Re: İnternet sitesinden kazanılan para hakkında
Adsense google inc. in reklam programıdır.
Web sitesi sahipleri google inc. tarafından verilen reklam kodlarını yayınlarlar ve tıklama başına gelir elde ederler.
Bu konuda bir arkadaşımın web sitelerinden elde ettiği gelir için vergi dairesi ve SMMM ler ile bir kaç kez görüştük.
Gelirlerin yurtdışından olması * sebebi ile vergiye tabi olmadığı görüşü verenlerde oldu, ne olursa olsun fatura kesmek gerekli diyende.
Ticaret Sicil kaydınızda reklam aracılık hizmetleri yazmamışsınız siz reklam işi yapamazsınız diyende.
Bu konuda net bilgi sahibi olanlar var ise burada paylaşırsa eminim bir çok kişi bu bilgiden yararlanacaktır
-----------------------------
*: Google in bi çok ülkede kurulmuş şirketleri var. Bahsettiğim reklamlara ait sözleşmede Google Dublin yazıyordu ve irlanda da kayıtlı bir şirket olduğu ayrıca yazılmıştı.
Bkz google şirketleri:
http://www.google.com/intl/tr/corporate/address.html
Cevap: Re: İnternet sitesinden kazanılan para hakkında
Benim de çok fazla geliri olmayan bir sitem var adtech reklamları kullanıyorum orada fatura kesemiyorum diye bir seçenek var onu işaretledim fakat yine vergi kesintisi yapıyor.Google da da olması gerekir aslında tabi reklam geliriniz acayip rakamlara ulaşıyorsa o zaman büyük sıkıntı olur :)
Cevap: Re: İnternet sitesinden kazanılan para hakkında
Peki bu vergi ne kadardır, yüzde kaçtır? Mesela bir arkadaş diğer başlıkta 1000 dolar kazanıyorum demiş(https://www.hukuki.net/showthread.php...zan%E7-vergisi). Bunun TL karşılığına 1500 TL diyelim. Aylık internet üzerinden 1500 TL kazanan biri ne kadar vergi ödemekle yükümlüdür?
Bir diğer sorum ise misal internet üzerinden tercümanlık yapan kişiler var. Öğrencisi, öğretmeni 3-5 lira kazanabilmek için çeviri yapıyor. Bu kişilerin de sizin dediğinize göre vergi ödemesi gerekiyor. Peki ödemezlerse tüm bu 3-5 liraların tespiti nasıl yapılacak ki? Hem kişi bunun vergisini ödeyebilmek için hesabına bakıp tek tek hesap mı yapması gerekiyor ne kadar vergi ödeyeceğini öğrenebilmek için? Kimisi parayı elden alıyor vs. Açıkçası bununla uğraşacaklarını zannetmiyorum. Ben bu işle uğraşmıyorum ancak ilerde bu sektörde çalışırsam tam olarak işleyişi merak ettiğimden, yanlış yapmak istemediğimden ötürü soruyorum. Cevap alabilirsem sevinirim.