Cevap: Oto galeri tarafından dolandırıldım
Yargıtayın görüşü açık ve nettir.Yargıtay 2. eli tüketici kanunun kapsamında görmemektedir.Yukardaki karar da bunu doğrulamaktadır.Yargıtayın tüm içtihatı bu merkezde olduğundan yeni tüketici kanunu tasarısında 2. el Tüketici kanunu kapsamına alınmıştır.
Sayın sonuncuyaka,
Hangi karara dayanarak bunu söylüyorsunuz? Hep Yargıtay kararından bahsediyorsunuz ancak bu kararı/kararları görebilmiş değiliz. Bununla birlikte, dediğiniz gibi olduğunu varsayalım, Yargıtay kararları mutlak doğru mudur? Değişmesi mümkün değil midir? Siz sağlam bir gerekçe ve hukuki bir dayanakla bu görüşü değiştiremez misiniz? İçtihadı birleştirme kararından bahsetseniz neyse...
Benim bahsettiğim alıcısı normal bir insan, satıcısı oto galeri, otomobil satımı işiyle iştigal bir kişi olan somut olaydır. Tıpa tıp karar aktarırsanız sevinirim.
Yargıtay sadece ikinci el kıstasını ele alsaydı, alıcı, satıcı, hukuki ilişki, garanti kavramlarını irdelemez, davaya konu olan mal ikinci else 4077 kapsamında değil şeklinde gerekçe yazardı.
Ayrıca kanun tasarısına bu konunun girmiş olması, pozitif hukuk sisteminde aksinin olduğu anlamına gelmemektedir. Tartışmalı olan ve açıklığa kavuşması gereken bir konu da yeni çıkacak kanunda açık hale getirilebilir.
Lütfen şu kararları bizimle paylaşın...
Alıntı:
Av.Başak Şahin rumuzlu üyeden alıntı
Ben buna katılmıyorum. Araç ikinci el de olsa satıcı bu işin ticareti ile uğraşıyorsa, konu 4077 sayılı kanun kapsamına girmektedir. Aşağıdaki kararda görüldüğü gibi, Yargıtay konusu ikinci el araç olan davada sırf ikinci el diye uygulanacak yasa tespitini yapmamış, taraflar arasında alım-satım ilişkisi olup olmadığını irdelemiştir.
T.C.
YARGITAY
4. Hukuk Dairesi
E:2008/5579
K:2008/12612
T:23.10.2008
Tüketici
Tüketici Mahkemesi
Üretim Hatası
Özet
Davacının aracı üçüncü kişiden ikinci el olarak satın alması, garanti süresinin geçmesi gibi hususlar birlikte değerlendirildiğinde, davacının 4077 sayılı Yasa kapsamında "tüketici" olduğundan söz edilemeyeceğinden davaya genel mahkemelerde bakılmalıdır.
4077 s. Yasa m. 1,2,3
Davacı Ceyhun vekili tarafından, davalı M... B... Türk A.Ş. ve B... Oto. San. ve Tic. Ltd. Şti. aleyhine 20.12.2005 gününde verilen dilekçe ile gizli ayıp nedeniyle değiştirme ve boyanmanın istenmesi üzerine, mahkemece yapılan yargılama sonunda; davanın kabulüne dair verilen 07.06.2007 günlü kararın Yargıtay'ca incelenmesi davalılar vekilleri tarafından süresi içinde istenilmekle,
temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü.
Davacı, davalılarca üretilen ve servis hizmeti verilen otomobili, üçüncü kişiden ikinci el olarak satın aldığını, ancak araçta üretim hatasından kaynaklanan kabarma ve çürümeler oluştuğunu iddia ederek aracın kapılarının değiştirilerek boyanmasını talep etmiş; mahkemece istem kabul olunmuş, kararı davalılar temyiz etmişlerdir.
4822 sayılı Yasa ile değişik 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un Amaç başlıklı 2. maddesinde "Bu kanun, birinci maddesinde belirtilen amaçlarla mal ve hizmet piyasalarında tüketicinin taraflardan birini oluşturduğu her türlü tüketici işlemini kapsar" hükmüne yer verilmiştir. Aynı Yasa'nın 3. maddesinde satıcı, tüketici ve mal kavramlarının tanımı yapılmıştır.
