Re: Askerlik-Göz problemi
Merhabalar,
Askerlikle ilgili son yıllarda sorun yaşayan birisi olarak bu ve benzeri forumlardan çok yararlandım. O nedenle başkalarının da faydalanması adına ben de kendi tecrübelerimi yazmak istedim.
1997 yılında girdiğim üniversiteyi iş, güç derken bir de araya evlilik girince bitiremedim ve nihayetinde 2005 yılında okuldan kaydım silindi. Tabii bununla birlikte askerlik problemi de kapıya dayandı. Bu konuda duyarsız davrandığımdan 2005 Ekim itibariyle yoklama kaçağı konumuna düştüm. İkametgahım defalarca değiştiğinden 2006 yılından itibaren nüfusa kayıtlı olduğum yerde aranmaya başlamışım. Aslında kaçmak gibi bir niyetim yoktu ancak askere gitmek için gerekli ortamı da bir türlü yaratamadım. Neyse ailemin yaşadığı yerde polislerin sık sık gelip gitmeye başlamasıyla artık bu sorunu çözmem gerektiğine karar verdim. Gözlerimdeki ileri derecede miyop-astigmat(son ölçümlerde sağ 8.00 miyop -1.25 astigmat, sol -8.50 miyop -1.75 astigmat) ve son 6 aydır sağ gözümdeki görme kaybını da düşünerek bu konuda internetten sıkı bir çalışma neticesinde TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği'nin Göz Hastalıkları kısmını iyice inceledikten sonra askerlikten muaf olmam gerektiğine kanaat getirdim. Tabii her ne kadar her şey ortada da olsa bunun için askeri hastaneden rapor almak dolayısıyla da askerlik şubesine gitmek gerekiyordu. Yoklama kaçağı olduğumdan, korkarak da olsa en yakın askerlik şubesine gidip bir kaç form doldurarak hastaneye sevkimi istedim. (Bu arada merak etmeyin askerlik şubesine gittiğinizde kolunuza kelepçeyi takıp askere göndermiyorlar.) Beni en yakın askeri hastane olan Haydarpaşa GATA'ya sevkettiler. Tabii bu sevk işlemi tam bir günümü aldı. Yok fotoğraf sakallıydı, yok diploman eksik filan derken askerlik şubesine 3-4 kez girip çıkmak zorunda kaldım. (Not:İstenen belgeler 2 adet nüfus cüzdanı fotokopisi, 2 adet diploma fotokopisi, 12 adet de sakalsız fotoğraf. Bu arada hastanedeki son günümde 1 fotoğraf daha gerekmesi nedeniyle 4 saatimi harcadım. O nedenle yedek bir kaç fotoğraf bulunudrmakta fayda var). Bir sürü bürokrasiden sonra ertesi gün hastaneye gitmek üzere askerlik şubesinden ayrıldım. Hastaneye gidip göz polikliniğine kaydımı yaptırıp bir süre bekledikten sonra sıram geldi ve doktor rahatsızlığımı sordu. Ben de ileri derece miyop olduğumu, astigmat da bulunduğunu söyledim ve beni direkt olarak numaralarımı öğrenmek için bir başka yere yolladı. Bilgisayardan çıkan sonuç içimi rahatlattı. Çünkü son ölçümlerden bu yana biraz daha ilerlemiş ve sağ -8.00 miyop 1.25 astigmat, sol da -9.25 miyop 2.00 astigmat çıktı. Ben bu sonuçlardan sonra çürük raporunu verip yollarlar herhalde diyerek epey rahatladım ancak pek öyle olmadı. Oradan bir başka doktora, ertesi gün bir kez daha, daha ertesi bir muayene derken hastaneye girişimin 7. gününde heyetten "b7-f4 Biomerital Miyop Astigmatizma Askerliğe elverişli değildir" raporunu alabildim. Açık söylemeliyim ki hastanede geçirdiğim bir hafta boyunca çok stresli ve bir o kadar da moral bozucu olaylarla karşılaştım. Bir kere özellikle hastanede üniformalı askerlere pek iyi davranmıyorlar. Ben kendi adıma herhangi bir kötü davranışlı karşılaşmadım ancak asker olanlar her yerden fırça yiyorlardı. Bunları gördükçe askerlik yapmayacağınızdan emin bile olsanız "Ya yaparsam benim halim nice olur acaba!" diye telaşa düşüyorsunuz. Yapanlara saygım sonsuz ancak ben kendimi hiç mi hiç hazırlamamıştım. O nedenle raporu elime alana kadar yusuf yusuf :) durumları vardı.
Bir kaç tavsiye: Öncelikle farklı forumlarda da bi muallak var: Toplamı 10 mu olması lazım 14 mü şeklinde. http://www.turkforum.net/showthread.php?t=459394 adresindeki Göz Hastalıkları kısmından da inceleyebileceğiniz üzere şu anki yönetmelik iki göz toplamı için 14 şeklinde. Astigmat hesabı konusunda da başka forumlardan edindiğim bilgiye göre astigmatların yarısı hesaplanıyor. Yönetmelikteki ifadenin yanlış olduğu ama doktorların bu konuda yönetmelikte tam anlaşılmayan ifadenin yerine olması gerekeni yani yarısını hesapladıkları söyleniyor. (Ne derece doğru bilemem) Bence astigmat hesabını yaparken yarımşar toplayıp sınırı 15miş gibi düşünürseniz bir sürprizle karşılaşmazsınız. Hastanedeki aletlerin doğru ölçüm yaptığından emin olabilirsiniz. Yalnız damlalı muayenelerde damlasızlara göre 0.25 lik küçük bir fark olabiliyor. Bu da gayet normal. Farklı tip rahatsızlıklarınızın birlikte düşünülerek değerlendirileceğini sanmayın. Örneğin bi gözde görme kaybı, hafif şaşılık, biraz miyop, biraz astigmat gibi ortaya karışık bir yönetmelik maddesi yok. :) Yönetmelikte ne yazıyorsa o. Bir başka tavsiyem doktorlara gereksiz soru sormayın, çürüğe çıkmaya çok istekliymiş izlenimi edindirmeyin. Bu sonucu değiştirmez ama işinizin bitmesini uzatabilir. Beklemekten dolayı strese girip agresif tavırlar takınmayın. Ben hep sabrettim özellikle hastanede. Siz de öyle davranmalısınız. Orada babanız general bile olsa standard prosedürün dışına çıkmanız imkansız gibi. O nedenle tüm prosedür boyunca sakin olmakta fayda var gereksiz yere zaman kaybetmek istemiyorsanız tabii. Son olarak şunu söyleyeyim. O raporu aldığınız an öyle bir sinir boşalması yaşıyorsunuz ki ben neredeyse ağlayacaktım. Açıkçası bir hafta boyunca askerlik yaptığımı söyleyebilirim çünkü çevremde sürekli askerler, askeri doktorlar, subaylar vs. vardı. Nihayetinde kendi adıma mutlu son. Hepinize hayırlı teskereler…
Re: Göz bozukluğu-askerlik
birşey soracağım, son muayenede renk körü çıktım, gerçi tecil ettirdim ama merak ettim genede renk körlüğünün askerliğe bir etkisi var mı ki?
Re: Göz bozukluğu-askerlik