Cevap: İşten ayrılış sırasındaki alacakların durumu
Çalışan açısından belgenin imzalanması şart değil. Zaten ssk çıkışı da işleme alındıysa bundan sonrası sadece işverenin kendisini güvence altına almasına ilişkin.
Şöyle bir şey söz konusu sanırım. Size yapılan ödemelerden çok daha fazlasına hak kazanmış olabilirsiniz. İleride bir uzmana bunu hesaplattığınızda halen alacağınızın bulunduğunu tespit ettiğinizde dava aça-ma-ma-nız için, yapılan ödemeden fazlasından feragat ettiğinize ilişkin belgeyi sunacaklardır.
İkinci paragrafı bir şekilde çıkartın, yahut hiç imzalamayın. Bundan sonrası onların sorunu.
Ilknur Hanim,
Bu konudaki bir gelismeyi sizinle paylasmak isterim.
Isyerinden birazcik da tehditkar ve tacizkar bir uslup icinde 'ilgili belgeyi sizden istedigimiz sekilde tarafimiza gondermesseniz avukatimiz devreye girecektir' tavriyla karsılastim. Acıklamanin devaminda 'bir calisan olarak istedigimiz belgedeki her kelimeyi sorgulama hakkiniz yoktur, yapmaniz gereken imzalamaniz ve bu defteri kapatmanizdir' ifadesi mevcuttur.
Simdi bu ifadelere iliskin olarak,
Sahsen, gosterilen tavir ve kusku bırakan ifadeler sebebiyle belgeyi mevcut haliyle imza etmeyi dusunmuyorum.Kafama takılan husus ise, 'isten cıkısın verilmesi' ile ilgili:
Bir calisan, SSK'lı olarak calısırken, her ne sebeple olursa olsun isveren tarafindan isten cıkartıldıgı kendısıne bildirilmis ve ilgili tarih de SSK kayıtlarinda isten cıkıs tarihi olarak kayıtlara gecmısse, calisan bir baska kurumda SSK'lı olarak ise baslarken 'temizdir, ozgurdur, calısabilir' anlaminda bir belgeyi yeni işverene sunmak zorunda midir?
Ayrica, isten cıkartmalarda isverenin SSK ya gönderdigi isten ayrilma bildirgesine ilaveten, calisanin da SSK ya 'su tarihte isten cıkartıldım' seklinde bir bildirimde bulunmasina gerek var mıdır yeni bir isverene calismaya baslayabilmesi icin?
Tesekkurler
Merhabalar İlknur hanım.İzniniz olursa size danışmak istediğim bir konu var.09.09.10.tarihinde özel bir firmada 29 aylık bir sözleşme yaparak işe başladım.Şu an şirket yönetimi ekonomik nedenlerden dolayı küçülmeye gideceğini belirtti.Tazminatlarımızı ödeyeceğini ancak bir anda ödeyemeyeceğini ve bir planlama yapacaklarını sözel olarak belirtti.Tahmin ettiğim kadarıyla aylara bölecek ve azar azar ödeyecekler.İbraname imzalatacaklardır.İbranameyi tüm ödemeleri yaptıktan sonra mı imzalamam uygun olur diye merak ediyorum.
Ayrıca ihbar,kıdem ve içerde kalan 1.5 aylık maaşımı ödemeleri için belirlenmiş yasal bir süre var mıdır?Bu ödemeyi en fazla ne kadar uzatabilirler kısacası?İlginize şimdiden teşekkür ederim.
Alıntı:
anunciacion rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar İlknur hanım.
Merhaba sn. anunciacion
Alıntı:
İzniniz olursa size danışmak istediğim bir konu var.09.09.10.tarihinde özel bir firmada 29 aylık bir sözleşme yaparak işe başladım.Şu an şirket yönetimi ekonomik nedenlerden dolayı küçülmeye gideceğini belirtti.Tazminatlarımızı ödeyeceğini ancak bir anda ödeyemeyeceğini ve bir planlama yapacaklarını sözel olarak belirtti.Tahmin ettiğim kadarıyla aylara bölecek ve azar azar ödeyecekler.İbraname imzalatacaklardır.İbranameyi tüm ödemeleri yaptıktan sonra mı imzalamam uygun olur diye merak ediyorum.
Ödemesi yapılmamış bir miktar için sakın ibraname imzalamayın. Ancak almış olduğunuz para miktarınca ibralaşabilirsiniz.
Alıntı:
Ayrıca ihbar,kıdem ve içerde kalan 1.5 aylık maaşımı ödemeleri için belirlenmiş yasal bir süre var mıdır?
İhbar ve kıdem tazminatı için iş akdinizin feshedildiği tarihte hak kazanırsınız. Ücret alacaklarını işveren 20 gün kadar geciktirebilir.
Alıntı:
Bu ödemeyi en fazla ne kadar uzatabilirler kısacası?İlginize şimdiden teşekkür ederim.
Bu ödemeyi sonsuza kadar uzatabilirler. Siz bir girişimde bulunmadığınız takdirde alacaklarınıza faiz de işletmezler.
Bu sebeple;
Öncelikle iş akdiniz sona erdirildiğinde derhal bir ihtarname çekerek işçilik ve tazminat alacaklarınızın derhal ödenmesi konusunda işvereni temerrüde düşürün.
Sonra ödemese bile en azından faiz işleyeceğinden zamanaşımı süreleri içinde açacağınız tazminat ve işçilik alacakları davasında faize de hak kazanmış olursunuz.