4077 sayılı Kanun'un 1. ve 2. maddesindeki amaç ve kapsam ile 3. maddesindeki satıcı, tüketici ve mal kavramları birlikte değerlendirildiğinde, bir uyuşmazlığın bu yasa kapsamında sayılabilmesi için ancak taraflar arasında mal veya hizmet satışına ilişkin bir hukuki işlemin bulunması gerekir. Somut olayda, taraflar arasında mal ve hizmet alımı söz konusu değildir. Davacının aracı üçüncü kişiden ikinci el olarak satın alması, garanti süresinin geçmesi gibi hususlar birlikte değerlendirildiğinde, davacının anılan yasa kapsamında "tüketici" olduğundan söz edilemez. Açıklanan bu nedenlerle davaya genel mahkemelerce bakılması gerekirken tüketici mahkemesince bakılması ve işin esasına girilmesi usul ve yasaya aykırı görüldüğünden kararın bozulması gerekmiştir.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen nedenlerle davalılar yararına (BOZULMASINA), bozma nedenine göre davalıların diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına ve peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine 23.10.2008 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Kaynak:YKD NİSAN 2009
Gördüğüm kadarıyla bu kararda satıcı ile galeri arasında bir vekalet ilişkisi var. Bu sebeple galeriden 3. kişi olarak bahsedilmekte. Asıl satıcının mesleği ticaret /araç alım satımı değildir. Yargıtay'ın aradığı "satıcı, tüketici ve mal" kavramları üçlüsünde "satıcı" kavramı 3. maddede şöyle tanımlanmıştır:
Alıntı:
g) Satıcı : Kamu kurum ve kuruluşları da dahil olmak üzere tüketiciye mal ve hizmet sunan gerçek ve tüzel kişileri,
Bu da şu şekilde yorumlanmakta; Tüketici sözleşmelerinin bir tarafında profesyonel müteşebbis vardır, sadece ticari amaçlı mal ve hizmet arzı söz konusudur.
Oysa Başak hanımın koyduğu Yargıtay Kararında asıl satıcı ticari amaçlı mal ve hizmet arz eden bir tacir olmayıp özel amaçla hareket eden bir vatandaştır.
Bu sebeple söz konusu Yargıtay Kararındaki satıcı ile 3. kişi olarak nitelendiren galeri arasındaki vekalet ilişkisini göz ardı etmeden değerlendirmek gerekir kanaatindeyim.
Bu kararda M... B... Türk A.Ş. ve B... Oto. San. ve Tic. Ltd. Şti. olmak üzere iki davalı var. Muhtemelen bunlardan biri üretici yada ithalatçı diğeri ise aracı 0 km olarak satan kişi. Aracı 0 km alan kişi aracı davacıya satmış. Davacı da araç ayıplı diye üretici/ithalarçı ve 0 km olarak satana dava açmış.
Ancak Yargıtay, garanti süresinin geçmesi nedeniyle ve davacı ile davalılar arasında alım satım ilişkisi ile tüketici-satıcı münasebeti kurulmaması (çünkü davacıya satan kişi bunlar değil, üçüncü bir kişi yani aracı ilk alan) dolayısıyla davanın genel mahkemelerde görülmesi gerektiği görüşünü bildirmiş.
Elimde 2. el olması nedeniyle görev yönünden temyiz itirazımızın reddedildiğine dair yargıtay kararı var.Kendi davam.
Benim de birçok davam ikinci el olmasına rağmen tüketici mahkemesinde görüldü.
Önceki iletimde yazdığım gibi, Yargıtay'ın kararı mutlak doğru değildir, Yargıtay bir çok konuda birçok defa grüş değiştirmiştir, bu konuda da eğer görüşü buysa, yine görüş değiştirebilir.
Kararı paylaşırsanız sevinirim.
Aynı dolandırıcılığa ben de maruz kaldım. Yukarıdaki gibi ayıplı mal davası açacağım. Ancak yanında da kamu davası açılması için savcılığa başvuracağım. Bu pert araçların kaynağı sigorta şirketleridir. Pert araç satıyorla ama riskli diye kasko yapmıyorlar. Ayrıca pertden dönem araçların trafikte dolanmsı insan hayatına kast etmektir. Anaysa vücud bütünlğü ilkesine bile ters. Asıl hedef sigorta firmaları olmalıdır.
Arkadaşlar İlk fırsatta savcılğa gidip sigorta firmalarına kamu davası açınız.