Cevap: İşyerinde bana ayrımcılık yapıldığını düşünüyorum
bu durumda ben iş akdimi fesedemezmiyim iş kanunda derki işverenin yazptığı sözleşme böyle durumlarda baz alınmaz yani eger çalısma saatlerindeki değişikşik esaslı değişikliği girerse iş kanunu gecerli değilmi yoksa işverenle imzaladığımız sözleşme mi gecerli benim engelli kadrosunda olmam bir seyi değiştirmezmi
Yaptığınız sözleşmede işverenin göstereceği işte çalışacağınızı belirtmşsiniz.
Elbette sözleşmenizi sona erdirebilirsiniz,ihbar sürenize uymak koşuluyla.Bahsettiğiniz gibi, bir başka iş verilmesinin sizin açınızdan bir ağırlaştırmaya neden olmadığını düşünüyorum.
peki işveren beni önce santrale görevlendirip sonra 4 gün tekrar eski birimimde sonra tekrar santralde görevlendirdi ve bu süre sonunda yani 20 gün sonra bana görev yazımı verdi ve önümüzdeki ay da beraber çalıstıgım arkadsım yani sorumlum izine ayrıldıgında beni tekrar eski görev yerimde çalıstırabilirmi eger çalıstırırsa görev yazısı istemem lazımmı
size cok fazla soru sordugumun farkındayım ama en son olarak peki işverenle aramda olan bu sözleşme olsada bana yapılan görev değişikliği sizin tabirinizle esaslı değişiklik olsa yada olmasa bu değişiklik benim sağlığımı bozuyorsa ve ben bunu bir raporla kanıtlarsam yani doktorumda rapor alıp personel işlerine sunarsam beni eski görevime verirlermi
1 eski görevimde masa bası ama orda sürekli hareket halindeyim
2 şimdiki görev yerimde masa bası ama sabit yani sürekli telefona bakacagımdan dolayı uzun süre hareketsiz kalmak durumundayım
doktorumdan gelen mailimi ekliyorum
Merhaba Mehmet Bey,
AS de genellikle "ağır bedensel aktivite gerektiren işlerde ve ileri düzeyde rutubetli ortamda çalışamaz" diye rapor veriyoruz. Santral memurluğu için "uzun süre aynı bedensel pozisyonda kalması gereken işlerde çalışması uygun değildir" denilebilir. AS de bu durumda ağrıların çok arttığı ve kişinin çalışmasını ileri düzeyde olumsuz etkilediği zaten bilinmekte.
Hastaneden alacağınız, doktorunuzdan gelen mailde belirtilen yönde bir rapor ile işverene yazılı olarak başvurup,sağlık durumunuza uygun bir görev talebinde bulunabilirsiniz.(Talebi yazılı yapmanızı öneririm)İşveren talebinize göre, uygun bir iş sağlamak durumundadır.Durumunuza uygun bir iş sunamıyorsa, sözleşmenizi feshetmek zorunda kalacaktır.Bu durumda ihbar süresine uymak veya tazminatını ödemek, kıdem tazminatınızı ödemek durumundadır.Ödememesi durumunda iş mahkemesinde dava açmanız gerekir.
benim kontrolum 5 agustosta yani tedavi gördüğüm hasteneye gidicem o zman alıcam raporu ama birde bana verilen görev yazım varya bunulnla ilgili bir süre varmı yani buraporu sundugumda görev değişikliği talebinde bulunabilirmiyim birde su an sürekli agrılarım basladı rapor yani istirat raporu alsam benim adıma sıkıntı olurmu yani işveren bu durumu beni kötü niyet kullanıyor diyebilirmi tesekkürler
ben bu raporu kendi isteğimle alacagım için bir sıkıntı olurmu yani doktorumdan gelen rapor mailini
Doktorunuzdan alacağınız ( özel hastane değil, devlet hastanesi) yaptığınız işin sağlığınızı olumsuz etkileyebileceğine dair raporu işyerine iletmeniz ve uygun görev verilmesini talep etmeniz 1.şart.
İşveren talebinizi kabul ederse, uygun iş sunar, etmezse sözleşmenizi sona erdirir, tazminatınızı öder.
Rahatsızlığınız nedeniyle alacağınız rapor, işverene kötü niyetli olduğunuzu ıspat için bir imkan tanımaz.
sayın erdoğan bey ve degerli avukatlarımız sizden son bir ricam daha
konuyu kısaca tekrar özetleyeyim ve bir karara varmak istiyorum artık çünkü işe felan gitmek istemiyorum psikoljim bozuldu depresyon ilaçları almaya basladım psikiyatriye gittim ve ilaç basladı muhtemelende bu ilaçlara rapor cıkartacak
şimdi iş sözleşmesinde var olan işveren istediği yerde calıstırır maddesi olmasına ragmen ben görev değişikliğine itiraz edip ve sağlık sorunlarımı öne sürerek iş akdimi fesedebilirmiyim tazminatımı almak kaydıyla
ve calısma satlerindeki değişiklik benim için haklı neden olurmu
daha önce 08:17 hafta içi
08:14 cumartesi
pazar tatil
şimdi ise 15:23
ve08:16
ama bana kasıtlı olarak ben öyle düşünüyorum 2 hafta üst üste 15:23 yazılmıs
ayrıyeten ben bu işyerinde sakaat kadrosundayım ve hastalığım bilinmekte tüm vucut eklem romatizması hastasıyım kısacası hastalığım moral bozukluğu psikolijik durumnlarala daha da kötü oluyor
Bir iş, sağlığınızdan daha önemli olamaz.Hele hele psikolojinizi bozuyor,ilaçlar kullanmanıza neden oluyorsa.Siz çalışma şartlarında esaslı değişiklik oluştuğu nedeniyle sözleşmenizi önce feshedin, tazminatınızı sonra düşünün.
Dava açar talep edersiniz, dediğiniz gibi kanuna uygun sözleşmeye göre çalıştırılmış olmanız,sağlık durumunuz nedeniyle hakim tarafından raporunuza istinaden haklı sebep kabul edilirse tazminatınızı da almış olur, psikolojinizi daha düzeltmiş olursunuz.Bana sorarsanız, imzaladığınız sözleşmenin ilgili maddesi gereği işveren bu değişikliği yapma hakkına sahiptir.
tabiki sağlık daha önemli ama sosyal haklarımıda düşünmem lazım ben 2 ayda bir tedavi alıyorum yaklaşık 2 saat süren bir tedavi ve maliyeti 4000 tl olan bir tedavi eğer iş akdimi ben fesedersem haklı olmalıyım ki sosyal haklardan faydalanayım yoksa diğer boyutu sağlığım daha kötü konumlara gidebilir tesekkürler
ısrarım daki sebeb bu yüzden yani ben haklı bir nedenle fesedmem lazım bu anlattıklarım beni haklı konuma getirirmi ben kendimde fesetsem tekrar işe iade davası veya mobbing davası acabilirmiyim