vermiş olduğunuz bilgi için teşekkürler iyi çalışmalar.
Printable View
vermiş olduğunuz bilgi için teşekkürler iyi çalışmalar.
bu konu ile ilgili kafama takılan bir soru daha olacak ,
15 yıl ve 3600 prim şartlarını sağlayıp sgk dan gerekli yazıyı alıp işyerimize verdiğimizde emekli mi olmuş oluyoruz.bu da normal şartlarda olacağımız emeklilikle ne gibi farklar yaratır.işyerinden ayrıldıktan sonra başka bir işe girdiğimiz takdirde normal sgk lı olarak mı çalışacağız yoksa emekli gibi işlem yapılarak mı iş başı yapacağız?çalıştığım işyerinde bu konu ile ilgili bir çok farklı şeyler anlatılmaktadır.yardımcı olursanız memnun olurum.Teşekkürler
İyi günler;
" En az 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 prim ödeme gün sayısı koşullarını tamamlayıp, emeklilik yaşını bekleyen işçinin başka bir işyerinde çalışmak için işyerinden ayrıldığı anlaşıldığı takdirde kıdem tazminatına hak kazanılması söz konusu olmaz (T.C. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin E. 2006/2716, K. 2006/8549, T. 4.4.2006 sayılı kararında). Yani, sırf başka bir işe girmek için bu gerekçeyle kıdem tazminatı istendiğinde işveren tarafından ödenen kıdem tazminatının iadesi talep edilebilecektir."
Ben bu konu ile ilgili kanunun amacını anlayamıyorum. Tazminatımı aldıktan sonra 55 yaşına kadar nasıl çalışmadan bekleyebilirim ki ? Kıdem tazminat hakkım kaybolmasın diye 55 yaşına kadar işverenin elinde oyuncak mı olalım yani ? Tazminatımı alıp bir daha çalışmamamız şartı konuluyor. Bu çalışmama şartının bir süresi var mıdır? 7 yıl çalıştığım şirket bana tazminatımı ödemekte sıkıntı çekebilir mi sizce ? 7 yıl çalıştığım sürede benim çalışmamdan kim bilir ne kadar çok para kazanmıştır? Elbette tazminatımı alırsam hemen ertesi gün başka bir işe girmem. Ancak ne kadar böyle bekleyebilirim ki? İşçi lehine bu konu ile ilgili örnek bir mahkeme kararı var mıdır? Küçük te olsa bir yardımda bulunursanız bu yardımınızı asla unutmam. Yardımcı olmak isteyen e-posta adresime cevap yollarsa sevinirim.
Sorunuzu anlamadım ki.
15 yıldan dolayı kıdem tazminatını aldıktan sonra başka bir yerde çalışmaktan mı bahsediyorsuuz?
Öyle ise, işten ayrılırkenki amacınız önemli. Tazminat alıp başka işte çalışmak amacı ile ayrıldığınıza kanaat getirilirse, işveren sizin istifa etmiş sayılacağınız iddası ile ödediği tazminatı geri isteyebilir.
Yani işten ayrılırken, emekli maaşı almaya başlayana kadar ne ile geçineceğinizi hesabedip plan yapıp ayrıldıysanız ama sonra vazgeçip çalışmaya başladıysanız sorun yok.
15 yıl ve 3600 günden emekli olarak işten ayrılacak kişi kalan yıllık izin alacaklarını alabilir mi?
Yeni iş kanununun Eylül ayında çıkacağı gibi söylentiler var. Yeni iş kanunu tam olarak ne zaman çıkabilir?
Her ne sebeple olursa olsun, sozlesme feshınde,hak kazanılmıs olup ta kullanılmamıs ızın surelerıne aıt ucreterı odenır.
Yenı ıs kanunu mu cıkacakmıs?
Kıdem tazminatı fonu oluşturma çalışmaları var bildiğiniz gibi.Kesin birşey şu an bile yok.Zannedersem ona diyorlar yeni kanun çıkacak diye.Düzenleme yapılıyor ama nedense gündemden düştü.3 Ay 5 Ay bile çalışılsa o kişinin tazminatı adına oluşturulacak fona yatırılacaktı.İş adamları(iş verenler) karşı çıkmış olabilirler.
- - - Updated - - -
Değerli üyenin bu iletisini atlamışım.
Tazmınatı kimse geri isteyemez.Bu şekilde amac nasıl kontrol edilecek anlamış değilim.Bu işlemi yapıp tazmınatlarını alıp,3,5 gün sonra farklı bir iş yerinde çalışan çok tanıdığım var.Uygulama dediğiniz gibi mi sahiden tam araştırmadım ama,kesin bildiğim şey uygulanamaz olduğudur...
Uygulanabilir sn. feyyar.
'' 1475 sayılı yasanın 14. maddesine 25.08.1999 gün ve 4447 sayılı yasanın 45 maddesi ile 5. bent eklenmiştir. Anılan hükme göre, işçinin emeklilik konusunda yaş hariç diğer kriterleri yerine getirmesi halinde kendi isteği ile işten ayrılması imkânı tanınmıştır. Başka bir anlatımla, sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayan işçi, yaş koşulu sebebiyle emeklilik hakkını kazanmamış olsa da, işyerinden anılan bent gerekçe gösterilmek suretiyle ayrılabilecek ve kıdem tazminatına hak kazanabilecektir. Ancak işçinin işyerinden ayrılmasının yaş hariç emekliliğe dair diğer kriterleri tamamlaması üzerine çalışmasını sonlandırması şeklinde gelişmesi ve bu durumu işverene bildirmesi gerekir. Aksi halde işçinin başka bir işyerinde çalışmak için 1475 sayılı yasanın 14. maddesinin 5. bendi hükmüne dayanması yasal hakkın kötüye kullanımı niteliğindedir. Dairemiz konuyla ilgili bir kararında, işçinin bir gün sonra başka bir işveren ait işyerinde çalışmasının, feshin anılan 5. bent hükmüne uygun olmadığını gösterdiği sonucuna varmıştır ( Yargıtay 9.HD. 4.4.2006 gün 2006/2716 E, 2006/8547 K. ). ''
https://www.hukuki.net/showthread.php...tazminat-almak
Kıdem tazminatını almanın çok zor hatta imkasız gibi bir şey olduğunu tüm işçiler anladığı zaman, madem tazminat alamayacağız maaşlarımızı yüksek ödesin bizde çalışalım demezler mi? Hiçbir işçi ozaman çalıştığı işyerine sadık kalmasın, hatta boşuna yıllarını harcamasın. Nerede yüksek ücret veren şirket orada ben desin. Böyle yapan da var, yapmayan da. Sadakat ta bir yere kadar.