Cevap: Vergi Daireleri BA Formları için yazı gönderiyor
biz zamanında gönderiyoruz.. demek istedigim, biliyormusun bilmiyorum ama ba bs formlarınnın zamanında verilmiş olsa bile sonradan düzeltme olarak gönderilmesi yine cezaya muhatap kalıyor mükellef burda muhasebecinin bir suçu ve günahı yokken ceza kesiyorlar ve cezaları çok ağır. vergi dairesinin şuan çalıştığı sistem KOD sistemidir. ve bunda gerekli düzeltmeler yapılması isteniyor.. faturanın hayalı oldugunu söylüyorlar... doğruluk payı olmuş olabilir. ama ben almışım parasını banka havası olarak göndermişim bu faturanın sahte olması düşüncesiyle hep ba bs den cezalı duruma düşecem hemde Geriye dönük Geçi beyannamemi ve Kdv beyannamemi degiştirmek zorunda kalacam.. Kod sistemiyle kendilerine yazı gelenlere Allah kolaylık versin.....
Alıntı:
alperen_2 rumuzlu üyeden alıntı
biz zamanında gönderiyoruz.. demek istedigim, biliyormusun bilmiyorum ama ba bs formlarınnın zamanında verilmiş olsa bile sonradan düzeltme olarak gönderilmesi yine cezaya muhatap kalıyor mükellef burda muhasebecinin bir suçu ve günahı yokken ceza kesiyorlar ve cezaları çok ağır. vergi dairesinin şuan çalıştığı sistem KOD sistemidir. ve bunda gerekli düzeltmeler yapılması isteniyor.. faturanın hayalı oldugunu söylüyorlar... doğruluk payı olmuş olabilir. ama ben almışım parasını banka havası olarak göndermişim bu faturanın sahte olması düşüncesiyle hep ba bs den cezalı duruma düşecem hemde Geriye dönük Geçi beyannamemi ve Kdv beyannamemi degiştirmek zorunda kalacam.. Kod sistemiyle kendilerine yazı gelenlere Allah kolaylık versin.....
Vergi dairesi, şu an size ön denetim yapıyor. Demek istediğ şu aslında "Bak biz bu faturaları tespit ettik. Gel kendi rızanla çıkar bu faturaları."
Vergi Dairesinin yapmış olduğu bu işleme uyup uymama sizin teciğiniz. Kabul etmez iseniz vergi dairesi sizin beyanlarınızı re'sen düzeltemez. Bunun için ancak Vergi Dairesi müdürünün sizin hakkında rapor düzenlemesi gerekir ki. Uygulmada karşılaşılan bir durum değildir. Çünkü vergi dairesi müdürleri ya teknik olarak rapor dispoziisyonu bilmez. Yada iş yoğunluğu nedeniyle bu işlerle uğraşmaz. Bu olayın 1. kısmı
Siz düzeltme yapmaz iseniz şu işlem yapılacaktır.
Vergi dairesi, Başkanlıktan sizin incelenmeniz için talepte bulunacaktır. Büyük bir ihtimalle incelemenizi bir vergi denetmeni yapacaktır. Sizin inceleme dönemlerinde kullanmış olduğunuz ve hakkında SMİYY belgeri çıkaravacaktır. Dikkatinizi çekerim. Kod listesinde yer alan tüm faturaları demiyorum. Sadece hakkında sahte belge düzenleyicisi olduğuna dair rapor bulunan firmaları.
buraya kadar olanlar bence sizin için daha makul olan yol.Çünkü faturaların tümünü çıkarmayacaksınız ve uzlaşmaya girerek verginin de bir kısmını ödemekten kurtulacaksınız. Zaten uygulasmada cezaların %90 dan fazlası kaldırılır.
