Cevap: Maaşımın yarısı nafaka ve tazminata gidiyor
Alıntı:
inkaya rumuzlu üyeden alıntı
nuriislam'ın dediğine göre ev kirası veriyor, ayrılan eşi ise kendi evinde oturuyor. Bu açıdan bir varlık farkı görünüyor. Tecrübeler gösteriyor ki varlıklı olan aynı zamanda "almaya" alışmış kişiler oluyor, (zaten alsın ki varlığını yapsın değil mi) o yüzden daha da almakta sakınca görmüyor. Özellikle kadın tarafı ise bu hepten böyle, Önyargım yok, tecrübe edip yaşadğım durumlar bunlar. nuriislam bence davasında haklı ve davasında ısrar etmeli.
Benim de başıma böyle bi durum geldi. Ben icra mahkemesinde icra emrini iptal ettirdi. Hakim beni haklı buldu ve nafaka icra emrini iptal etti. Tabi eşimin avukatı resmen deli oldu :) temyiz dilekçesinde kararı veren hakim hakkında bile nerdeyse hakarete varan sözler yazmıştı. Beni maaşım 558 TL, tedbir nafakası 250 TL, icra emrinde hem nafaka hem de birikmiş nafaka borcu için maaşın 1/4ünün haczedilmesini emrediyordu. Hakim İİY 83.ü maddeye aykırı olduğu için icra emrini iptal ettirdi. Belki bu durum bir örnek olabilir.
İlgi ve alakanıza teşekkür ederim. Benim istediğim sadece bana nasıl bir yol takip etmem gerektiğini anlatmanız. Sizce mahkemeye yeniden vermem gerekirmi. Benim şu an bu işi takip edebilecek bir avukatım dahi yok. Çalıştığım bölgeden senelik izinleri haricindede çıkamıyorum. Diyarbakır - Hani ilçesindeyim. en azından kafamda bişeyler oluşturabilecek fikirlere ihtiyacım var.
Teşekkür ederim. Bu anlattığınızı değerlendirecem en yakın zamanda bir avukat ile görüşüp yeniden mahkeme açacam.. İnşallah dediğiniz gibi bizede bir yol kapı açılır. Allah inşallah bizede bir yol açar..
Alıntı:
nuriislam rumuzlu üyeden alıntı
Teşekkür ederim. Bu anlattığınızı değerlendirecem en yakın zamanda bir avukat ile görüşüp yeniden mahkeme açacam.. İnşallah dediğiniz gibi bizede bir yol kapı açılır. Allah inşallah bizede bir yol açar..
İcra mahkemesine yüksek miktarlı bir kira kontratı gösterin, kalan maaş ile geçiminizi sağlamak zorunda olduğunuz için hakim bunu değerlendirecektir mutlaka. Nafaka ve tazminat konusunda maaşınızın en fazla 1/4 oranında kesinti yapılabildiği yazıyor kanunda. Saygılarımla
sayın arkadaşım icra hukuk hakimliğine gidiyorsunz hayat şartlarının altında maaş aldığınız (bodronuz)geçinemediğinizi ve yeni kurmuş olduğunuz aile birliğinin sağlamakta zorlandığınız belirterek dava açmanız gerekmektedir
Alıntı:
nuriislam rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba;
Ben Askeri Personel olarak Diyarbakır' ın Hani ilçesinde görev yapmaktayım. Başımdan boşanmayla sonuçlanan bir evlilik geçti. Ben bundan bir sene önce eşimden boşandım. Mahkeme boşanma neticesinde 50 bin Tl lik maddi manevi tazminata ve aylık 500 Tl nafakaya hükmetti ve bu benim maaşımdan kesilmeye başlandı. Eski eşime 1150 lira para öderken bana da 1050 lira para kalıyor bu elime kalan paranın 450 lirası burda hizzmet ettiğim sürece alacağım para iç güvenlik tazminatıve ben izin kullandıım zaman bu para kesiliyor. Maaş bordrosunda 600 lira maaşım görünüyor. Ben evlendim ve bir tanede çocuk sahibiyim ve günümüz şartlarında bu kalan parayla geçinmek zor maaşımdaki kesintinin azalması için ne yapmam gererkir. Ben kira da veriyorum eski eşim İzmir'de oturuyor ve ailesiyle birlikte oturuyor kira ödemiyor. Boşanma davasını o açtı ve ben bunun isteklerini kabul ettim. Şimdi çok fazla kesinti olmasından dolayı zor günler yaşıyorum. Yardımlarınızı bekliyorum. Saygılarımla.
öncelikle geçmiş olsun aynı olay dünde benim başıma geldi ve hala şoktayım ne oldu bitti anlamadım hakim karar dedi ilk mahkemede 16 bin tazminat ile 250 nafaka verdi ben askari ücretle çalışıyorum bunlar ne biçim bir maddi araştırma yapıyor anlamadım.Valla hocam been de enin gibi bir çıkmazın içindeyim. inşaallah bu adaletsizlik böyle gitmez.
Alıntı:
ramazansolum rumuzlu üyeden alıntı
öncelikle geçmiş olsun aynı olay dünde benim başıma geldi ve hala şoktayım ne oldu bitti anlamadım hakim karar dedi ilk mahkemede 16 bin tazminat ile 250 nafaka verdi ben askari ücretle çalışıyorum bunlar ne biçim bir maddi araştırma yapıyor anlamadım.Valla hocam been de enin gibi bir çıkmazın içindeyim. inşaallah bu adaletsizlik böyle gitmez.
Geçmiş olsun bence bir avukat tutup bu duruma itiraz etmelisiniz. Maaşınızın 1/4'ünden fazla kesinti yapamazlar. Bununla ilgili yargıtay kararı da mevcuttur. Hatta bazı durumlarda 1/4'ünü bile kesemiyorlar.
1/4 kesinti nafaka alacaklarında geçerli değildir. Nafaka meblağının tamamı kesilir maaştan. Cascavlak bırakılır ortada :)
eski eşine neye göre tazminat ödüyor ?
Nafaka veya tazminatın toplamı maaşın 1/4'ünü geçemez, hatta kalan miktar geçinmeyi zorlaştıracak kadar az ise o bile kesilemez. Bu konuda yargıtay kararı var elimde. Bu konuda açtığım davayı kazandım, davanın yargıtayda onaylandığına dair mesajı uyaptan aldım :) Henüz tebliğ edilmedi ama gelir yakında. Kararın özeti şöyle : Birikmiş tedbir nafakası ve işleyen tedbir nafakası için maaşın 1/4'ünün kesilip, kalan miktardan da tedbir nafakasının kesilmesine dair icra müdürlüğünün emrini icra hukuk mahkemesinde iptal ettirdim, yargıtay da bu kararı onayladı. Gerekçeli kararda İİY 83.maddeye dayandırılıyordu. Bu karar size emsal karar olabilir. İcra hukuk mahkemesine başvurup icra emrinin iptali ve makul bir kesinti oranı talep edin, hakim kabul etmezse yargıtaya gönderin yargıtayda kabul görecektir. Saygılarımla