-
savcının reddi müessesinin kanunda bulunmadığı konusunda ragıp beye katılmakla beraber sayın ghostsam in bu konuyla alakalı sürenin geçirilmiş olduğunu bilmesini umut ediyorum
ancak benim anladığım kadarıyla kendisinin istediği savcının reddinin mümkün olup olmadığı hususunun tartışılması olduğunu anlıyorum
bu kurum hakkında süregelen fikirler her daim mevcuttur bizler de bazen savcılar için red kurumunun gerekli olduğunu Cumhuriyet Savcıları olarak aramızda konuşur ve fikir yürütürüz.
malumdur ki fikir yürütmek beyne yarayışlı ve henüz zararı bulunamamış bir faaliyettir. bu sebeple kendisinin dosyayı inceledikten sonra konuya dönmesi ve fikir yürütmeye de devam etmesi gerekli olduğu kanaatindeyim
-
Sayın savcım,
Avukatlar ile savcıların yeri konusundaki tartışmaların ortasında bulundum. Savcıların duruşma salonunda bulunmasına da itiraz edenlerin arasındaydım. Zira savcılık kurumunun deve kuşu misali, nerde olduğu belli olmayan bir kurum olduğunu savundum.
Ama size katılamıyorum. Savcılık makamı red edilemez. Zira savcı, kamu adına hareket etmektedir. (eski tabiri ile müdde-i umumi) Kamu adına herek eden birini reddini savunduğumuz anda, polisin, öğretmenin, tapu müdürünün vs. reddine olanak tanımak gerekir.
Hukukçu olarak, kabul edilemez bir teklif olur. Savcılar, genel kabul anlamıyla dürüsttür ve görevini layıkıyla yapmaktadır. Savcılık kararları kesin değildir. İtirazı mümkündür. Ve hatta yeni yasaya göre, iddianemenin kabulü bile hakime bağlıdır. Bu nedenle Savcı red edilemez kanısındayım.
Savcıların, görevi kötüye kullanması, şikayet yoluyla bertaraf edilmiştir. Bu nedenle bence red müessesi tartışılmaya kapalı olması gerekir.
Anektod olarak belirteyim, ben avukatın red edildiğini duydum.
-
Sayın Atay evvela inceliğiniz için teşekkür ederim haklısınız savcının reddi fazlaca aykırı bir fikir olarak geliyor elbette ancak bunun ana temeli de şikayet yolunun bazen yetersiz kalması şikayet yolu hemen hemen benim şahsın adına hiç karşılaşmadığım bir kurum bu sebeple red ihtimali son zamanlarda daha da tartışılan bir kurum oldu. aslında bir hukukçu olarak red kurumu olarak değil de şikayet kurumu olarak daha kapsamlı bir düzenleme yapılması yanlısıyım.
saygılarla