Kötü senaryo ise
1- Kullandığınız sahte belge miktarı fazla ise; büyük bir ihtimal vergi denetmeni, sizin hakkınızda savcılağa suç duyurusunda bulunacaktır
2- Hesaplanan verginin 3 katı kadar vergi ziyaı cezası kesilecektir.
devamını anlatacağım
Vergi dairesi ile mükellef arasında ki hiç bir şeyi zaten muhasebeciler üstlenmezler. Direk vergi dairesi ile mükellef karşı karşıya kalır. ( Bu ülkede) Ben olması gerekeni yazdım. Tangör Evren Bey
Burda yaptığınız yorum sizin gibi birisine hiç yakışmıyor. O zaman bende diyeyim ki mahkemelik olduğunuz zaman avukatlar hiç bir iş yapmaz bir sorumululuk almaz gene kendi derdinizi kendiniz çözersiniz. Bu işlerde muhasebecinin bir sorumluluğu yoktur olamaz. Nasıl ki davayı kaybedince avukatın cebinden bir şey çıkmaz veya avukatı hapise almazlarsa muhasebecinin sorumluluğu da o kadardır.
Cevap: Vergi Daireleri BA Formları için yazı gönderiyor.
Alıntı:
admin rumuzlu üyeden alıntı
Fatura ve ödeme belgelerinizi ibraz edebiliyorsanız şirket hakkında olumsuz bir işlem ve tarhiyat yapılacağını sanmıyorum.
Çok yanlış bir düşünce. Ödemeleri herşeye uygun olsa dahi, başı çok ama çok ağrıyabilir. Ödemelrin bankadan yapılması ve maliyeye bildirilesi, şahsı olsa olsa hapis cezasından kurtarır
Alıntı:
selcukgulten rumuzlu üyeden alıntı
Vergi dairesi ile mükellef arasında ki hiç bir şeyi zaten muhasebeciler üstlenmezler. Direk vergi dairesi ile mükellef karşı karşıya kalır. ( Bu ülkede) Ben olması gerekeni yazdım. Tangör Evren Bey
Burda yaptığınız yorum sizin gibi birisine hiç yakışmıyor. O zaman bende diyeyim ki mahkemelik olduğunuz zaman avukatlar hiç bir iş yapmaz bir sorumululuk almaz gene kendi derdinizi kendiniz çözersiniz. Bu işlerde muhasebecinin bir sorumluluğu yoktur olamaz. Nasıl ki davayı kaybedince avukatın cebinden bir şey çıkmaz veya avukatı hapise almazlarsa muhasebecinin sorumluluğu da o kadardır.
Arkadaşın dediğine büyük çoğunlukla katılıyorum.Hiç bir muhasbeci faturayı nerden aldığını araştırmaz. Araştıramaz. Çünkü böyle bir yetkisi yoktur. Bunu ancak YMM'ler yapabilir. Ama buda sizi sorumluluktan kurtarmaz.
Diğer bir tarfatan iyi bir SMMM bir faturaya bakar bakmaz onun sahtemi yoksa gerçek bir işleme dayanan fatura olduğunu anlar. Bu noktada mükellefi kesinlikle uyarması gereklidir (Bak kardeşim ilerde başın çok ağrır diye)
Ancak uygulamanın bunun tam tersi olduğunu biliyoruz. Muhasebeci ay sonunda mükellefi aryor, sana *** TL KDV çıkıyor diyor. mükellef çokmuş ne yapacaz diyor. Muhasebeci fatura bulman lazım diyor. Ve işte sahte belgenin bu kadar çok rahbet görmesinin nedeni.
burda her iki tarafta suçludur:
1- Mükellef suçuludur. Çünkü, "En iyi muhasebeci en az vergi ödeten muhasebecidir." mantığı ile hareket etmektedir.
2- Muhasebeci suçludur. Çünkü müşteri portfeyini kaybetmemek için kendisini riske sokmayan her işlemi mükellefi uyarmadan yapmaktadır.
Birde çoğu SM ve SMMM tenzil ederim. Ancak uygulamada sahte fatura organizasyonun arkasında kendini bilmez muhasebecilerin olduğu gerçektir. Çünkü bedava para herkesin iştahını kabartmaktadır.
Tekrar ediyorum. SM ve SMMM lerin %95'ni tenzil ederim.