Cevap: Şifreli harddiskin iadesi
Alıntı:
sertacysf rumuzlu üyeden alıntı
Yıllardır ileri düzey bilgisayar programcılığı yaptığım için bu şifrenin çözülmesinin pratikte imkansız olduğunu bilmekteyim (trilyonlarca maliyet ve yüzlerce yıl sürmektedir) Veri inceleme birimindeki görevli bir polis bu şifreyi sorduğunda bilmediğimi belirttim. Bunun üzerine bir odaya kapatarak şifreyi söylemem için saatlerce baskı gördüm ve daha sonra bıraktılar. Bu harddisk benim için çok önemli ve polislerin şifreli diskin içeriğine ulaşmadan en azından benimkopyasını alma hakkım var mıdır?
Konu bilgisayar olduğunda hiçbir şifrenin, hiçbir sistemin kırılmasının "imkansız" olmadığını düşünüyorum.
Kimse kendi aleyhine delil ortaya çıkarmakla zorlanamaz. Dolayısıyla bahse konu ettiğiniz polis memuru hakkında Cumhuriyet savcılığına şikayette bulunabilirsiniz.
HDD'nin kopyasını alma hakkınız vardır, bunun için avukatınıza danışabilirsiniz.
Cevap: Şifreli harddiskin iadesi
Alıntı:
Av.Emrah Yavuzcan rumuzlu üyeden alıntı
Konu bilgisayar olduğunda hiçbir şifrenin, hiçbir sistemin kırılmasının "imkansız" olmadığını düşünüyorum.
Kimse kendi aleyhine delil ortaya çıkarmakla zorlanamaz. Dolayısıyla bahse konu ettiğiniz polis memuru hakkında Cumhuriyet savcılığına şikayette bulunabilirsiniz.
HDD'nin kopyasını alma hakkınız vardır, bunun için avukatınıza danışabilirsiniz.
Bilişim sektöründe bilgi güvenliği üzerine çalışıyorum. Yazılım tabanlı şifreleme algoritmaları belirttiğiniz gibi "kırılması mümkündür". Fakat , benim de üzerinde çalıştığım donanım + yazılım destekli sistemlerle şifrelenmiş bir harddiskin kırılması , uzunca bir zaman ve yüksek işlemci gücü gerektirmektedir. Biz buna imkansız olmasa da imkansıza yakın diyoruz. Konu ile alakalı olarak ; benim şahsi bilgisayarım , kasa içinde sabit disk ve anakart arasındaki bir şifreleme aparatı ve bu aparatı aktive eden bir USB dongle (anahtar) ile şifrelenmektedir. Anahtarı kaybetmem halinde, benim için bile şifrelenmiş harddiski açmak , imkansız gibi bişey.
Böyle bir durumda bilgisayara el konulması halinde , anahtarı kaybettigim yada bende böyle bi anahtarın olmadıgını iddia etmem halinde suçlu konumuna düşermiyim?