-
Yeni çek kanunu hakkında
Her ne kadar ekonomik suça ekonomik ceza olmalıdır ilkesine aykırı bir düzenlemede olsa,bir kesimin beklediği kanun çıktı.
Kanunun genelini,özellikle 5 ve geçici 2 nci maddeyi biz hukuk dilinden anlamayanların anlamasını sağlar şekilde açıklamanızı değerli hukukçulardan rica ediyorum.
Sözkonusu maddelerde anlaşılmayan husus derken,örneğin 5 nci maddede,(özellikle 2 nci fıkra) şirkette (tüzel kişilik) ortaklığı olmayan,dışarından atanan müdürün imzaladığı karşılıksız çıkan çeklerden dolayı aldığı hapis cezaları (adli para cezasını müteakip dönüşen) devam ediyormu ? İnfazı durdurulacakmı ? Yoksa şirket ortaklarımı mesul oluyor ?
Geçici 2 nci madde b fıkrasında Savcılığa verilecek taahhütten bahsediliyor.Söz konusu taahhüdü ihlalin cezası nedir.İİK-340 ile aynı vasıftamıdır.Savcılığa verilen taahhüt ile İcra Müdürüne verilen taahhütün farkı nedir.Ve borç eşit taksitlerlemi,yoksa borçlunun ödeme planına (ki kanuna bağlı kalarak ilk yıl 1/3 ünü ödeyerek) göremi ödenir.
Verilecek taahhüt borcun tamamı içinmi verilecektir.Bundan kastım; cezaevinde yatmakta olanların yatmış olduğu günler borçtan düşülecekmidir?
Kanunun gerekçelerini ve komisyon raporunuda okudum ama yeterli açıklama bulamadım.
İlgilenecek tüm hukukçu dostlara ve hukuk severlere saygılarımı sunar,teşekkür ederim.
-
Cevap: Çek İle ilgili
Sayın Oğuz teşekkür ederim,Kanun çıktı ama anlaşılmayan çok nokta var.
Yeni bir konu açtım.Değerli yorumlarınızı bizlerle paylaşırsanız çok memnun oluruz.
https://www.hukuki.net/showthread.php?t=65052