Cevap: Evlilik Nedeniyele İşten Ayrılma Durumu
Merhabalar;
Benim eşim de evlilik nedeniyle işten ayrılmak istiyor. 03.06.2009'da evlendik. 1 yıl içerisinde işten çıkacak. Geçtiğimiz çarşamba günü hastalanarak 2 gün rapor aldı, cuma günü hastaneye götüremediğimiz için rapor alamadık. Bugün yani pazartesi tekrar doktora gidip rapor alacak. Ayrıca eşim hamile olduğu için bu durumdan dolayı ben işe göndermek istemedim. Malumunuz salgın olduğu için korktum. İşveren bugün arayıp eşime yoklama çekmiş. Hastanelerde bütün gribal vakalar domuz gribi olduğu için işveren tedirgin de olmuş olabilir ama zaman zaman işveren lehine oluşan hallerde işçilerinin hakkını hiçe sayan bir kuruluş. Mesela 2 günlük raporlarda bu 2 günün parasını işçiden kesiyor. 3 gün olduğunda SSK ödüyor. Sizlere birkaç sorum olacak:
1- Cuma günü işe gitmediği için işveren bunu işten çıkarmak için haklı bir neden sayabilir mi? (İşyerine sözlü olarak gelmeyeceğini bildirdik. İsterse ücretsiz izin sayabileceğini de söyledik.)
2- Eğer işveren işe gelmemesini haklı bir neden saymaya çalışırsa eşim noterden bir ihbarname ile evlilik nedeniyle işten ayrılmak istediğini iletirse arada gitmediği günler için işveren tazminatsız işten çıkarma talebinde bulunabilir mi, bulunsa bile geçerli sayılır mı? Böyle bir sebeple kendisini işten çıkarmak isteyebileceğini düşündüğüm için bu durumu lehimize çevirebilir miyiz diye merak ediyorum. İşe gelmeme nedenini evliliğe bağlamak gibi.
3- 2 gün alınan rapor için işverenin ödeme yapmama gibi bir hakkı var mıdır?
Teşekkürler.
Alıntı:
grand.orient rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar;
Benim eşim de evlilik nedeniyle işten ayrılmak istiyor. 03.06.2009'da evlendik. 1 yıl içerisinde işten çıkacak. Geçtiğimiz çarşamba günü hastalanarak 2 gün rapor aldı, cuma günü hastaneye götüremediğimiz için rapor alamadık. Bugün yani pazartesi tekrar doktora gidip rapor alacak. Ayrıca eşim hamile olduğu için bu durumdan dolayı ben işe göndermek istemedim. Malumunuz salgın olduğu için korktum. İşveren bugün arayıp eşime yoklama çekmiş. Hastanelerde bütün gribal vakalar domuz gribi olduğu için işveren tedirgin de olmuş olabilir ama zaman zaman işveren lehine oluşan hallerde işçilerinin hakkını hiçe sayan bir kuruluş. Mesela 2 günlük raporlarda bu 2 günün parasını işçiden kesiyor. 3 gün olduğunda SSK ödüyor. Sizlere birkaç sorum olacak:
1- Cuma günü işe gitmediği için işveren bunu işten çıkarmak için haklı bir neden sayabilir mi? (İşyerine sözlü olarak gelmeyeceğini bildirdik. İsterse ücretsiz izin sayabileceğini de söyledik.)
2- Eğer işveren işe gelmemesini haklı bir neden saymaya çalışırsa eşim noterden bir ihbarname ile evlilik nedeniyle işten ayrılmak istediğini iletirse arada gitmediği günler için işveren tazminatsız işten çıkarma talebinde bulunabilir mi, bulunsa bile geçerli sayılır mı? Böyle bir sebeple kendisini işten çıkarmak isteyebileceğini düşündüğüm için bu durumu lehimize çevirebilir miyiz diye merak ediyorum. İşe gelmeme nedenini evliliğe bağlamak gibi.
3- 2 gün alınan rapor için işverenin ödeme yapmama gibi bir hakkı var mıdır?
Teşekkürler.
3-) Raporlu olunan süreler için geçici işgöremezlik ödeneği SGK tarafından ödenir.SGK 2 güne kadar olan raporlar için ödeme yapmamakta, işverenin ise, raporlu olunan günler için ( 2 yada daha fazla/az gün de olsa) ödeme yapma zorunluluğu yoktur.
2-1) İşverenin devamsızlık nedeniyle fesih hakkını kullanabilme durumu iş kanunu 25.madde de açıklandığı üzere 30günlük süre içinde hafta tatilinden önce veya sonraki günde 2 kez devamsızlık yapılması durumunda mümkündür.Tek seferlik bir durumsa bahsettiğiniz, işveren bu sebeple sözleşmeyi ancak sonuçlarına katlanarak( tazminatları ödemek) feshedebilir.
Yanıtınız için teşekkür ederim. Cuma günü işe gitmedi ve bugün de gitmezse o zaman işveren için geçerli bir neden olur mu? Yoksa bugün için mutlaka rapor mu almalı? Cuma günü işe gitmediğiniz halde sanırım 2 iş günü sayılıyor. Merak ettiğim husus işe gelmediği için işveren çıkartmak isterse, eşim işe gelmemesinin nedenini "bildirimsiz fesih" hakkını kullandığına bağlayabilir mi? Yani ben evlilikten dolayı işi bıraktım diyebilir mi? Bu durumda işverenin haklı nedenle işten çıkarma talebi geçersiz kılınır mı?