Cevap: Karşılıklı olarak açılan boşanma davasının red edilmesi
Hakkında kesinleşmiş mahkeme kararı ile red edilen bir vakaya dayanarak tazminat istenemez elbette. Örneğin kişi eşim hırsızlık yaptı onurumuzu şahsiyetimizi incitti deyip tazminat talebinde bulundu eşi de yargılandığı davada beraat etti bu sebepten de tazminat talebi red edildi aynı sebeple üç yıl sonra tazminat istenebilirmi?
Yani karşı taraf medeni kanundaki hangi maddeye dayanarak boşanma ve tazminat talebi ile dava açmışsa, o madde üzerinden ve orada belirtilen olaylara dayanarak tazminat talep edemezler mi demek istiyorsunuz?
Maddeden bahsetmiyorum olaydan bahsediyorum. Zina sebebiyle dava açıldı ama zina kanıtlanamadı dava red edildi 3 yıl sonra dava açılırsa zina nedeniyle tazminat verilemez demek istiyorum.
Anladım sanırım. Eşi(karısı) şiddetli geçimsizlik ile dava açmıştı. Ve şimdi red edildi. 3 yıl sonra evlilik birliği sağlanamadığı gerekçesi ile boşanma davası açıldığında şiddetli geçimsizlikten dolayı tazminat verilemez diyorsunuz.
Şiddetli geçimsizlik tazminat sebebi değil :)
Tazminat evlilik birliği içinde tazminat sebebi oluşturan eylemlerden dolayı verilir. Tazminat sebebi gösterilen sebep ispatlanamamışsa tekrar dava konusu edilip tazminat istenemez diye düşünüyorum.
:-) Şiddetli geçimsizlik tazminat sebebi değildir bunu çok iyi anladım da ben size yazarken yanlış yazdığım sanırım hocam.
Sanırım bu sefer anladım. Şiddetli geçimsizlik ile davayı açarken itham ettikleri olaylara dayanarak tazminat isteyemezler diyorsunuz öyle değil mi hocam?
Evet benim kanaatim öyle.
Peki hocam bu durumda eşinin 3 yıllık ayrılık süresi içindeki olaylardan tazminat istememesi için 3 yıl içinde eşi ile hiç bir araya gelmeyip,kavga ve tartışmaya mahal vermemesi mi gerekir? Sonuçta kavga-tartışmalarda eşler bir dolu sözler söylüyorlar birbirlerine o maksatla.
Alıntı:
Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı
1-Ben kararda bu konuda bir hüküm verilmesi gerektiği kanaatindeyim. Evvelce verilmiş kişisel münasebet tesisi havada bırakılmamalıdır. Şayet kararda bir açıklama yoksa temyiz etmeyecekseniz ek bir dilekçe ile davanın açılmasından önce de ayrı yaşamaya başlamışsanız kişisel münasebet tesisi hakkında karar ihdas edilmesini talep edin derim. Temyiz edecekseniz kararda bu konuda hüküm verilmemesini dile getirirsiniz. tedbir mahiyetindeki kişisel münasebet tesisi karar kesinleşinceye dek geçerlidir kanaatindeyim. Ayrı bir dava ancak karar kesinleşince açılabilir zan ediyorum.
.
Sayın Av. Engin Oğuz hocam.
Daha önce sorduğum soruya cevap vermiştiniz. boşanmanın red kararından sonra hakimin gereçekeli kararında çocuklar konusunun havada bırakılmayacağını düşündüğünüzü belirtmiştiniz.
Gerekçeli karar çıkmış.
Çocukların velayeti ile alakalı hiçbir hüküm vermemiş hakim. Kişisel münasebet tesisi hakkında karar ihdas edilmesini talep edin diyorsunuz ama hakim karar tebliğ edildi diyerek, arkadaşımın avukatına nafaka konusunda hakimin verdiği kararın(mahkemede beyan ettiği ile yazılan karar farklı,yazan katip esksik yazmış) yanlış yazılmasından dolayı düzeltme istemine bile temyiz edin demiş. biraz ters bir hakim.
Çocuklar konusunda ne yapmak lazım? Hakim karar vermemiş. Arkadaşım çocuklarını neye göre görmeye devam edecek?
Deniz Bey dava reddedildiğine göre evlilik birliği devam edecek demektir. O zaman çocukların ortak konutta kalması gerekmez mi? Yani bir ayrılık veya boşanma kararı yoksa nafaka da olmamalı diye düşünüyorum. Yani herşey normale dönmeli ve ortak konutta kalmaları gerekir diye düşünüyorum.