Disiplin Mahkemesinde mi?
Printable View
Disiplin Mahkemesinde mi?
Uzun, upuzun dönem, antalyada
Çakı gibi Komandaydım ,kumsalda diyorsunuz
Kumsal olduğumu nereden çıkardınız?
Konu nerede askerlik yaptığınız değil, kötü muamele idi.
Her zaman her yerde karşılaşabileceğiniz gibi askerlik yaparken de üstlerden -astlardan kötü muamele görülebilir elbette.Bu istisnasız her askere küfür edilir, dövülür, eline el bombası verilir pimi çekilir demek değildir.
Sizin de belirttiğiniz üzere ,yapılan kötü muameleyi şikayet edebilir maruz kalan.
Sokakta yürürken insan vurulduğunda, her sokakta yürüyeni vururlar demek değildir herhalde???
Bu bir çelişki değil mi Sayın Erdoğan Kırcalı?
sayın Erdoğan Kırca askerliğimi yapıp yapmadığımı bırakınız yazımı okuyanlar karar versin.
Tabii tüm bunları yaparken başınıza bir şey gelmeyeceğini varsayıyoruz.Alıntı:
Eğerki askerlik yaparken üstünüzden veya komutanınızdan size yönelik bir davranış olursa bunu o komutanın bağlı olduğu bir üst makama ileteceksiniz,yazılı olarak.
Örneğin Takım komutanı asteğmen veya teğmen size yönelik kanunsuz işlem yapmışsa bunu bölük komutanına bildireceksiniz.Bölük komutanı ilgisiz kalıp ,rütbelisini korursa Tabur komutanına yazılı bildireceksiniz.Tabur Komutanı ilgisiz kalırsa Alay komutanına yazılı bildireceksiniz.
Sayın 9.Köyün yazdıklarına saygı duyuyorum. İyiniyetle yazılmış fakat sakın böyle bir şey yapmayın.Eğer bu şekilde davranırsanız siz zararlı çıkarsınız. Eğer komutanın bağlı olduğu üst makama yazılı bir şikayet iletirseniz, ifademi mazur görün ama o yazılı kağıdı bir tarafınıza montelerler.
Evet bu sorumluluklarını yerine getirmezlerse suç işlemiş olurlar doğru ancak bu üst makamları denetleyen hiç bir hukuki bir mekanizma yoktur Türkiye'de. Eğer öyle olsaydı darbeciler yargılanırdı.Tıpkı yüksek sivil idarenin denetlenmeyişi gibi.
Anlayacağınız üzere Türkiye bir hukuk devleti değil muz cumhuriyetidir.
Askeri ceza kanununa göre; önce komutanınızın verdiği cezayı çekersiniz sonra itiraz edersiniz. Yani 28 gün hapis yattıktan sonra itiraz edilse ve itiraz haklı görülse ne olur ki!
Evrensel hukuk ilkelerine göre, Savcı ve Yargıç aynı kişi olamaz ama Komutanınız önce Savcı kimliğine bürünür ve sizi suçlar, siz savunmanızı yaptıktan sonra ise Yargıç kimliğine bürünür ve size ceza verir.
Yine evrensel hukuk ilkelerine göre Kanunsuz suç ve ceza olmaz yani yaptığınız her hareketin suç olduğunun kanunda yazması ve bu suça karşılık verilebilecek cezanın da kanunda yazması gerekir. Dikkat edilirse verilen suçlar genelde "Disiplin Kabahati" olarak tanımlanır ve Komutanlar rütbelerine karşılık gelen verebilecekleri azami sürelerdeki oda hapsi yetkisini, kendi değerlendirmelerine göre kullanırlar.
Tek kişinin hürriyet bağlayıcı cezayı verebildiği hangi ülke ve hangi yetkili var. Cumhurbaşkanının bile böyle bir yetkisi yok.
1930 yılından kalma ve dünyanın hiçbir yerinde örneği olmayan bir askeri ceza kanunu ile bu kadar olabilir zaten.
Diyeceksiniz ki, olağanüstü hallerin olağanüstü cezaları olur. Doğrudur. Bu yetkiyi kanun savaş hallerinde tanımıştır ama unutmayınız ki savaş halinde değiliz.
