Cevap: E-mailler delil niteliği taşır mı?
Arkadaşlar burada önemli bir detay var.
Size gelen bir mailin IP adresinden, o IP yi ilgili saatde karşıdaki kişinin kullandığını belki ispat edebilirsiniz. Ama mail'in içeriğini ispat edemezsiniz. Telekom firması sadece söz konusu anda o IP yi kimin kullandığını bildirebilir. "İçeriği X olan elektronik postayı Z kişisine göndermiştir" diye bir bilgi vermez.
Şöyleki;
Size gelen elektronik postayı değiştirme imkanınız var, yani mahkemeye delil olarak sunacağınız elektronik posta içeriği ile, karşı tarafın gönderdiğinin aynı olduğunu ispat edemezsiniz.
Bu durum telefon kayıtları gibidir. 2 kişi arasında görüşme kayıtlarını telekom yada ilgili gsm operatöründen, zaman bazında isteyebilirsiniz ama görüşme içeriğini ispat edemezsiniz. Tabi ilgili telefonlar bir mahkeme kararı ile dinlenmiyorsa.
Örneğin sizin tehdit içerikli olduğunu söylediğiniz e-postayı karşı taraf çok masum ve suç teşkil etmeyecek bir içerik olarak sunabilir. Mahkeme nasıl bilecek gerçek içeriği ?
Yani bir bilişimci olarak benim yorumum elektronik posta içeriğinin delil olamayacağı. Sonuçta postadaki yazının değiştirilebilir olması bir şüphe oluşturur ve şüphedende sonuca gitmek hatalı olur.
Tabi benim yorumlarımı hukuk uzmanları nasıl değelendirir bilemiyorum. Hukuk sistemimizde bu konuda tam bir düzenleme varmı bende merak ediyorum.
Bilgilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.
aynen bende bir bil.mühendisi olarak sana katılıyorum, içerik değiştirelebilir şstediğiniz şeyi yazabilirsiniz, gönderenkişinin maili ip'side aynı kalır.
Merhabalar
Eşim tekstil mümessili olarak çalıştığı dönemde İtalya'daki müşterisinin imalatını yapmak üzere Türkiye'deki bir tekstil imalatçısı ile anlaştı. Müşteri siparişi geçti, mallar dikilip yollandı. Eşim bu firmaya yaklaşık olarak 800.000 euro luk ihracat yaptırdı. Firma parasını yurt dışından aldı. Bu bedele karşılık yaklaşık 70.000 euroluk mümessillik komisyonunu üzerinden 1,5 yıla yakın zaman geçmesine rağmen firma bize ödemedi. Aralarında yazılı bir anlaşma malesef yok. Firma "ödemeyeceğiz" de demiyor. Hatta son görüşmelerinde firma sahibi "Siz hiç merak etmeyin, sizin paranız benim cebimde, kuruşuna kadar ödeyeceğim" bile dedi. Bugün git yarın gel'ler ile habire oyalıyorlar. Aralarında geçen e-maillerde firma yetkilileri ve firma sahibi bu borcu kabul ediyorlar. Bunların hepsi maillerde var. Kanun önünde bir hak iddia edebilir miyiz? Mahkemeye gidilse bile bu çok uzun sürer diyenler var.
Bu konuda fikrini ya da profesyonel yardımını alabileceğim arkadaşlar varsa çok sevinirim. ...........
Şimdiden çok teşekkür ediyorum.
Bende benzer durumu yaşıyorum. Mail adresi ispatlansa da kimin attigi ispat edilemiyorsa ve şüpheden sonuca gidilemiyorsa mağdur napsin? Sonuçta mail kişiseldir ve o adresten atilan maili kişinin kendisinden baskasinin attigini kisi kendisi ispat etmeli bence.Bana mail atilmissa, kullanicidan başkasinin mail attigini ben bilemem
Bunu ispat edecek olan da ben değilim, maili kullanandir.Kişilerin şahsi mail adresine de sahip cikmasi gerek.Yok eger rizaen sifresini vermisse bile yine kendisi sorumlu olmalidir.Yoksa herkes mailden istedigini yapar ve supheyi ileri surup kendini kurtarir.Ayni şekilde telefondan atilan mesaji da başkası atmis olabilir. Bu durumda mail, mesaj, fax, facebook vs ile islenen suclarda mağdurun durumu ne olacak?Kişiler hakimiyet alanindaki her şeye sahip cikmalidir.