Cevap: E-Ticaret Yasal Olmak Vergi Vermek Bilgi Bekliyorum?
Bu konuda benim de ekleyerek sorum olacak..
Şükrü arkadaşımın dediği gibi bende gittigidiyor, sahibinden gibi sitelerden bazı ürünleri alıp listeleme yapıyorum.
Ama aldığım ürünler zaten 2. el vb. gibi olduğundan faturalarını bulmak zor..
Ama zaten satışta da site komisyon ve yasal kesinti gibisinden bir meblağ kesinti yapıyor..
Bu durumda zaten faturası olmayan ürünü nasıl satmalıyız?
Teşekkür ederim..
Yaptığınız işin web tabanlı olması farklı bir hukuki düzene tabi kılınmasını gerektirmez. Ayrı bir vergilendirmeyi gerektirmez. Zaten vergi mükellefi iseniz, ticari faaliyetiniz kapsamında sattığınız mal ve hizmetler için bu güne kadar ne işlem yaptıysanız aynısını yapacaksınız. Web sitesi ayrı bir işyeri değildir. ancak web tabanlı faaliyetleriniz için ayrı bir işletme kurmak sizin tercihinize kalmıştır.
İkinci el ürün satışında ise bir eskici insanlardan aldığı faturasız ürünleri alıp satarken ne yapıyorsa elektronik ortamda alınıp satılan ürünler için de aynı şartlar geçerlidir.
Mehmet Bey;
Teşekkürlerimi sunarım..
En kısasürede dediğiniz gibi antikacılar ile görüşüp konu hakkında ayrıntılı bilgi edineceğim..
Hatta burada yayınlayarak ciddi bir sorunun çözümüne yardımcı da olabilirim sanırım.
İyi çalışmalar dilerim...
Alıntı:
devdaspagal rumuzlu üyeden alıntı
ben internette ticaret yapıcam ama öyle herhangi bir ürün, malzemei eşya satmıcam sohbet sitesi kurucam.insanlar msn deki arkadaşlarıyla sohbet edicekler,oyun oynayacaklar,fotoğraflarnı yükleyip internette ve arkadaşlarıyla paylaşacaklar. tabiki bunun için siteye aylık ücret ödeyecekler.yani iş ticaret üyeliğin ücretli olması.eşya satılan normal ticaret değil.bunun kdv oranı ne olur.öncelikle şunu söylim vergi mükellefiyim adıma cep telefonu dükkanı var.dükkanımdan zaten kira stopajı,peşin vergi ödüyorum,kdv.surularım şu
1) normal bir ticaret olmadığı için bu tür bir ticaretin kdv oranı ne olur.
2) siteyi bu işyerimin adına yaptırsam.merkez olarak bu işyerimi göstersem zaten bir malzeme falan satmicam tek srmaye bilgisayar ve sitem kirastobajı, aylık peşin vergi ödüyorum cep telefonu üzeründen bu site yüzünden ikinci kez yine alırlarmı.yani hem cep telefonu dükkanımın hemde sitenin adresi aynı olacak aynı yerden iki defa kira vergisi alınması mantıklıo değil.zaten bir defa ödüyorum.sadece site üzerinden kdv ödemek istiyorum
3)siteyi ''internet alış veriş '' diye bir firma üzerine yaptırsam tabiki herhangi eşya satmayacağım için yine büro olarak işyerimi gösterebilirmiyim.cep telefon dükkanı.nihayetinde tek ihtiyacım olan şey bilgisayar.ben bu işyerinden ödediğim için kira stopajı.aylık peşin vergi falan bide bu site yüzünden benden bu vergiyi ikinci kez alırlarmı.sadece kdv ödemek istiyorum site için
bana yardımcı olacak biri yokmu
Alıntı:
devdaspagal rumuzlu üyeden alıntı
bana yardımcı olacak biri yokmu
İkinci kez vergi ödemeniz söz konusu olmaz. Muhasebecinizle konuşsanız şimdiye kadar probleminiz çözülmüş olurdu. Sizin adınıza vergi dairesine bir dilekçe vererek eski ticaretiniz yanı sıra internette (...................................... uzun uzun yapacağınız işleri anlatın) faaliyette de bulunacağınızı bildirecek. Maliyeden bir yoklama memuru gelip size bu faaliyetlerde bulunup bulunmayacağınızı sorarak bir tutanak hazırlayacak. Ondan sonra bu faaliyetlerden elde ettiğiniz gelirlerde diğer faaliyetlerden elde ettiğiniz gelirlere eklenecek yıl sonunda gelirlerinizin toplamından giderleriniz düşülerek kar ve dolayısıyla ödeyeceğiniz vergi tespit edilecektir.