Cevap: İşveren tarafından imzalatılmak istenen sözleşmeler
n- Bu iş sözleşmesinin işalanın istifa etmesi veya işveren tarafından 4857 sayılı iş kanununun 25.maddesine göre feshedilerek sona ermesinden itibaren işalan, bir yıl müddetle aynı veya benzer konuda iştigal eden şirketin çalıştığı tedarikçi veya müşteri portföyünü kullanan firmalarda işverenin yazılı onayı olmaksızın iş bu sözleşmede belirlenen işi ile doğrudan ilişkili herhangi bir görev alamayacaktır. Dolaylı ya da dolaysız faaliyeti veya rekabet sayılabilecek bir faaliyeti nedeniyle şirketi zarara uğratan bir görevde veya eylemde bulunamayacaktır. Bu hükmün ihlal edilmesi halinde ya da m.bendinde belirlenen gizlilik ilkesine aykırılık halinde işalan, son aldığı aylık üzerinden 6(altı) maaş tutarında tazminatı işverene ödemeyi peşinen kabul eder.
Merhaba, peki yukarıda böyle bir madde var ancak yaptığımız iş gereği benver işler yapan yerlerde çalışmak zorundayız aksi takdirde bu kadar tecrübeyi çöpe atıp başka sektörde çalışmak durumunda kalacağız. forumdan incelediğim kadarıyla aynı tipte maddeler için bazı parametrelerin tanımlanmış/tanımlanmamış olması geçerliliğini etkiliyor. peki yukarıdaki maddenin geçerliliği nedir?
Genel olarak, bir coğrafi bölgeyle sınırlandırılmış bu tür rekabet e yönelik şartlar geçerlidir.
Ancak sizin sözleşme maddenizde bir coğrafi bölgeyle kısıtlama olmadığından geçersiz kabul edilme ihtimali yüksek olacaktır.
Yeni konu açmadan bu konu üzerinden bir sorum olcak
İş yerimiz bu gün mesai bitimine yakın gelerek '4857 konun gereği 2010 Yılında İş yerinde yapılacak fazla çalışma saatini bu yazı ile kabul ediyorum' gibi bir dilekçe imzalattırdılar herkese...
Ben itiraz edince İnsan kaynaklarınında görevli kişiyi arayıp bunu sorduk ve bana böyle bir cevap geldi
Bunun 4857 yasa gereği 2010 yılında herkesin imzalaması gerekdiğini bunu çalışma bakanlığı tarafında istendiğini dile getirdiler
böyle bir şey doğru olabilirmi Çalışma bakanlığı Böyle bir şey iş yerinden istermi?
Yoksa bunu iş yeri kafasına göre sahte beyanda bulunarak bize imzalattırdılar
çünkü genelde mesai konusunda problem çıkıyordu
Yarın öbürgün ben mesai Kalmadığım zaman bana bunu koz olarak kullanabilirmi?
Bir başka Sorumda
Ben mesai Kalmak istemiyorum Fakat 4857 nolu kanuna göre 270 saat belirtilmiş
ben mesai kalmadığım zaman iş yeri bana ihtar verebilirmi
yoks bu 270 saat iş yerinin bize en fazla mesa yaptıra bilceği saatmi
270saat yapma mecburiyetim varmı yani mesai kalma
Fazla çalışma işverenin talebi, çalışanın kabulu ile yapılabilir.İstemiyorsanız fazla çalışma yapmazsınız.
Fazla çalışma için çalışanın kabulu gerektiği iş kanununda belirtilmiştir.Bu kabul-onay her yıl için aranmaktadır bölge çalışma müdürlüğü müffettişlerinin incelemelerinde.
Bu nedenle işvereninizin uygulaması her işyerinde yapılması gereken doğru bir uygulamadır.
Yıllık 270 saat fazla çalışma süresi yasal üst sınırdır, yani imzaladığınız o belge ile iş gereği fazla çalışma yapmayı kabul etmiş durumda olmanıza rağmen , yıllık 270 saatten fazla ,fazla çalışma yaptırılamaz demektir.Bu sınıra rağmen , 270 saatten fazlası olduğunda herhangi bir yaptırım da bulunmamaktadır.
O belgeyi imzalayıp kabul ettiyseniz fazla çalışma yapmayı, fazla çalışmaya kalmamanız durumunda işveren size ihtar verebilir.