.
Bazı yazılara katılmak mümkünken bazılarına katılmak ise mümkün görünmüyor. Türkiye yi muz cumhuriyeti yapan bir zihniyetin Türkiye'yi bildiğine şüphe ederim.
Konunun özüne dönersek; 1111 sayılı Askerlik kanununa göre Asker olan kişi devletin koruması altındadır. Askeri hiyerarşi ve disiplin içerisinde görevini tamamlamak vazifesidir. Elbette 980 bin kişilik TSK içerisinde kötü davrananlar olabilecek yanlış yapanlar çıkabilecektir. Eskiden çok fazla olan ''dövme'' olayının alınan sıkı tedbirlerle neredeyse ortadan kalkmış olması sevindiricidir ama yeterli değildir. Eskiden bu yana genelde disiplin bozucu davranışların nedeni erlerin bir üst tertip erlerin komutasında iş yaptırtılmasıdır. Aslında ''çayda dem askerlikte kıdem'' sözüyle hiç bir ilgisi olmayan bu durum azaldıkça fena muamelede ortadan kalkmaktadır.
Ancak buna rağmen kötü muameleye maruz kalınırsa ilk disiplin amirinden başlanarak şikayet olunur. Şikayet edilecek amir ilk disiplin amiri ise ikinci disiplin amirine şikayette bulunulur. Ancak Şikayet edilecek kişi ikinci ve veya daha üst amir konumundaysa ilk disiplin amirine şikayet edilir ilk disiplin amiri ilgili makamı atlar... Yanıt süresi bir aydır. Bir ay içerisinde yanıt alamayan kişi bir üst makama şikayette bulunur.
Bazılarının dediği gibi askerlikte sağa sola oraya buraya bir şey monte etmezler. Onu koruyacak sistem geliştirilmiştir.
Arkadaşım , Askerliğin birçok tanımının yanında en büyük özelliği muhallebi çocuklarının gittiklerinde zorlandıkları adam etme sanatevidir.Ben koşa koşa gittim...kısa dönem yaptım zorlandım,emir almak bana göre göre değildi,zorlanmamın sebebi ailemden uzakta olmak,sevgilimden ayrı kalmak,sabah erken kalk vs.,ama hiçbir zaman Askerliği bunun için suçlamadım.Askerlik doğası gereği zor,Her ülkenin askerliğe bakış açısı farklıdır.Bizim Vatanımızda Askerlik ayrı bir özelliğe sahip,Ben bir Türk olarak benım genlerımden kaynaklanan bir nedenle ,Askerlikte zorlansamda,kızsamda..Askerliği kötü görmedim,nefret etmedim.Hele hele milli bayramlarda Askerlerımızın,Türk ordusunun geçit törenını izlerken Gururdan ve Mutlululuktan gözlerım doluyor,boğazım düğümleniyor..neyse Askerlık zordur herkes yapamaz,başarılı olamaz.Allah Askerlerımıze ,komutanlarımıza sabır versın.70 milyonun rahatı için nöbet tutan askerlerımıze,vatan evlatlarına teşekkür ediyorum.
Not : Her kurumda çürük elmalar vardır,bunun için tüm kurumu kötüleyemeyiz.
Saygılarımla ,
Askerlik görevini ifa eylediğiniz TÜRK Silahlı kuvvetleri baba ocağıdır. Boşuna 2.ci vatanım denmez askerlik yapılan yere. Aslında askerliğin bir şirkette veya devlette memur olmaktan farkı yoktur. Neden mi? Çünkü orada da ortamı zorlaştıran en önemli unsur yine devre arkadaşlarınızdır.
askerin bir çok hakları olduğu doğrudur.ama bunların uygulanmasının çok zor olduğuda bir gerçektir.yanlış hatırlamıyorsam 7-10b gibi bir ismi olan,sözlük şeklinde bir askeri haklar,uygulamalar vs. ler yazan kitapçık vardı.ayrıca askerlik acısıyla,tatlısıyla,belkide dayağıyla unutulmaz değerlerde olan ,kutsal bir görev.