Cevap: Trafik Kazası - Tazminat Hukuku
Bu konuyla ilgili açılmış ceza davası var mı?
Varsa orada vefat eden kişinin sağlığında alınmış raporlar olması lazım.
Ölümü kaza sebebiyle mi?
O aradaki 2 yıllık süreci nasıl geçirmiş? Yatalak, %100 bakıma muhtaç, çalışarak ama belli oranda iş ve güçten yoksun kalmış olarak??
SGK hiç %'de kaçlık kayıp olduğunu kontrol etmiş mi?
Bu kişi yatalak olmamış. Kolunda kırıklar olmuş. 14 haftada iyileşebilir diye rapor verilmiş. Bu kişi bu 2 yıl içerisinde dönem dönem çalışmış. Ölümü tamamen bu kaza ile bağlantılı değil.
Burada ayrık bir durum vardı diye hatırlıyorum. Ama emin olamadım.
Ölenin sağlığında açmadığı maddi tazminat davasını mirasçılarının açıp açamayacağını araştırmış mıydınız meslektaşım?
Eski bir YHGKararı buldum.
İşgöremezlikten kaynaklı maddi zararın tazmini davasını mirasçıların da açabileceğini söylüyor.
Geçici işgöremezliği ispatlayabildiğiniz ölçüde ve sürede zararın tazmini mümkün olabilir diye düşünüyorum.
Açabilir diye düşünüyorum. Çünkü mağdurun ailesi de maddi olarak bundan zarar gördüğü için ayrıca miras külli olarak kaldığı için, vefat edenin alacağını mirasçıları talep edebilir..
Peki,yaralamalı trafik kazasından doğan zararın tazmini için,maddi tazminat talebi "fazlaya dair haklar saklı kalmak kaydıyla" mı talep edilmelidir? Çünkü,zarar konusunda bir tahminimiz olmakla birlikte,bir bölümünü davanın başında tespit edebilmek güç oluyor.