Cevap: Satın Aldığım Dairenin Eski Aidat Borçları
Tektip bir sözleşme. Aslında uğraşılıp Tüketici mahkemesinde bu haksız durumun düzeltilmesi, doğacak haklar hakkında sözleşme yapılamaması gibi sonuçlar elde edilebilir.
Ancak sözleşmenin bu haliyle genel katmülkiyeti ihtilaflarındaki "devirden önceki borçlardan yeni mal sahibi sorumlu değildir" kuralı işlemez. Sözleşmeye göre yeni mal sahibi hak ve borçlarıyla külliyen devir almak zorundadır anlamı çıkıyor.
Sayın Gezgin 06,
Sizin söylediğiniz TOKİ' nin, ''hak sahibi olup sözleşme imzalayanlar, konutlarını borçları bitene kadar devredemeyeceklerdir.'' Şeklindeki sözleşme maddesi alt gelir Konut satışlarındaki sözleşme maddesidir. Konutu devraldığım şahsın devir yapabilmesi için TOKİ' ye olan borçlarının tamamını ödemiş olması şartı da sözleşmede yer almıyor. Bizdeki hüküm açık 1 yıl sonra devredebilir.
(ALICI, anahtar teslim tarihinden itibaren 1 (bir) yıl sonra işbu Sözleşmeden doğan haklarını üçüncü şahsa devredebilir. Devir esnasında devredene ait varsa ödenmemiş taksit, emlak vergisi, ortak gider aidatı sigorta ücreti vb. tüm borçların kapatılması gerekmektedir.)
Devir sırasında kapatılması gereken bir borcun olduğu bana bildirilmiyor ki?
Sayın litigation,
Devir sırasında Devraldığım kişiyle karşılıklı imzaladığımız Devir Protokolünde ise,
Devir eden işbu devir protokolünün Gayrimenkul Satış Sözleşmesi’nin devirle ilgili hükümlerine aykırılık teşkil etmediğini, aksine doğacak zararı üstlenmeyi kabul ettiğini beyan ve taahhüt eder.
Yukarıdaki Devir Protokolünün en son cümlesi ve yukarıdaki sözleşme maddesi “Sözleşmeye göre yeni mal sahibi hak ve borçlarıyla külliyen devir almak zorundadır.” Şeklindeki düşüncenize ters düşmüyor mu?
Ayrıca bahsi geçen Aidat ücreti, Site Yönetiminin site sakinlerine sunduğu hizmet karşılığıdır.(Asansör, tadilat, kapıcı giderleri vs) Ben bu hizmetten yararlanmadım ki ödeyeyim…
Saygılar….
Sanırım konunuz tam anlaşılamadı. Siz TOKİ' ye olan taksit veya diğer borçlardan değil de, site yönetimine olan aidat (ortak giderler vs.) borçlarından mı bahsediyorsunuz? Eğer konu, yönetime aidat (ortak giderler vs.) borcu ise bunun TOKİ veya devir yapılan banka ile ilgisini anlayamadım. Eğer konu, TOKİ' ye olan borç ise, daha önce yazdıklarım geçerlidir.