Cevap: İkametgahımın olmadığı muhtara yapılan tebligat hk..
Alıntı yaptığım yasa maddesi açık. Size yasal olarak bir hafta süre vererek ihtarda bulunmaları gerekir. BU süreye yani açık yasa hükmüne uymadan takip yapılması sizi haklı kılacaktır. Kaldı ki siz farkında olmadan bir gün sonra ihtarnameye uymuş oluyorsunuz. Gidip bu tarihten sonra ödeme yapmanız bir kanıttır. Tebligat kanunu hükümleri açık bir yasal tebligatın nasıl yapılacağı bellidir. Size yapıldığı iddia edilen tebligatın bu şartlara uymadığı belli. İkametinizin olmadığı adreste tebligat yapıldı ise bu usulsüz sayılacaktır.
Dediğim gibi önce icra dosyasını (Eğer bir takip varsa)inceleyin ve konu hakkında doğru bilgileri edinin.
Sonra gerekir ise usulsüz tebligat yolu ile itiraz ederek takibi durdurmanız mümkündür.
Ayrıca konu miktarı nedeni ile mahkemeye değil TSHH ne müracaat edilecek bir konudur. Takibin durmasını sağladıktan sonra TSHH ne başvuru yaparak yasa hükmüne uyulmadığını tespit ettirebilirsiniz.
T.C.
YARGITAY
12. HUKUK DAİRESİ
E. 2005/10762
K. 2005/15007
T. 7.7.2005
• HESAP ÖZETİNİN TEBLİĞİ ( Bila Tebliğ İade Olunduğundan Bu Durumda Hesap Özetinin Tebliğ Edildiğinin Kabulü Gereği )
• SÖZLEŞMEDE GÖSTERİLEN ADRESİN DEĞİŞTİRİLMESİ ( Yurt İçinde Bir Adresin Noter Aracılığıyla Krediye Kullandıran Tarafa Bildirilmesi Halinde Sonuç Doğuracağı - Hesap Özeti Bila Tebliğ İade Olunduğundan Hesap Özetinin Tebliğ Edildiğinin Kabulü Gereği )
• GEÇERLİ TEBLİGAT ( Borçluya Çıkartılan Hesap Özeti Bila Tebliğ İade Olunması Nedeniyle - Yurt İçinde Bir Adresin Değiştirilmesi Noter Aracılığıyla Krediye Kullandıran Tarafa Bildirilmesi Halinde Sonuç Doğuracağı )
2004/m.68/6
ÖZET : Borçluya çıkartılan hesap özeti bila tebliğ iade olunduğundan bu durumda hesap özetinin tebliğ edildiğinin kabulü gerekir.
DAVA : Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü :
KARAR : 4949 Sayılı Yasa ile değişik İİK.nun 68/6 madde hükmü gereğince; "sözleşmede gösterilen adresin değiştirilmesi yurt içinde bir adresin noter aracılığıyla krediye kullandıran tarafa bildirilmesi halinde sonuç doğur; Yeni adresin bu şekilde bildirilmemesi halinde hesap özetinin eski adrese ulaştığı tarih tebliğ tarihi sayılır."
Nitekim, somut olayda da gözlendiği gibi yukarıda açıklanan madde hükmüne uygun olarak borçluya çıkartılan hesap özeti bila tebliğ iade olunduğundan bu durumda hesap özetinin tebliğ edildiğinin kabulü gerekeceğinden Mahkemece işin esası incelenmesi yerine yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsizdir. SONUÇ : Alacaklı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK.366. ve HUMK.428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 07.07.2005 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Bankanın hesap özeti ihtarnamenin tebliğine ilişkin kurallar ile icra ve mahkemelerce yapılacak tebligatlara ilişkin kuralları birbirine karıştırmayınız
Yasal sürelere uymamak farklı bir konudur. Adres bildirme yükümlülüğüne uymamak ise farklı bir konu. 4077 sayılı yasa icra takibatı için en az iki taksit ve en az bir hafta süre vermektedir. Ayın 11 inde tebligat yapılır, tüketici 12 sinde ödeme yaparsa siz ayın 15 inde takibe başlarsanız yasal süreye uymamış olursunuz. Bu takdirde yaptığınız icra takibi haksız olur. Benim usulsüz tebligat ile kastettiğim konu icra ödeme emrinin tebliğidir. Taşınılan adrese ödeme emri gönderildi ise burada tebligat kanunu hükümlerinin en ince ayrıntısına kadar uygulanması gerekir.
