yakabilir.
Dilerseniz benimle irtibata geçebilirsiniz
resitonuk@gmail.com
0533 577 48 02
Saygılarımla
Bu işleri iyi bilipte katkı yaptığınız için teşekkürler.Faydalı bilgiler var.Benim kanaatim genelde veraset ilamını genelde 3 ay değilde 3 sene belki 15-20 sene çıkartmıyor.Helede kız çocuk varsa birde köy yeri ise işler karışıyor.Hemen öldükten sonra miras peşine mi düştünüz lafı meşhurdur herhalde.Ben tapu takip işi yapan tapu emeklisi zattan duymuştum 3 aydan sonra külfetli ve meşakkatli olur diye.3 Ay dan fazla geçmişse veraset ilamı sonrakı işlemleri yazarsanız daha faydalı olur kanaatindeyim.Sayenizde prosüdürü öğrendik.Teşekkürler.
Mutlak suretle murisin ölümünden itibaren 3 ay içerisinde veraset ilamı için başvuruda bulunmak şart değildir,sadece kanun o süreler aşıldığında para cezasını öngörmektedir ancak sanırım bu durum uygulanmamaktadır.
Sayın giz_em siz bu malların ilgililerinden birisi olduğunuz için tapu dairesine gidip ilgili olduğunuzu ispat ettiğiniz anda size dedenizin adına tapu olup olmadığını söylemek zorundadırlar çünkü TAPUDA ALENİYET İLKESİ gereği tapu kayıtları ilgili herkese açıktır.Ancak tapuda tapu sahibinin baba adını soracaklarından dedenizin babasının adını da bilmeniz gerekmektedir.
Veraset ilamı aldıktan sonra malların bulunduğu yerin merkezse merkez ilçeyse ilçe belediyesinde bulunan emlak bölümüne gidip emlak beyanında bulunmak istediğinizi belirteceksiniz,onlar gerekli bilgileri vereceklerdir,son işlem olarak ta versat vergi dairesine gideceksiniz,veraset beyanı almak için.