Cevap: 7 yaşındaki oğlumun velayeti
Alıntı:
oz_can_al rumuzlu üyeden alıntı
merhaba arkadaşlar;
ben oğlum 3 yaşındayken babasıyla boşanarak oğlumun velayetini aldım. oğlum şu anda 7 yaşında babası velayet davası açmaya hazırlanıyor. sebebi ise çocukla ilgili yapması gereken ödemeleri yapmamasından dolayı icraa takibi başlatmış olmam. yani velayeti alarak nafakadan kurtulmak istiyor. zaten kendisinin oğluma bakamayacağını babannesinde kalmasını sağlayacağını açıkça ifade ediyor bana. şu an ikimizde evliyiz ve yeni evliliklerimizden çocuklarımız oldu. ikimizinde yaşam standardı ve gelirlerimiz aynı sayılır. eğitim durumlarımız vs. üç aşağı beş yukarı tüm şartlarımız aynı. sorum şu oğlumun velayetini kaybetmem söz konusu olabilirmi? hangi koşullarda velayet kaybı söz konusu olabilir? çocuk evdeki kurallardan sıkılıp babasını tercih ettiğini söylerse sonuç ne olur? not: şu anki evliliğim çok mutlu ve eşimle oğlum son derece iyi anlaşıyorlar. çevremdeki herkes öz babası bu kadar sevmez bir çocuğu şeklinde ilişkilerini yorumluyor. ve eşimde bende kamuda çalışıyoruz ve son derece mazbut sağlıklı seviyeli bir aile yaşantımız var.
Eşiniz velayet istemi ile dava açsa dahi alabileceğini sanmıyorum. Öncelikle sizin ve eşinizin çocuğun menfaatlerine ters düşecek bir yaşam biçimi içinde olmanızı, fena hayat sürdüğünüzü, gelişmesine engel olacak yada kötü örnekler teşkil edecek bir yaşam tarzınız olduğunu ispatlamak durumunda. Çocuğunuz bir Sosyal Hizmet uzmanı ile görüştürülebilir. Ancak sonuç çıkmayacaktır. Her evin yazılı olmasa da kuralları vardır. yatma saati, yemek saati, oyun saati, tertip düzen vs gibi. Bu kurallar olmadan yaşam tam bir keşmekeş haline gelir. Çocukta bu kurallara uymak zorundadır. Ta ki kendi yaşamında dair kuralları koyabilecek yeti ve yaşa gelene kadar.
Olası bir dava durumunda çevrenizde, sizin aile hayatınıza tanık olan diğer kişileri tanık olarak gösterirsiniz. Takdir hakimindir. Ancak yazdıklarınızdan yola çıkarak eski eşiniizn çocuğunuzun velayetini alması olası görünmüyor.
Geçmiş olsun.
Alıntı:
HUKUKCULAR KRALI rumuzlu üyeden alıntı
S
Sn. hanımefendi; yeni hayatınız da da kamuda çalıştığınızı beyan ediyorsunuz...çocukla ilgilenmek açısından , babayla ne farkınız kalıyor o zaman.?...aslını sorarsanız o konuda çocuğu serbest bırakın derim....gideceği yerde yabancı değil....bizim boşanmamızda velayet hiç bir zaman sorun olmadı....mahkeme önce anneye verdi...sonra kendisi bana tekrar iade etti...yaşları o zaman 9 ve 10 du....boşanma gerçekleşmediği için ; bir aile düzeni içinde yetişsinler diye ,gayriresmi de olsa yeniden evlendim....hem kendi hem üvey anneleriyle diyalogları her zaman düzeyli olmuştur....sonuçta boşanamamak onların suçu değil....kendi hayatımdan tecrübeyle söylüyorum...çocuk bu yaş itibariyle sizde kalsa iyi olur....kendi babasıylada irtibatını kesmeden ; kendi ellerinizle görüştürseniz daha şeker olur...
