Cevap: Görevi kötüye kullanma
Alıntı:
marvin_bjk rumuzlu üyeden alıntı
Ayrıca bu kurum hakkında yapılan yanlış işler hakkında bilgim var,eksik evrakları tammış gibi gösterip yönetim kurulundan çıkarmalarını, yanlışlık ve bilgi esksikliği ile 12 sene 200 e yakın personele kişi başı heray 20 tl civarları fazla ödeme yapıldığını bilmekteyim.Çok zor durumda kalırsam bunlar benim işime yararmı ve benim durumum sizlerin görüşüne göre ne olur.
Teşekkürler.
"İrtikap
MADDE 250.- (1) Görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle kendisine veya başkasına yarar sağlanmasına veya bu yolda vaatte bulunulmasına bir kimseyi icbar eden kamu görevlisi, beş yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır."
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
"İrtikap
MADDE 250.- (1) Görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle kendisine veya başkasına yarar sağlanmasına veya bu yolda vaatte bulunulmasına bir kimseyi icbar eden kamu görevlisi, beş yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır."
Sayın Kırcalı,
TCK 250. madde kapsamında geçen nüfuz sözcüğü başkaları üzerinde söz geçirme gücü anlamında olup buna göre de bu maddeye göre cezalandırılabilmesi için şüphelinin, maaşlarından para kestiği kişilerin amiri konumunda görev yapmakta olması gerekir. Halbuki olayımızda böyle bir durum söz konusu değildir. Kendi ifadesinden anlaşıldığı üzere süpheli, çalıştığı kurumun mutemetliğini ya da benzer bir görevi yapmaktadır.
Öyle ise burada şüphelinin eylemine 250. maddenin uygulanması durumunda bunun yasada belirtilen suç tanımlaması ile uyuşmayacağının kabulü gerekir.
Ayrıca burada sağlanan çıkar nüfuzun kötüye kullanılması sureti ile elde edilmiş değildir. Görevi gereği zilyetliğindeki paranın zimmete geçirilmesi sureti ile suç işlenmiştir.
Bu nedenle şüpheli hakkında 250. maddenin değil, eylemine tam olarak uyum sağlayan aşağıdaki 247. maddenin uygulanması gerekir.
MADDE 247. - (1) Görevi nedeniyle zilyedliği kendisine devredilmiş olan veya koruma ve gözetimiyle yükümlü olduğu malı kendisinin veya başkasının zimmetine geçiren kamu görevlisi, beş yıldan oniki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Suçun, zimmetin açığa çıkmamasını sağlamaya yönelik hileli davranışlarla işlenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.
(3) Zimmet suçunun, malın geçici bir süre kullanıldıktan sonra iade edilmek üzere işlenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranına kadar indirilebilir.
Suçun zimmet suçu olduğu hususunda görüşlere katılıyorum. Başkaca suçlar da olabileceği gibi ayrıca başka başka suçlar da (Ayrıca bu kurum hakkında yapılan yanlış işler hakkında bilgim var,eksik evrakları tammış gibi gösterip yönetim kurulundan çıkarmalarını, yanlışlık ve bilgi esksikliği ile 12 sene 200 e yakın personele kişi başı heray 20 tl civarları fazla ödeme yapıldığını bilmekteyim.Çok zor durumda kalırsam bunlar benim işime yararmı ve benim durumum sizlerin görüşüne göre ne olur.) işlemeye hazır bir üye var karşımızda
Göreve Son Verme-Devlet Memurluğundan Çıkarma
1- Görevi kötüye kullanmaktan aldığı 1 yıl süreli hapis cezası para cezasına çevrilen davacının görevine son verilemeyeceği hk.(D.12.D.,28.10.1997,K:97-2432,E:95-7236)
Arkadaşlar danıştayın şu kararını arıyorum
nasıl temin edebilirim
Alıntı:
ulubey1980 rumuzlu üyeden alıntı
Göreve Son Verme-Devlet Memurluğundan Çıkarma
1- Görevi kötüye kullanmaktan aldığı 1 yıl süreli hapis cezası para cezasına çevrilen davacının görevine son verilemeyeceği hk.(D.12.D.,28.10.1997,K:97-2432,E:95-7236)
Arkadaşlar danıştayın şu kararını arıyorum
nasıl temin edebilirim
Burada açılan konu ile ilgili sormuyorsunuzdur umarım. Buradaki suç görevi kötüye kullanma değil zimmet suçu.
Cevap: Görevi kötüye kullanma - Mutemetlik
şuan savunmamı aldılar ve parayı yatırmamı istiyorlar, parayı yatırdığım takdirde disiplin cezası verip başka bir kuruma görevlendirecekler,bende parayı toparlamaya çalışıyorum
haketmediğin halde, uçuz kurtulmuşsun yat kalk dua et,
sizi ne ile suçladılar zimmet suçumu, görevi kötüye kullanma mı?
beni zimmetten suçlayamıyorlar, hakimin karşınıda çıktım, tutuksuz yargılanmam için serbest bıraktılar, hakimin dediği yargılandığım suçun üst sınırının yatarım olmadığından kaçma olasılığım olmadığımdan kaçsam şimdiye kadar kaçarmışımdan vs vs serbest bıraktı.Savcılık tahkikat yapmıştı kamuyu ilgilendiren bişey olmadığından kovuşturmaya gerek yok kararı vermişti, sonra jandarma girdi işin içine onların tahkikatiyle adliyeye sevk edildim ordanda serbest kaldım.şimi üniversitenin ve mahkemenin sonucunu bekliyorum, aldığım paraları iade ettim.
peki paranın tamamını yatırdıysan. bir sorun yok demektir. senden şikayetçi olan personel varmıydı. elinde mutemetlik kesebileceğine dair imza yokmu? sana idari ceza olarak kademe durdurma vereceklerini tahmin ediyorum en fazla 1 sene kademe ilerlememe cezası olacak. senin işlediğin zimmet suçu oluşturmayacağını tahmin ediyorum. allah kolaylık versin kardeşim.