Cevap: Cep Telefonu Çalmak
Yeni CMK'daki hükümleri biliyorum. Ona göre yorumlarsanız sizin dediğiniz doğru. Ancak bu durumda da yasa koyucunun amacına ters düşen bir durum ortaya çıkıyor. Ben mantık olarak böyle yorumladım.
Malı çalacaksınız, yakalanmazsanız bir şey yok, mal sizin. Yakalanırsanız hakkınızda soruşturma başladığında geri vererek ya da tazmin ederek 2/3'e kadar ceza indiriminden yararlanacaksınız. Yasalar suçu teşvik edeci değil caydırıcı olmalıdır.
Bence şöylesi en makul olanı: Kişi malı çalıyor. Hakkında hiç bir soruşturma açılmadan, en azından şüpheli, kendisi hakkında soruşturma açıldığını öğrenmeden ceza korkusu ile değil de kendiliğinden bir pişmanlık duyar da çaldığını teslim veya tazmin ederse bu durumda indirimden yararlanmalıdır. Diğer türlü suçu işleyen herkes ceza korkusuyla çaldığını iade veya tazmin edecektir. Bu benim düşüncem. Ancak ÇMK hükümlerine göre siz haklısınız. Saygılarımla,
Değerlendirmenizde haklısınız, ben de sizin gibi düşünüyorum. Ancak yasa böyle demekte sanırım ve umarım Yargıçlar takdir haklarını kullanırken indirim konusunda 2/3 değilde daha az bir indirim takdir edeceklerdir.
Saygı değer abilerim açıklamalrınız açık sizlere çok teşekkür ediyorum. Ancak açık bir şekilde belirtmem gerekirse arakdaş daha hakkında sorusturma açıldığını bilmeden işlediği suçtan dolayı pişman olmuş ve mağdurun bütün mağduriyetini gidermiştir..