kesinlikle bende böyle düşünüyorum bende babayla görüşmelrinde kesinlikle sıkıntı yaratmıyorum fakat babası gelip görmüyor. hatta kendisine yasal görme sürelerini beklemesine gerek olmadığını herzaman görüşebileceğini belirtiyorum. çocuğu arasın diye eline kendi adımıza kayıtlı bir kamu hat bile verdik babasının ama adam bedavadan bile aramıyor dahi. tek derdi velayeti alarak nafakadan kurtulmak. babannesinde bırakacak çocuğu yeni eşi istemiyor. daha 3 yıldır tanışmadı bile üvey anneyle(babnneyle kendi evi yan yana olmasına rağmen). ben ve yeni eşim çocuğumuzu seviyoruz vermek istemiyoruz. imkanlarımızı zorlayarak kendi standarlarımızın üzerinde iyi bakmaya eğitmeye çalışıyoruz. tek sebebi paradan kurtulmak ve bizim mutluluğumuza çocuğumu kullanarak gölege düşürmek:(
Alıntı:
Abdullah Yaman rumuzlu üyeden alıntı
Eşiniz velayet istemi ile dava açsa dahi alabileceğini sanmıyorum. Öncelikle sizin ve eşinizin çocuğun menfaatlerine ters düşecek bir yaşam biçimi içinde olmanızı, fena hayat sürdüğünüzü, gelişmesine engel olacak yada kötü örnekler teşkil edecek bir yaşam tarzınız olduğunu ispatlamak durumunda. Çocuğunuz bir Sosyal Hizmet uzmanı ile görüştürülebilir. Ancak sonuç çıkmayacaktır. Her evin yazılı olmasa da kuralları vardır. yatma saati, yemek saati, oyun saati, tertip düzen vs gibi. Bu kurallar olmadan yaşam tam bir keşmekeş haline gelir. Çocukta bu kurallara uymak zorundadır. Ta ki kendi yaşamında dair kuralları koyabilecek yeti ve yaşa gelene kadar.
Olası bir dava durumunda çevrenizde, sizin aile hayatınıza tanık olan diğer kişileri tanık olarak gösterirsiniz. Takdir hakimindir. Ancak yazdıklarınızdan yola çıkarak eski eşiniizn çocuğunuzun velayetini alması olası görünmüyor.
Geçmiş olsun.
çok teşekkür ederim ilginize dediğiniz gibi evdeki kurallar bunlardan ibaret ben ve eşim oğlumuza kötü örnek olmamak adına sigarayı bile bıraktık. sesimizi dahi yükseltmeyiz ev içinde birbirimize ama malesef babası şirin gözükmek adına istediğini istediği zaman yemesine istediği saatte uyumasına istediği kadar sokakta kalmasına izin vererk bizim evimizden daha serbest olduğu için çocuğa cazip geliyor.
Alıntı:
HUKUKCULAR KRALI rumuzlu üyeden alıntı
Saygıdeğer hanımefendi;kusura bakmayın ama, nafaka çocuğun her türlü ihtiyacını karşılamak için verilen geçimliktir....hesabına babası da yatırırdı....açık söyleyim nafaka ve velayet konusunda sizi pek samimi bulmadım...sanki bilinç altınızda " babası hem nafakasını ödesin hem velayeti alamasın " gibi bir hesab var...
tabiki böyle düşünüyorum sorumluluğunu yerine getirmek adına nafakasını ödemeli. ben çocuk için böyle kullanmayı daha doğru buluyorum. çünkü ileride özel bir üniversiteye yada yurt dışı eğitime gidebilecek imkanı olur yada iş kurar bu para onun hayatını garaanti altına alır 18 yaşına kadar biriktirdiğimizde . gibi gerekçelerle. ama velayetinide vermek istemiyoruz doğal olarak ikisi birbirinden bağımsız konular. teşekkür ederim.
Alıntı:
kesinlikle bende böyle düşünüyorum bende babayla görüşmelrinde kesinlikle sıkıntı yaratmıyorum fakat babası gelip görmüyor. hatta kendisine yasal görme sürelerini beklemesine gerek olmadığını herzaman görüşebileceğini belirtiyorum. çocuğu arasın diye eline kendi adımıza kayıtlı bir kamu hat bile verdik babasının ama adam bedavadan bile aramıyor dahi. tek derdi velayeti alarak nafakadan kurtulmak. babannesinde bırakacak çocuğu yeni eşi istemiyor. daha 3 yıldır tanışmadı bile üvey anneyle(babnneyle kendi evi yan yana olmasına rağmen). ben ve yeni eşim çocuğumuzu seviyoruz vermek istemiyoruz. imkanlarımızı zorlayarak kendi standarlarımızın üzerinde iyi bakmaya eğitmeye çalışıyoruz. tek sebebi paradan kurtulmak ve bizim mutluluğumuza çocuğumu kullanarak gölege düşürmek:(
Sn. solosko nun resmiyette olmasa bile vicdani anlamda haklı yanları var....sizin iyi niyetinizden;beyanlarınız itibariyle asla şüphem yoktur....temsilde hata olmasın ; erkekler biraz köpeğe benzer ; sadıktır , evi korur , babacandır ; ammavelakin küstümü eskiden eser kalmaz.....kadınlar kedi gibi ,biraz arsızlığa ve işin oluruna bakarlar....eşinizde haksız ama haklı....kendi öz çocuğuna bir başkasının babalık yapması , gücüne gidiyor belli ki....siteminde haklı olmayan mı var....
