Cevap: Mirastan mal kaçırma
Alıntı:
av.ferda rumuzlu üyeden alıntı
Tanık beyanlarının belirli parasal sınırları var; menkul veya gayrimenkul ne kadar değerliyse bu -oranları üstte aktardım- tanık beyanları kabul edilmez.
cok uzucu... cok buyuk bir maddi degerleri olmasa da cok cok buyuk manevi degerleri var...
yukarda anlattiginiz sakli pay oranlarini anladim ancak tanik beyanlarinin parasal sinirlari ne kadardir acaba?
Bayanın babanızla yaşadığı beraberlik sırasında takıların babanız tarafından kendisine hediye edildiğini ıspatlaması( tapu devrini de düşünürseniz) zor olmayacaktır.
Alıntı:
9.Köy rumuzlu üyeden alıntı
II. Saklı pay
MADDE 506.- Saklı pay aşağıdaki oranlardan ibarettir:
1. Altsoy için yasal miras payının yarısı,
Ben olayda annenin öldüğünü veya boşanıldığını farz ederek yazdım cevabı..
ALTSOYDA SAKLI PAY
Saklı pay, altsoy (çocuk ve torunlar) için yasal miras payının yarısıdır. Örneğin, eşi hayatta olan tek çocuklu bir kimsenin ölmesi ve 100.000 TL miras bırakması halinde, normal olarak bunun dörtte biri olan 25.000 TL'nin eşe, kalan 75.000 TL'nin çocuğa kalması gerekmektedir. Ölen kişinin vasiyetname ile mirasını başkasına bırakmak istediğini varsayalım. Çocuğun saklı payı, yasal miras payı olan 75.000 TL'nin yarısıdır (37.500 TL). Yani, vasiyetnamede bütün mirasın başkasına kalacağına yönelik bir hüküm bulunsa bile çocuk saklı pay kadar mirası her durumda alır.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Bayanın babanızla yaşadığı beraberlik sırasında takıların babanız tarafından kendisine hediye edildiğini ıspatlaması( tapu devrini de düşünürseniz) zor olmayacaktır.
Ziynet eşyalarını ispatlamak çok zor..Ya da şahsen ben bunu gerçekleştiremedim.150 yıllık -diyelim ki- ziynet eşyalarının varlığı nasıl ispatlanacak değeri nasıl belirlenecek?
Alıntı:
Ben olayda annenin öldüğünü veya boşanıldığını farz ederek yazdım cevabı..
ALTSOYDA SAKLI PAY
Saklı pay, altsoy (çocuk ve torunlar) için yasal miras payının yarısıdır. Örneğin, eşi hayatta olan tek çocuklu bir kimsenin ölmesi ve 100.000 TL miras bırakması halinde, normal olarak bunun dörtte biri olan 25.000 TL'nin eşe, kalan 75.000 TL'nin çocuğa kalması gerekmektedir. Ölen kişinin vasiyetname ile mirasını başkasına bırakmak istediğini varsayalım. Çocuğun saklı payı, yasal miras payı olan 75.000 TL'nin yarısıdır (37.500 TL). Yani, vasiyetnamede bütün mirasın başkasına kalacağına yönelik bir hüküm bulunsa bile çocuk saklı pay kadar mirası her durumda alır.
Anne daha önce vefat etmiş olduğuna göre, tek mirasçı çocuksa, 4/4 mirasın yarısı 2/4 değilmidir saklı pay? 3/4 ü nasıl buldunuz onu sormuştum.
Alıntı:
Ziynet eşyalarını ispatlamak çok zor..Ya da şahsen ben bunu gerçekleştiremedim.150 yıllık -diyelim ki- ziynet eşyalarının varlığı nasıl ispatlanacak değeri nasıl belirlenecek?
Haklisiniz... hos ben degerinde degilim ve de mucevherleri satmadigini da biliyorum ama icim acisa da bazen elden hicbirsey gelmiyor.
Cevaplariniz icin cok tesekkur ederim...
Alıntı:
Anne daha önce vefat etmiş / boşanmış olma ihitimaline göre, tek mirasçı çocuksa, 4/4 mirasın yarısı 2/4 değilmidir saklı pay? 3/4 ü nasıl buldunuz onu sormuştum.
teorik olarak soruyorsunuz biliyorum ama annem vefat etmedi (bosanma).. yazida olsa bile gormek zor geldi...
Alıntı:
Anne daha önce vefat etmiş olduğuna göre, tek mirasçı çocuksa, 4/4 mirasın yarısı 2/4 değilmidir saklı pay? 3/4 ü nasıl buldunuz onu sormuştum.
Baba öldü anne bir şekilde miras dışı..Pay niye 2/4 olsun ki?
Alıntı:
Baba öldü anne bir şekilde miras dışı..Pay niye 2/4 olsun ki?
Ama sorun muvazza şeklinde miras'tan mal kaçırma ise yaşayan da tek çocuksa tüm miras terekee çocuğa kalır; tabi yargılanma sonunda..Bu da taşınmazın iptali ve tescil davasına bağlı bir hukuksal nedenle yapılır...İşte saklı pay ile yasal miras'ın farklı kavramlar arasındaki fark budur.
II. MAHFUZ HİSSE :
Madde 453 - (Değişik madde: 14/11/1990 - 3678/12 md.)
Mahfuz hisse aşağıdaki miktarlardan ibarettir.
1. Füru için kanuni miras hakkının dörtte üçü,