Cevap: İsteğe bağlı SSK'dan bağkura geçiş ücreti var mı?
Merhaba...
Karmasık dusuncelerıme yol gosterdıgınız ıcın sıze cok tesekkur ederım.. Bır sorum daha olacak;49 yasında dul bır kızım var. Aynı bınada kendısıne verdıgım daıre de oğlu ile oturuyor. Hıc bır sosyal güvencesi yok. Ben ssk lı olarak bır ısyerınde prım odedıgımde benım uzerımden saglık hızmetı alabılırmı? İlerde emekli olduğumda sağlım hizmeti devam edermi?
Saygılarımla
Siz SSKlı olduğunuzda; o zaten 5510 s Kanun gereğince (Evlenmediği ve sigortalı olarak çalışmadığı sürece) sizin bakmakla mükellef olduğunuz kişi olduğundan üzerinizden sağlık yardımı alır.Hayatın gerçeği olarak yazmak durumundayım:Emekli olduğunuzda da; sağlık yardımı, aynı şartlarda ise devam eder.Ölümünüzden sonra "yetim aylığı" bağlanır.Eğer arkanızda ondan başka aylık alacak çocuk ve eş yoksa, maaşınızın %25 i yerine %50sini alacaktır.
Uzun ömürler dilerim.
İyi günler...
Merhaba
Dul kızım--5510 sayılı yasa- 01/10/2008 tarıhınden sonra ssk'lı olarak bır yerde işe girdi ve çalıştı.. Ancak suanda çalışmıyor.. SGK ıle gorusmemızde;
bıze soylenen şu oldu:
Sız 01/10/2008 tarıhınden sonra ssk'lı calıstıgınız ıcın babanızın uzerınden saglık hızmetınden yararlanamazsınız.. Ancak Kaymakamlıktan gelır tesbıtı yapılıp, uygun bulunursa, aylık yaklasık 30 tl odeyerek genel saglık sıgortasından yararlanabılırsınız dendı.
Dul olan kızımın gecmıste ssk'sı oldu..arastırdık emeklılıgı ıcın 7 yılı kalmıs.
ancak su anda calısacak durumda degıl-(Kızım 01/04/1960-dogumludur.)
(emeklı olmadan bırıkmıs prımlerımızı toplu olarak gerı alabılırmıyız.)
Sızden dogru karar vermemız ıcın yol gostermenızı ıstıyorum..
Tesekkurler..
1.10.2008 den sonra çalışıp bırakanlar, ana/baba üzerinden sağlık yardımı alamıyorlar.Ayrıca kızınızın müracaatı neticesinde yapılan incelemede kişi başına aylık geliri asgari ücretin üçte birinden az ise prim ödemeden sağlık yardımı alabilir.Br miktar para ödemeyle sağlık yardımı akabilmesi için, aylık gelr kişi başına asgari ücretin üçte birini geçmeli.Kızınızın herhangibir geliri yoksa ya da384 liradan az ise;zaten prim ödemeden sağlık yardımı alacak.
Kızınızın prim ödemesi 3600 gün ve fazlası ise bundan sonra çalışmasa bile 56 yaşını dolduracağı 01.04 -2016 yılında emekli olacak.Yani beş yıl bir ay sonra.
Ben olsam primlerimi geri istemem.
Bildiğim budur.
İyi günler...