Bu tür durumlarda ceza davası yerine, hukuk davası açmak daha mantıklı, ceza davalarında görüldüğü gibi daha önce sabıkası yoksa, büyük ihtmal dişe dokunur bir ceza almıyor,ve sizin maddi kaybınız telafi olmuyor...
Printable View
Bu tür durumlarda ceza davası yerine, hukuk davası açmak daha mantıklı, ceza davalarında görüldüğü gibi daha önce sabıkası yoksa, büyük ihtmal dişe dokunur bir ceza almıyor,ve sizin maddi kaybınız telafi olmuyor...
Merhabalar; öncelikle geçmiş olsun. Aynı dertten muzdarip olan biri olarak sizden davayı hangi delilleri göstererek ve hangi mahkemeye açtığınızı dilekçe örneklerinide sunarak bize yardımcı olursanız sevinirim. Bende 3 hafta önce aldığı aracın km ile oynandığını öğrendim. İnternette herkez tarafından bilinen bir sitede bir galericiye ait ilanda gördüğüm aracı 93000 km de diye satın aldım. TÜV Türk kayıtlarında aracın 170000'de olduğunu öğrendim. satıcının ilanını sık kullanılanlarda saklıyorum. Bunu ve tüv türk kayıtlarını ayrıca aracı alırken götürdüğüm 101 nokta kontrolü yapan firmanın dökümanını (aracın Km oradada 93 000 gözüküyor) kullanarak dava açmam durumunda aracı iade ederek yaptığım masraflarla birlikte ödediğim paramı geri alabilirmiyim. Bir de tahminen ne kadar sürer dava ve sonuç ne olur. Dava sürecinin işleyiş basamakları hakkında bilgilendirirseniz sevinirim.
Arkadaşlar merhaba;
Uzun zamandır siteyi takip edemediğimden konuyla ilgili tarafıma gelen sorulara cevap veremedim. Cumhuriyet savcılığına aracı alırken gösterdiğim test merkezinde belirtilen kilometreyi ve daha sonra servis kayıtlarında belirtilen kilometreyi delil olarak sunmuştum. Sanık suçlamayı kabul etmiş. Asli hukuk mahkemesine kamu davası açıldı. Mahkemede de sanık suçlamayı kabul etti. Benim zararımı karşılamadığından dolayı da mahkeme dolandırıcılık suçu ile 10 ay hapis cezası verdi. Cezayı paraya çevirdi. Sanık temyize gidecekti ama sonrası hakkında bilgim yok.Benim kaybım içinse temyiz sonrası sanırım bir dava daha açmam gerekli.
Ben aracı aldığımdan daha düşük bir fiyata gerçek kilometresini söyleyerek ve aracın kilometresi bu şekildedir diye yazılı bir anlaşma yaparak sattım. Sattıktan kısa bir süre sonra alan kişi tekrar kilometresi düşürülmüş halde yüksek bir fiyatla satışa koymuştu.
Ben de aynı dertten muzdaribim. Önce noterden ihtarname mi yollamalıyım? Nasıl bir yol izlemem gerekiyor yardımcı olabilir misiniz? pier014 siz nasıl bir yol izlediniz?
sayın pier gerekçeli karar geldi ise yada davadaki karar özetini yayınlarsanız seviniriz
gerçi baya zaman olmuş ama
Sn. pier014 geçmiş olsun ve tebrikler.
Arac markası modeli ne acaba?
ALINTI: "Kilometre küçültme, otomobilini daha kolay satmak ve aracının değerini artırmak isteyen kişi ve galericilerin sıkça başvurduğu bir yöntem. Dijital kilometre düşürme işleminin fiyatı markaya göre değişirken, mekanik kilometre küçültme işleminin fiyatı 15-20 milyon lira.
İlk olarak Almanya'da başlayan dijital kilometre küçültme işlemi, yaklaşık 7-8 yıldır Türkiye'deki araçlara da uygulanıyor. Bu sistemin Amerika'da sıkça kullanılmamasının nedeni ise Alman otomobillerine oranla, Amerikan otomobillerinde kilometre düşürülmesinin çok daha zor olması. Yeni üretilen otomobillerde artık dijital ekran kullanılması nedeniyle, daha çok bu araç sahipleri kilometre düşürme talebinde bulunuyorlar. Bu işlem, bilgisayar ya da bu iş için özel olarak düzenlenmiş bir cihaz yardımıyla yapılıyor. Elektronik sistemleri ve kilometre sayacını tamir eden kişilerce yapılan bu uygulamanın, ahlaki kaygılardan başka hiçbir kanuni engeli bulunmuyor. Belli başlı birçok sanayi sitesindeki bu işlemi yapanların sayısı, 15-20'yi buluyor. Almanya'da üretilen ve TÜV belgesi (Almanya'daki TSE karşılığı kuruluş) olmayan "kilometre düşüren cihaz"; bu işten para kazanmayı amaçlayan bir bilgisayar mühendisinin, başka amaçlar için geliştirilen bir cihaza kendisinin hazırladığı programı yüklemesiyle oluşuyor. Cihazla yapılan işlem ise yaklaşık 5-10 saniyede bitiriliyor.
