Re: İşe gelmemek için geçerli mazeret nedir?
Alıntı:
nrcn rumuzlu üyeden alıntı
İşte bu tip izinlerin yıllık izinden düşülemeyeceğini düşündüren ilgili madde buydu benim içinde.
Aslında evet, bu madde var ancak çalıştığım birçok işyerinde defaatle bu maddenin hilafına uygulamalara şahit oldum. Madde sanırım ki işvereni bağlamak için. Zira işgören ve işveren eğer anlaşırsa "alan memnun veren memnun" olduğundan sorun olmuyor. Ben senelik iznimi 10 parçadan kullandığımı hatırlarım. Benim de işime geliyordu, işverenin de...
Siz bence öncelikle maaş kesintisi yapılması gerektiğini söyleyin. Sonra istenirse karşılıklı anlaşarak maaş kesintisi yerine ücretli izin formu alın. İşgören açıkça "toplam xx gün olan ücretsiz izin hakkımı 1 gün ve xx-1 gün olarak kullanmak istiyorum" şeklinde form versin. Sadece ikiye bölünmüş olur ve bu sizin değil, işgörenin işverenin talebidir.
Ha, tabii bu kalan gün her bir günlük izinde yeniden ikiye; neticede yıl sonunda 10'a bölünmüş olabilir ama her seferinde sadece ikiye bölünme vardır.
Bu kanuna uygun mu? Değil. Ama eski işverenlerim (ki çok büyük şirketler idi buraları) hep bu uygulamayı yaparlardı. Sorun da çıkmadı ama hukukçuların bir değerlendirmesine fayda var. Böylece ben de işin aslını öğrenmiş olurum.
Canınız yansın, çalışma disiplini bozulsun istemiyorsanız,yapılan devamsızlığı ücretten kesin.
Aman çalışanları üzmeyeyim diyorsanız,yıllık x gün ücretli mazeret izni uygulayabilirsiniz.
Ne yardan ne serden vazgeçerim diyorsanız, esnek çalışma düzeni ile, eksik kalan çalışma süresi için örn.2 ay içinde telafi çalışması yaptırın.
Arada yapılan devamsızlıkları ilgili ay bildirimlerinde eksik çalışma olarak göstermemişseniz yapabileceğiniz herhangi bir şey yok,sineye çekeceksiniz.Çalışanın talebi olmadan, yapılan devamsızlıkları ücretli izin hakkından düşerseniz hata yapmış olursunuz.
Yorumlarınız için daha bilgilendirici olmak adına,sizlerle bir personelin devamsızlığını örnek olarak paylaşmak istiyorum. (benzer başka personellerde var) Bu bilgiler sadece kayıtlara girenler, işe bir iki saat geç gelme veya erken ayrılma kayıtlarını tutmuyorum, çünkü yeri geldiğinde kendi isteği ile mesai saati dışında da çalışabiliyor. Cumartesi günlerini yarım gün saydığım halde bile, işe girdikten 1 sene 8 ay olmasına rağmen toplam 36,5-3 gün evlilik=33,5 gün izin kullanmış gözüküyor ve gene senelik izin kullanmak istiyor.
Ay/Yıl
12.2007 6 gün senelik izin (yeni girmiş olmasına rağmen rica ettiği için)
01.2008 yarım gün ev taşıma
02.2008 yarım gün evlilik için istemeye gitme
02.2008 yarım gün nişan hazırlığı
02.2008 yarım gün nişan (cumartesi yarım gün çalışıyoruz,aslında tam gün sayılması lazım)
02.2008 1 gün kar nedeniyle
04.2008 cumartesi işim var denmesi
05.2008 9 gün evlilik+balayı
07.2008 7 gün senelik izin (senelik izin almaya 11.ayda hakkı olduğu halde, rica ettiği için)
08.2008 1,5 gün (buçuk olması cumartesi olması gene)
10.2008 2,5 gün bayram tatilini birleştirme (buçuk cumartesi)
10.2008 1,5 gün hastalık
12.2008 2 gün bayram izninin birleştirme
02.2009 1 gün hastalık
04.2009 1,5 gün 23 nisan sonrası
Geçmiş önemli değil zaten, bundan sonraki uygulamalar için merak ediyordum. Ya x gün ücretli mazeret izni kararı verip duyurmalıyım yada kesinti yapmam gerektiğini anladım.
İlginize teşekkür ederim.