sayın hukukçular kralı blood benim vereceğim cevapların en doğrusunu vermiş zaten. muhahhakki insan doğası, senin canın kanın neden başkası babalık yapsın dimi insanı çok ama çok üzer bu durum ama demezlermi adama sen yapaydında zamanında bu babalığı, bu duruma düşmeseydin. anti parantez adamın hala babalık yapası yokki alıp annesine verecekmiş karısı istemiyor. madem hal böyle bırakacaksın kişisel hırsları bir tarafa hazır biri basmış bağrına baba olarak çocukta mutlu çomak sokmayacaksın oğlunun mutluluğuna;) şimdi ben en başından dönsem hikayemi anlatsam hepiniz pes yani der kalırsınız. bu kadarda olmaz. ama ben eskiyi anımsayıp aynı acıları tekrar çekmek istemiyorum oğlumun velayeti risk altındamı onu bilmek istiyorum. çok teşekkürler ilginize.
Alıntı:
sayın hukukçular kralı blood benim vereceğim cevapların en doğrusunu vermiş zaten. muhahhakki insan doğası, senin canın kanın neden başkası babalık yapsın dimi insanı çok ama çok üzer bu durum ama demezlermi adama sen yapaydında zamanında bu babalığı, bu duruma düşmeseydin. anti parantez adamın hala babalık yapası yokki alıp annesine verecekmiş karısı istemiyor. madem hal böyle bırakacaksın kişisel hırsları bir tarafa hazır biri basmış bağrına baba olarak çocukta mutlu çomak sokmayacaksın oğlunun mutluluğuna;) şimdi ben en başından dönsem hikayemi anlatsam hepiniz pes yani der kalırsınız. bu kadarda olmaz. ama ben eskiyi anımsayıp aynı acıları tekrar çekmek istemiyorum oğlumun velayeti risk altındamı onu bilmek istiyorum. çok teşekkürler ilginize.
İbraz etmeniz halinde; eski eşinizin nafakayı ödememesi de ,velayet davasında lehinize bir durum olabilir....sorumluluklar ve yükümlülükler anlamında...
Alıntı:
solosko rumuzlu üyeden alıntı
Kritik yaş sınırı geçilmiş. Alma ihtimali var. Üvey babanın öz babadan daha çok sevmesi doğaya aykırı. Çocuk onun değil ancak oyun arkadaşı olarak sevebilir. Eski eşiniz baya sabırlıymış hem adamın çocuğunu öz baba açısından kim olduğu belli olmayan biri kucağına alıp sevecek hem de üstüne adamdan para alıp yemek için icra başlatacaksınız. Herşey yazılı hukuk değildir. Velayeti alınca o parayı siz ödeyeceksiniz.
Şimdi bu yazdıklarınızın mantıklı bir yanı olduğuna inanıyor musunuz?
Medeni bir boşanma yaşanmış, her iki taraf da yeniden evlenmiş,yeni hayat kurmuşlar.
Özbabanın "Çocuğum çok iyiniyetli bir üvey babası olduğu için çok şanslıyız" diye düşünmesi gerekir.
Adamdan para alıp yemek ne demek? Çocuğun ihtiyaçları için hakimin belirlediği rakamdır o, günün şartlarına göre de her zaman düşük kalır zaten.
Sayın solosko lütfen oz_can_al isimli Üyeden ve benzer durumdaki tüm bayanlardan, tüm çocklardan özür dileyiniz. Yaptığınız çok ayıp.
Alıntı:
Genellikle on yaş civarı çocuğa kimin yanında kalmak istediği soruluyor.Velayeti kaybetmeniz için ahlaksız bir hayat sürmeniz, alkol veya uyuşturucu sorunu olması, vb gerekli. İçiniz rahat olsun.
Dava olursa bile çocuk ve üveybaba arasındaki ilişkiyi tanıklarınız anlatsın.
sn; Av. Seyhan Uzun
çok teşekkür ederim ilginize içimi büyük ölçüde rahatlattı bu açıklamanız.