Kilometre küçültme işleminin aşamaları
* Cihaz, kilometresi düşürülecek otomobile bağlanıyor.
* Cihaz ekranından aracın markası seçiliyor.
* Aracın tipi seçiliyor.
* Model yılı seçiliyor.
* Cihaz ekranında yeni kilometrenin yazılması gereken bölüme yeni kilometre yazılıyor. Yeni kilometre, müşterinin isteği doğrultusunda ayarlanıyor. Bu işlemi yapanlar, kilometre küçültme işleminin otomobile herhangi bir zarar vermediğini söylüyorlar. Ancak son teknoloji kullanılarak üretilen bazı araçlarda, kilometre bilgisi 2-3 yere birden yazılıyor. Bu nedenle bu araçlarda, kilometre küçültülse bile eski kilometre okunabiliyor. Kilometre küçültme işlemini yapanlar bunun oranının, yüzde 3 olduğunu söylüyorlar. Kilometrenin değiştiği, ancak yetkili servislerde tüm periyodik bakımlara ve servisin kayıtlarına girmiş otomobilde anlaşılabiliyor. Otomobilin gerçek kilometresi 100 ise kilometrenin en fazla 80'e indirildiğini söyleyen bu işlemi yapanlar, bunun nedenini ise şöyle açıklıyorlar:
"Çünkü kilometre yanında araçta lastik, direksiyon simidi, vites topuzu gibi fazla kullanılmaktan aşınan bir sürü parça var."
Dijital kilometrenin düşürülmesinin bir başka yolu da bilgisayar. Bu işlem için gösterge tablosunun sökülmesi gerekiyor ve bilgisayar yardımıyla program değişikliği yapılıyor. O ana kadar yazılmış olan satırların değiştirilmesiyle, kilometre değiştirilmiş oluyor. Ama bu işlem 1-2 saat sürüyor.
Mekanik göstergeli otomobillerde de, yine gösterge tablosu sökülüyor. İşlem bu kez mekanik olarak yapılıyor. Numaratör sökülüyor, kilitler boşaltılıyor ve istenilen kilometre dizilerek sistem çalışır hale getiriliyor. Bu otomobillerde, kilometre küçültme işleminin yapıldığını anlamak daha kolay, çünkü iz bırakılabiliyor. Küçültme sırasında, gösterge tablosunun fazla temizlenmesi yapılan işlemi ele verebiliyor.
Dijital kilometre küçültme işleminin fiyatı; Alman araçlarında 100-350 euro, Amerikan araçlarında 250-350 Dolar, İtalyan araçlarında ise 350 euro Mekanik kilometre küçültme işleminin fiyatı ise 15-20 milyon lira arasında değişiyor"
Yıllardır sanayiye giderim bir tane denetim gormedim.
16 yaşın altında onlarca cocuk calıstırılır, sigortasız çalıştırılır.
Yedek parçacılar, ustalar fiş fatura vermezler. Bazıların belki kayıdı bile yoktur.
Kilometre Düşürmek çok basit bir olay sanayilerde 20-30 liraya her türlü aracın Kmsi düşürüyorlar
anlamak zor ama şunlar belki bir fikir verebilir.
- Motorun durumu, sesi
- Direksiyon simidi (arka kısımları)
- Vites topuzu,
- Pedallardaki aşınmalar,
- Konsoldaki çiziklerden
- Koltuğunun çökmesi
- Görünen çatlaklar
- Plastik aksamından gelen sesler
- Kaportanın durumu
- Göstergelerin olduğu paneldeki vidalar
- Aracın ilk sahibinin kaç km de aracı SATTIĞI
- Servis kayıtları
- TüV kayıtları
- Stepne
- KM düşürenlerden birine göstermek
- Emniyet kemeri aşınması
- Tavan döşemesi, kaplaması
- Farlar
- Taban pas durumu
Satıcıdan bu aracın KM'sini düşürmedim aracın KM'si budur diye yazı almak iyi olabilir
KM'yi düşürtenlerin düşürenleri Allah'a havale ediyorum.
merhaba pier014.Bu konuyla ilgili bizinde şikayetimiz oldu.ancak savcı takipsizlik kararı verdi.itirazedeceğiz.siz ceza aldı diye yazmışşsınız.mahkeme esas ve karar numarasını veya özellikle karar özetini bizimle paylaşırmısınız?gereçekten bizim için çok önemli.
km düşürmek tek başına dolandırcılık suçunu oluşturmaz ancak bu fiili sırf aracı daha fazla bir fiyata satmak için yaparsa ve alıcıyıda bu konuda aldatırsa yani aldatıcı davranışlarla kendisine haksız menfaat sağlarsa dolandırıcılık suçu kapsamına girer.Tabi bu benim görüşüm.ancak savcılar böyle düşünmüyor.çünkü km düşürülmüş araçtan dolayı satıcı hakkında dolandırıcılıktan savcılığa suç duyurusunda bulunduğumuz halde savcı takipsizlik kararı verdi.pier014 isimli arkadaş ceza aldığını yazmış.kararı bizimle paylaşırsa itiraz etmek için elimizde emsal karar olacak.