Re: Telekom MAC adreslerini tutuyor mu
Hayır Erdoğan Bey.
IP adresinjin farklı gösterilmesi tekniğine IP S**** (kötü amaçlarla kullanılması ihtimaline karşı yazmak istemiyorum) adı verilir ve bunu yapmak gerçekten bir miktar beceri ister.
MAC adresi ise yakın zamana kadar (Örn. 15 sene evveline kadar) ethernetin kendi yazılımı ile değiştirilebilir durumda idi. Daha önce kartın üstündeki switch'ler ile değiştirilirdi. Şu anda nasıl bilmiyorum ama "aman değiştirilemesin" diye üstünde durulan sayılar değil bunlar. Tek istenen aynı yerel ağda aynı mac adresine sahip iki tane eth ucu bulunmamasıdır. En azından geçen evimdeki bir cihazın MAC adresini değiştirmiştim ve bunun için üst seviye bir bilgi kullanmadım.
MAC adresi sadece MODEM (daha doğrusu router) İLE BİLGİSAYARINIZ arasında kullanılan bir adresitir. MAC adresiniz Router'a kadar gelir, daha sonra yoluna Router'ın MAC adresi ile devam eder.
Ha bu arada;
Internete bağlanabilmek için bir MAC adresinizin olması gerekmez.
Ancak IP adresiniz olmak zorundadır.
Yani örneğin USB bir modemle bağlandığınızda sürücü tipine bağlı olmakla birlikte bir MAC adresiniz hiç olmayabilir de.
Buna gerek de yoktur zaten.
Konunun yeri burası değil ama,
internete bağlanmak için bir network arabirimine ihtiyaç vardır, tüm network arabirimlerinin de bir MAC (Media Acces Control) adresi vardır.
Mac adresi , elbette özel programlar kullanılarak değiştirilebilir.Ancak bir Rollback yaptığınızda, ilk adres geri çağrılabildiğine göre, değiştirilmiş değil,değiştirildiği sanılmış demektir.
Erdoğan Bey;
Gerçekten yeri olmadığı için ayrıntıya gitmek istemiyorum ama sadece şuna bakmanızı istiraham edeceğim:
PPP (Point to Point Protocol) (İnternette Mac adresi gerekmediği)
ARP (Address Resolution Protocol) (MAC adresinin sadece modeme kadar olduğu)
Arzu ederseniz senoleker hotmail adresinden yazışabiliriz. Bu konu forum konsepti açısından çok fazla off-topic olacağı için tepki almayalım.
Cevap: Re: Telekom MAC adreslerini tutuyor mu
mac edresini değiştiren programlar mevcut ayrıca telekoma modemin mac adresi yansıyor diyorsunuz suçu işleyen kişi çok rahat pc mac adresini değiştirip ve modemide değiştirebilir herhangi bir konuyla suçlandığında modeme wirellesten girilmiş diyebilir telekomdan mac adres incelemesi yapıldığında ise mac adres bilgisi tutmayacağından adam suçundan beraat edebilir bu duruma ne yapılması gerek peki? Türk telekom adslmodem markası nı logluyormu?
araştırmak gerek telekom'a sormak gerek..
mail attım sonucu buraya yzacağım
Cevap: Re: Telekom mac adreslerini tutuyor mu
Alıntı:
Av.Feyz Pazarbaşı rumuzlu üyeden alıntı
Telekom'un MAC adreslerine dair log tuttuğunu sanmıyorum. Daha önceki forumda zaten bu adreslerin de istenirse değiştirilebileceğini belirtmiştim. Diğer alternatifi de zaten siz söylediniz. Ancak Türk Telekom MAC adresini kaydediyorsa hiç değilse bir kısım suçların takibi açısından iyi bir gelişme olduğunu düşünüyorum. Telekoma Bilgi Edinme Hakkında Kanun gereğince bir dilekçe yazarak kesin bilgi edinmeniz halinde buraya da yazmanızı rica ederim.
Ayrıca modemin ethernet değil de USB girişinden internete bağlanınca MAC adresinin aynı olup olmadığını kontrol eden var mı?
Merhaba;
MAC İngilizce Media Access Control, yani Ortam Erişim Yönetimi diye nitelendirilen bir kavramdır. Dolayısıyla İster Ethernet Kartınız, ister fax modem kartınız isterse USB cihanız olsun mac adresiniz mutlaka ilgili kartınızda mevcuttur. Yani siz ethernet kartı yerine usb den baglandınız mac adresiniz usb cihazınıza atanan mac adresidir. Yani değişkendir. Ancak Ethernet kartları genellikle laptoplarda tümleşik olduğu için değişmeside o aranda zordur. Dolayısıyla Herhangi bir belgelendirme veya delil elde etme esnasında mac adresleri baz alınabilir. Ancak Mac adresleri değişirmi? Tabiki Evet. Yani hem yazılımla hemde donanımla mac adreslerinin değişmesi mümkün. Dolayısıyla Mac adresleri yerine ilgili pc de loglar yoksa türk telekomdan ilgili ip in çıkış portlarını ve giriş yaptığı server ip lerinden delil elde edilebilir, mahkemeye resmi olarak sunulabilir. Dolayısıyla Burada en resmi delil yine türk telekomun kayıtlarıdır.
Kolay Gelsin