Ne diyor yeni BK?
Printable View
Evreka :)
c. Manevî tazminat
MADDE 55- Hâkim, bir kimsenin bedensel bütünlüğünün zedelenmesi durumunda, olayın özelliklerini göz önünde tutarak, zarar görene uygun bir miktar paranın manevî tazminat olarak ödenmesine karar verebilir.
Ağır bedensel zarar veya ölüm hâlinde, zarar görenin veya ölenin yakınlarına da manevî tazminat olarak uygun bir miktar paranın ödenmesine karar verilebilir.
Tasarıya çok kısa bir süre göz attım şimdi. Daha önce Yargıtay Kararlarıyla doldurulmuş olan boşlukların kanun hükmü haline gelmiş olduğunu görmek sevindirici oldu benim açımdan.
Ağır bedensel zarar var mı ki olayımızda?:DD
Yok, Her halukarda, Yeni yasa bile uygulansa hakimin mirasçıların manevi tazminat talebini reddetmesi gerekecek.
Anladığım kadarıyla siz de mirasçıların manevi tazminat almasında eskisi kadar ısrarlı değilsiniz :DD
Bu maddeyle ilgili ilk uygulamalarda Yargıtay'ın önüne gelecek meseleyi görür gibiyim.
% kaçlık beden gücü kaybı "ağır bedensel zarar" olarak kabul edilerek mirasçılara manevi tazminat hakkı verecektir.
Israrlıyım:DD
Kemik kırığı
Büyük ihtimal yaşlı olması?
Ve sonrasında gelen ölüm ,
Bana az da olsa manevi tazminat vermek gerekir diyor.
Şöyleki ;
PKK teröristlerinin otobüs yakma eylemlerinde
Vucudu yana bir genç kızın,
öLMEMİŞ olsaydı bile
anası ve babasının manevi ızdırap duymaması mümkün olabilir mi?
Yine ;
Ceza Kanunumuzda kemik kırığı, ağır bedensel zarar mıdır?
Yüzde sabit iz kalması ,ağır bedensel zarar mıdır?
Olayımızda
Yukarıda da edilebilmeli demiştim:DD
Aslında İTİRAZ edileceğini biliyordum.
Buna rağmen görüşüm ,olayın bütün olarak değerlendirilmesi
Örneğin küçük çocuğun yoldan yürürken eline saksı düşmesi sonucu ,bileğinin kırılması olayında ANNELER manevi acı duymaz mı?
Siz duymaz derseniz HAKLISINIZ DEMEKTİR:DD
Ben sizin Mer'i hukuktan bahsettiğinizi sanıyordum.
Değilmiş...
Yargıtayın da bu konuda son dönemlerde kararları olduğunu hatırlıyorum.
Yani ,Yargıtay Kanunu aştı biliyorum
Yanılmıyorsam.Yanlış hatırlamıyorsam.:DD
Madem tasarı ve faraziyelerden bahsediyoruz o zaman bence Bir koyundan 2 post çıkmaz. Söylediğiniz gibi olduğunu düşünsek bile 10bin tl manevi tazminat küçük kıza hükmedilse (zaten velisi alacaktır) buna +2bin TL anne, +2bin TL baba + 2x5 adet kardeşi=10 bin kardeşlere şeklinde olmak üzere 10+2+2+10=24bin tl. manevi tazminata mı hükmedilecek?
Burada amaç talep edebilecek kişilerin (husumet yönü) sınırını genişletmektir. Yoksa tasarıda tümüne manevi tazminat ödenecektir denmemektedir. Hatta buradaki "zarar görenler" terimi dahi çok geniştir.
Sevgilim, biri beni döverse ve ağır bedeni hasar verirse, dövenden tazminat alabilecek mi?
Alır alır:DD
Yalnız Kafa gözün dağılacak:DD
Bu da sizin mantığınızla 10 sevgilisi olan birine arabamızla çarpmamamız gerektiğini gösterir.
Neyse ki henüz tasarı, elinizi çabuk tutun...