Esas No : 1999 / 609 Karar No : 1999 / 744
Merci : Yargıtay Hukuk Genel Kurulu Tarih : 29/09/1999
Özü : TEBLİGAT, BİLGİLENDİRME YANINDA BELGELENDİRME ÖZELLİĞİ DE BULUNAN BİR USUL İŞLEMİDİR. BU NEDENLE TEBLİĞ İLE İLGİLİ MEVZUAT HÜKÜMLERİNİN EN UFAK AYRINTILARINA KADAR UYGULANMASI GEREKLİDİR. TEBLİGAT, MUHATABIN BİLİNEN SON ADRESİNE YAPILIR. ADRESTE BULUNAMAZSA TEBLİĞ MEMURU DURUMU MAHALLE, KÖY MUHTARLIKLARINA DOĞRULUĞUNU ONAYLATTIRMAK SURETİYLE TESPİT EDER. BU HUSUS, TEBLİĞİ ÇIKARAN KURUMA BİLDİRİLİR. İLGİLİ MERCİİ, TEBLİĞ YAPILACAK KİŞİNİN ADRESİNİ İLGİLİ KURUMLARDAN ARAŞTIRIR. ADRES BULUNAMAZSA İLANEN TEBLİGAT YAPILIR. SAVUNMA HAKKI İLE SIKI SIKIYA İLİŞKİLİ OLAN ADRES ARAŞTIRMASININ ZABITAYA YAPTIRILAN İNCELEME İLE SINIRLI TUTULMASI, HAKKIN KISITLANMASI SONUCUNU DOĞURUR. ADRES ARAŞTIRMASININ GENİŞ BİR ÇERÇEVE İÇİNDE YAPILMASI GEREKİR. İLANEN TEBLİGAT EN SON BAŞVURULACAK ÇAREDİR
Konu bankanın ihtarname göndermediği yada eski adrese tebliğ edildiği için icra takibi başlıyamıyacağı hususunda ve tebligatında eski adrese yapılıp yapılamıyacağı ve avukat vekalet ücreti ödememe konusunda toplanıyor. Ben bankanın eski adrese yenisi bildirilmedikçe gönderilen noter ihtarının tebliğinin mümkün olduğunu söylüyorum ve bu ihtarın yasal süresi geçtikten sonra avukatın icra takibi başlatmasındada bir yalış olmadığını buraya kadar yapılan işlemlerdede avukatın vekalet ücreti talep etme hakkı olduğu kanısındayım. son konu ise icra tebligatının tebliğ şekli ,burdada tebligat usulsüz olabilir ama dikkat ederseniz şunu sormuştum borcun doğumu ile ilgili itiraz yok ise bu tebligat yeni adresinize gelse değişen ne olacak ? yine vekalet ücreti ,masraflar faiz ve ana para olarak öedemek durumundasınız. Haa ödediğiniz bir paradan dolayı veya borcunuz olmayan bir borçtan dolayı icra takibi başlamış ve bu durumdan yeni haberiniz olmuşsa zaten itiraz hakkınız herzaman var. Ama sayın soruyu soran arkadaş borcum var ama ben vekalet ücreti ödemekle haksızlığa uğruyorum demektedir. Bana göre mevcut durumda itiraz edilsede sonuç bakımından değişecek hiç bir şey olmayacaktır.
4077 sayılı kanun 10 maddeye göre icra takibi yapabilmek için en az iki taksidin ödenmemesi ve en az bir hafta süre vererek ihbarda bulunulması gerekir. Bu şekil şartıdır.
Siz ayın 11 inde ihtarname gönderir ve 15 inde icra takibi yaparsanız icra takibi yapma hakkınız doğmadan takip yapmış olursunuz. Arada 7 günlük sürenin olmadığı sabit değil mi? İcra takibatı hakkı doğmadan yapılan bir takip şikayet halinde (İcra hukuk) iptal edilir. Aynı konu taksitle satış sözleşmesi içinde geçerlidir. Taksitle satış sözleşmesine bağlı birkaç tane takibi ben iptal ettirdim. Takip iptal edilince vekalet ücreti ve icra masrafı kalır mı? Tebligat gerçek adrese gelse veya banka ödeme esnasında ikaz etse anaparayı vekalet ücreti ve icra masrafları olmadan ödemiş olur.
Anaparayı ve faizini ister bankaya isterse posta havalesi ile göndermesi yeterli olur.
12/01/2010 tarihinde bankaya gitim nekadar borcum olduğunu sordum 173 tl dediler ve yatırdım . Vadesi gelen borç bukadarsa ve ödenmişse 11/01/2010 da temerrüte düşen borç hangisi 3. ay gittiğinde 145 tl olduğunu öğreniyor ve icrada olduğunu öğreniyor bu durum mantıken olacak birşey değil, verilen tarihlere göre 11/01/2010 tarihinde icra işlemimi başlamış ihtarmı çekilmiş bu belli değil. 11/01/2010 tarihinde kat edilmiş veya avukata verilen hesabın ,vadesi gelen borcu 173 tl banka nasıl tahsil eder ve 3. ay kalan borç 145 tl nasıl olur?
Alıntı:
Phantom of law rumuzlu üyeden alıntı
Sayın Macnacks
Size hesap katını ihtar eden bir ihtarname tebliğ edilmediği açık Ayrıca bir icra takibi yapıldığını söylemektesiniz.
İcra takibinin tebliğ şekli şu ifadelerinize göre usulsüz görünüyor. En doğrusu ilgili avukattan dosya bilgilerini alarak icradan dosyanızı incelemenizdir.. Dosyanızı inceleyerek daha somut bilgiler almanız gerekir.Tebligatın usulsüz olduğunu tespit ederseniz şikayet yolu ile usulsüz tebligat iptal edilir.Tabi şikayet esnasında aynı zamanda dosyaya itirazınızı da bildirmeniz gerekir.
Varsa icra dosyasından yada ilgili Banka avukatından doğru bilgi alınması gerektiğini en başta söylemiştim.
kusura bakmayın lütfen,şu sıralar çok yoğun olduğum için sadece takip edebildim ancak eşlik edemedim. yarın yani 06.04.2010 tarihinde avukatın bürosuna gidip hesabın kapandı yazısını ve dosya bilgilerini alacağım. yarın çok daha sağlıklı bilgileri sizinle paylaşma imkanım olacak.