evet aynen öyle demek isterim ama öyle degil:)
biri yoksa diger sıraya bakılır 1.sıradaki varsa 2.sıraya pay verilmez 1. sırada kimse yok 2. sırada kimse yoksa 3. sırada biri varsa ona pay verilir verilecek payıda işte bu madde belirtiyor
Printable View
size sırayı da vereyim
1)ölenin çocugu,torunu ,torununun çocugu
burdakilerin hiçbiri yoksa2 ye bakarız
2)ölenin annesi kardeşleri
burda da kimse yoksa 3 e bakarız
3) ölenin annesinin annesi veya babası
ama birde zümre dışı mirasçı vardır ki bu eştir. yani eş her halükarda mirastan pay alır 1. 2. 3. zümredekiler sağ olsa bile eş pay alır ...
neyse ben sanırım kafanızı çookkk karıştırdım ama eger böyle bir sorunuz olursa verin aile agacını ben size herkesin miras payını çıkarayım:)
saygılar diliyorum:)
Selamlar..Bu konuda yeri gelmişken belirtmek isterim.Kardeşlerin saklı payları kaldırılmıştır.Artık sadece altsoy, ana-baba ve sağ kalan eşin saklı payı vardır.
II. Saklı pay
Madde 506- Saklı pay aşağıdaki oranlardan ibarettir:
1. Altsoy için yasal miras payının yarısı,
2. Ana ve babadan her biri için yasal miras payının dörtte biri,
3. (Mülga: 4/5/2007-5650/2 md.)
4. Sağ kalan eş için, altsoy veya ana ve baba zümresiyle birlikte mirasçı olması hâlinde yasal miras payının tamamı, diğer hâllerde yasal miras payının dörtte üçü.
Galiba şaka değil :D Sayın malie1 ;
1) miras payı vardır
2) saklı pay vardır
Mesela bütün miras içinde size düşen miras payı 1/3 ise, bu 1/3 ün yarısı da saklı pay olur.Yani kesinlikle dokunulamayacak alandır bu...
Mayıs ayında çıkan bir kanunla(tam tarihini hatırlamıyorum) kardeşlerin saklı payı kaldırıldı.
Saygılarımla.
Saklı payın sizinle bir alakası yok, siz payınızı istediğiniz şekilde kullanırsınız..Buna dokunulamamasından kastım; mirasbırakanın buna dokunamaması.
Yani diyelim ki M' nin 300 mirası var.Üç çocuğuna 1/3 'er miras payı kalır.100 her birinin miras payı, bunun yarısı olan 50 ise her birinin saklı payıdır.M ölmeden önce malvarlığında tasarruflar yapabilir; ama bu tasarruflar sonucu bu üç çocuğunu 50'lik saklı payından asla mahrum bırakamaz.Çocuklar söz konusu işleme saklı payın ihlal edildiğini ileri sürerek dava açabilecek.Yani mirasbırakan saklı paylara dokunamaz.