Öncelikle eşini boşanma konusundan vazgeçirmek için yanında birileri ile beraber ikna etmeye gitsin derim. Birkaç kişi olsun derim. Kadınlı-erkekli olsun mesela. Boşanmak istemiyorum ama ikna etmeye gelince ne yaptın diye sorarsa hakim, işte o zaman çok da inandırıcı olmaz gibi geliyor bana. Koca en azından çaba sarfetsin derim. Siz madem bu durumu biliyorsunuz. Bu kişinin evliliğini kurtarmak adına varsa eşinizi, ayrıca başka kişileri de alıp kadına iknaya gidin derim. Arada çocuk var yapma-etme diyin. Herkes ekonomik sorunlar yaşıyor. Gelip geçer diyin. Kendinizden,çevrenizden örnekler verip kadını ikna etmeye çalışın derim. Yaşı büyük olan babası,amcası dayısı varsa bu adamın onu da alın derim.
Koca gerçekten eşini seviyorsa beraber gittiği kişierin yanında karısına sevgisini söylesin derim. Bunu defalarca tekrarlasın derim. Güzel yaklaşımlar içinde olsun bu konuşmada. Kadın ve kadının ailesi kocaya kötü sözler ve yaklaşımlar içinde olsa bile sakinliğini elden bırakmasın. Kadın kocaya hakaret-küfür edebilir. Böyle durumlarda da kötü karşılıklar vermesin derim. Yanında gelen kişiler kadını söyledikleri konusunda ikaz etsin derim.
Diyelim ki tüm bu evliliği sürdürme çabalarına rağmen kadın hayır ben boşancam,istemiyorum dedi ve boşanma davası açtı diyelim ki. Bu durumda avukat tutmaktan başka çare yok. Avukat kesinlikle şart. Boşanmak istemediği için karşı boşanma davası açmamalı. Yapılan tüm bu çabalar yaşananlar anlatılmalı avukata. Şu şu kişilerle gittik. Şahitlik edebilirler denilmeli avukata. Hatta tüm yaşananları bir word sayfasına yazıp avukata versin derim. Avukat bu anlatılan ve yazılanları baz alarak iyi bir savunma yapacaktır.Gerek yazılı gerek de sözlü.
Kadın ile koca arasında hiç kavga olmadı, iyi geçinirlerdi, kocanın işleri bozulunca kadın annesine gitti diyen şahitler olmalı. Ama gerçekten geçimsizlik olmadı ise. Boşanmayı gerektirecek ortada birşey olmadığına dair şahitlik olursa hakim boşanma davasını red edebilir.
Ama önce ilk paragrafta bahsettiğimi yapın, iyi niyet gösterin derim.