Re: Bilişim (Mp3 Paylaşım) Suçu Sabıkası!!!
Sizin olayınızda cezanın yatılması söz konusu olmadığından ceza zamanaşımı süresi olan 10 yılın dolmasının ardından adli sicil kaydınızın arşive alınabileceğini düşünüyorum.
Ancak mahkeme kararını görmek gerek. Zira mahkeme kararında erteleme süresi belirtilmiş ise bu takdirde ertelenen sürenin sonunda cezanın infaz edilmiş sayılması gerekir diye düşünüyorum. Yani bu takdirde 10 yıllık süre değil erteleme süresinin sona erdiği tarihte ceza infaz edilmiş sayılacağından erteleme süresinin dikkate alınmasının gerektiği düşüncesindeyim.
Konu hakkında deneyimi olan meslektaşlarımız daha doyurucu cevaplar vereceklerdir.
Arşive alınmak için geçmesi gerekli süre dolunca dilekçe ile başvurup arşive alınma talebinde bulunulabiliniyor. Arşive alınan kayıtlar özel iş başvurularında görülmüyor. Arşive alma dilekçesi önceden gönderilebiliyor. Adli Sicil Genel Müdürlüğü süre dolunca dilekçeleri işleme alıyor.
Erteleme halinde, erteleme süresinin dolması, cezanın infaz edildiğini göstereceği ve arşive almada bu süre dikkate alınacağından Adli Sicil Genel Müdürlüğü'ne gönderilecek dilekçeye cezayı veren ve erteleyen mahkemeye dilekçe ile başvurulması üzerine, mahkemece verilen cezanın erteleme süresinin dolduğuna ilişkin kararın eklenmesi gerekiyor diye biliyorum.
Düşüncemi doğrulamak üzere ilgili kanun maddelerini aşağıda alıntıladım.
Adlî Sicil Kanunu, Kanun No. 5352, Kabul Tarihi : 25.5.2005
ADLÎ SİCİLE KAYDEDİLECEK BİLGİLER
Madde 4 - (1) Türk mahkemeleri tarafından vatandaş veya yabancı hakkında verilmiş ve kesinleşmiş mahkûmiyet hükümleri adlî sicile kaydedilir. Bu bağlamda;
b) Hapis cezasının ertelenmesi halinde;
2. Denetim süresinin yükümlülüklere uygun veya iyi halli olarak geçirilmesi dolayısıyla cezanın infaz edilmiş sayıldığı hususu,
Adlî sicil bilgilerinin silinmesi
MADDE 9. — (1) Adlî sicildeki bilgiler;
a) Cezanın veya güvenlik tedbirinin infazının tamamlanması,
b) Ceza mahkûmiyetini bütün sonuçlarıyla ortadan kaldıran şikayetten vazgeçme veya etkin pişmanlık,
c) Ceza zamanaşımının dolması,
d) Genel af,
Halinde Adlî Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğünce silinerek, arşiv kaydına alınır.
Adlî sicile kaydedilecek bilgilerin bildirilme usulü
ADLİ SİCİL YÖNETMELİĞİ, Resmi Gazete Tarihi : 07/09/2005, Resmi Gazete Sayısı : 25929
Madde 7 - Ceza fişleri, kanun yoluna başvurulmaması halinde hüküm ve kararların kesinleştiği, kanun yoluna başvurulması halinde ise, başvurunun üst mahkemece reddi veya hüküm ve kararın onanması üzerine evrakın mahkemeye geldiği tarihte düzenlenir. Temyiz talebinin mahkemece reddi halinde ceza fişi bir haftalık sürenin müracaatsız geçtiği tarihte düzenlenir.
Yukarıdaki usuller çerçevesinde tanzim olunacak örneği bu Yönetmeliğe ekli ceza, yerine getirme ve tâli karar fişlerinin mahsus bölümüne tüm kimlik bilgileriyle birlikte, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğünce merkezi nüfus idaresi sistemi projesi çerçevesinde belirlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının da yazılması zorunludur.
Bir hükümle birden fazla kişiler mahkûm edildiği takdirde her kişi için,
Bir hükümle bir kişi birden fazla suçları nedeniyle mahkûm edildiği takdirde de her suça ait mahkûmiyet için,
ayrı ayrı bildirme fişi düzenlenir.
Şartla ertelenen mahkûmiyetlere ait bildirme fişi, şartın tahakkuk ettiğinin mahkemeye bildirilip mahkemece karar verildiği tarihte, şart tahakkuk etmediği takdirde şart için belirlenen sürenin sona erdiği veya cezanın infazının tamamlandığı tarihte düzenlenir.
TÜRK CEZA KANUNU , Kanun Numarası: 5237
CEZA ZAMANAŞIMI
Madde 68 - (1) Bu maddede yazılı cezalar aşağıdaki sürelerin geçmesiyle infaz edilmez:
a) Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarında kırk yıl.
b) Müebbet hapis cezalarında otuz yıl.
c) Yirmi yıl ve daha fazla süreli hapis cezalarında yirmidört yıl.
d) Beş yıldan fazla hapis cezalarında yirmi yıl.
e) Beş yıla kadar hapis ve adlî para cezalarında on yıl.
özel sektör istediğini işe alıyor, istemediğini almıyor,
bu konuda tercih tamamen onların, yaptıkları yanlış bile olsa,
ikna etmek dışında yapabileceğiniz birşey yok,
kamu sektörü olsa, bir şekilde idare mahkemesine dava açarak hakkınızı temin etme şansınız olabilirdi, ama özel sektörde işler çok farklı yürüyor,
cezanız ERTELENDİĞİ için sonuçlarından etkilenmeyeceğinizi , hak kaybına uğramayacağınızı düşünüyorum,
5 yıllık süreniz dolduğunda cezanız silinebilecektir, ancak sürede yanılıyor olabilirim
Alıntı:
deniztosun rumuzlu üyeden alıntı
bu linkte anlatılanların sizinle hiçbir ilgisi yoktur,